Κανείς δεν παχαίνει τρώγοντας αέρα. Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος φυσικού αδυνατίσματος από τη δίαιτα και τη γυμναστική. Αυτά είναι τα «κακά» νέα. Τα «καλά» είναι πώς όταν είσαι σκύλος, δεν είναι και τόσο δύσκολο να χάσεις τα περιττά, μια και ούτε βραδινή επιδρομή στο ψυγείο μπορείς να κάνεις, ούτε να λουφάρεις και εκτός από τη δίαιτα να τρως κρυφά και στα Goodys. Αρκεί να σε φροντίζει το αφεντικό σου. Ακούνε λοιπόν τα αφεντικά;
Το πρόβλημα είναι αλλού και όχι στην παχυσαρκία αυτή καθ’ αυτή. Και αυτό ξεκινάει όπως όλα, όσα «τραβάνε» οι σκύλοι και οι γάτες πάλι από τον άνθρωπο μια και παχύσαρκα θεωρούνται τα άτομα που «απλά» είναι λαίμαργα και χωρίς μεγάλο αυτοέλεγχο. Γιατί το πάχος στους ανθρώπους – άρα και στους σκύλους - και στις γάτες - θεωρείται ακόμα «χαρακτηριστικό» και όχι ασθένεια και η αναγνώριση του, σαν ασθένεια θέλει δυστυχώς ακόμα αρκετό χρόνο.
Το πρόβλημα είναι αλλού και όχι στην παχυσαρκία αυτή καθ’ αυτή. Και αυτό ξεκινάει όπως όλα, όσα «τραβάνε» οι σκύλοι και οι γάτες πάλι από τον άνθρωπο μια και παχύσαρκα θεωρούνται τα άτομα που «απλά» είναι λαίμαργα και χωρίς μεγάλο αυτοέλεγχο. Γιατί το πάχος στους ανθρώπους – άρα και στους σκύλους - και στις γάτες - θεωρείται ακόμα «χαρακτηριστικό» και όχι ασθένεια και η αναγνώριση του, σαν ασθένεια θέλει δυστυχώς ακόμα αρκετό χρόνο.
Από Δευτέρα δίαιτα
H εμφάνιση ενός υπέρβαρου σκύλου ή γάτας είναι τόσο συχνή σήμερα που φτάνει το 40% των περιστατικών. Για να μπορέσουμε να συννενοηθούμε ας ξεκαθαρίσουμε ότι υπέρβαρος είναι ένας σκύλος με 5% περισσότερο βάρος από τον ιδανικό και παχύσαρκος ένας που το βάρος του περνά το 20% του ιδανικού.
Και φταις και δε φταις:
Κάτι πάντως σίγουρα φταίει.
1. Το υπερβολικό τάισμα
2. Eνδοκρινοπάθειες
3. Η απώλεια της φυσιολογικής κινητικότητας
4. Η ανύπαρκτη άσκηση
5. Ένα mixed grill των παραπάνω
Τα πάχη σου τα κάλη σου
H απόκτηση υπερβολικού βάρους παίρνει μήνες ή χρόνια – πολλά σακούλια ξηράς τροφής - πολλά παϊδάκια και πολλές πετσούλες δηλαδή - με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολα αντιληπτό ιδίως στην αρχή του. Όταν όμως καταφέρετε να το αποκτήσει έχετε το πεντάρι στο τσεπάκι σας για να πάθει κάτι η υγεία του.
Tο υπερβολικό βάρος μπορεί να προκαλέσει, αύξηση της πίεσης, αύξηση των τριγλυκεριδίων, προβλήματα στην κίνηση, stress του σκύλου, αυξημένη πιθανότητα δυστοκίας, καρδιακές παθήσεις, σακχαρώδη διαβήτη και προβλήματα στη λειτουργία του θυροειδούς. Αμαρτία δεν είναι το ζωντανό. Δε μας φτάνει δηλαδή η τρίχα, η περίοδος, ο οίστρος, το grooming, o γείτονας που βρίζει, ο κίνδυνος να φάει φόλα, το συναισθηματικό δέσιμο και η ευθύνη να βάλουμε και άλλα στο κεφάλι μας. Ε, όχι! Μην το κάνετε αυτό στο ζώο σας, αλλά ούτε και στον εαυτό σας.
Είναι χοντρό, ή στην ανάπτυξη;
Μια σύγκριση θα σας πείσει. Συγκρίνετε το βάρος του με αυτό που θεωρείται ιδανικό. O πίνακας που ακολουθεί δίνει μια βασική αρχή του βάρους με βάση τον όγκο του σώματος και άλλα.
Πίνακας 1
Yπάρχουν και άλλοι μέθοδοι προσδιορισμού της σωματικής σύνθεσης αρκετά πολύπλοκοι για να αναλυθούν σε αυτό το επίπεδο. Πχ η μυιική μάζα (δείκτης LBM), η μάζα λίπους (δείκτες FM) και η περιεκτικότητα μετάλλων στα οστά (δείκτης BM). Aυτοί οι δείκτες είναι εξαιρετικά σημαντικοί στην προσπάθεια μας για απώλεια βάρους. Tο απολύτως επιθυμητό πάντως είναι να μειωθεί η μάζα λίπους χωρίς να μεταβληθεί σημαντικά η μυϊκή μάζα και η περιεκτικότητα μετάλλων στα οστά. Και αυτό γίνεται εύκολα με το κατάλληλο σιτηρέσιο που θα το ορίσει ο κτηνίατρος και επιπλέον άσκηση που θα αναλάβετε εσείς. (Καλό θα σας κάνει και εσάς λίγο παραπάνω περπάτημα!)
Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με πολλές μεταβολικές ασθένειες όπως είναι ο διαβήτης, η ηπατική λιπίδωση και άλλες.
Μην αφήσετε το ζώο σας να φτάσει να εκδηλώσει συμπτώματα τέτοιων ασθενειών γιατί τότε ίσως να είναι αργά αν έχουν πληγεί σημαντικά στοιχεία του οργανισμού.
Η γιορτή της Μπαμπέτ
Mη συνδέετε την επιβράβευση ή την αγάπη σας με το κατοικίδιο με το «κουτάλι». Eκείνο από λαιμαργία θα συνεχίζει να ζητάει χωρίς καν να υποψιάζεται τι το περιμένει. Δική μας είναι η ευθύνη να το προστατέψουμε. Όσο πιο γρήγορα γίνει συνείδηση αυτή η προστασία τόσο πιο εύκολο θα είναι να επιτύχουμε έλεγχο στο βάρος του.
Ένα απλό άθροισμα είναι αυτό που ορίζει την αύξηση ή τη διατήρηση βάρους.
Πρόσληψη ενέργειας – δαπάνη ενέργειας = συντήρηση του ζώου σε φυσιολογικό βάρος. Aν ορίσουμε την ποσότητα της τροφής που κάθε μέρα παίρνει το κατοικίδιο, και κρατήσουμε σε ανεκτό επίπεδο την κατανάλωση ενέργειας με την άσκηση, τότε θα έχουμε ένα φυσιολογικό σε βάρος σύντροφο. Tο σημαντικότερο πρόβλημα απέναντι σε ένα παχύσαρκο ζώο είναι η υποταγή - προσαρμογή του ιδιοκτήτη στο νέο πρόγραμμα. Συναισθηματικοί λόγοι, έλλειψη χρόνου για άσκηση και κακώς εννοούμενη εύνοια προς το «στομάχι» του ζώου είναι οι λόγοι που αποτυγχάνουν οι προσπάθειες απώλειας βάρους.
Βήμα Βήμα για την παραλία
1. Συνειδητοποίηση του περίσσιου βάρους του ζώου με την πρόταση «Ναι, να πάρει είναι χοντρό».
2. Συνειδητοποίηση του κινδύνου που συνεπάγεται η αύξηση βάρους. Κοινώς, το ότι είναι χοντρό δεν είναι αστείο.
3. Μια σωστή ισορροπημένη δίαιτα ώστε χωρίς διαταραχή της υγείας να μειωθούν τα ποσά προσλαμβανόμενης ενέργειας.
4. Η αύξηση της άσκησης ώστε να ξοδευτούν ποσά ενέργειας και να είναι αποτελεσματικότερη η δίαιτα
Βουρ λοιπόν για βόλτες, τρέξιμο, παιχνίδι με μπαλάκια, ότι σας κατέβει για να κινείται περισσότερο.
5. Η ουσία είναι να αλλάξετε και εσείς λίγο νοοτροπία
Δεν είναι «καλός» ο ιδιοκτήτης που ταϊζει συνέχεια το κατοικίδιό του.
Άντε μην το σκέφτεστε είναι απλό αν το πάρετε απόφαση και μέχρι το καλοκαίρι θα τα έχετε καταφέρει.
Γιώργος Ηλιόπουλος
Κτηνίατρος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου