Puppy News☛

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΠΡΙΝ Ή ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΟΥ

Ορισμένοι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν ότι : “αν αγαπάμε το σκύλο μας, πρέπει να του φερόμαστε σαν να είναι ίσος με εμάς”. Αυτός ο τρόπος σκέψης μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά λάθη : η ιεραρχία δεσπότη/ δεσποζόμενου πρέπει πάντοτε να είναι ξεκάθαρη. Ο σκύλος δεν πρέπει ποτέ να αισθάνεται κυρίαρχος γιατί μπορεί να γίνει πολύ δύσκολος ακόμα και επικίνδυνος για την οικογένειά του.

Έχοντας αυτό στο μυαλό μας, η ώρα του φαγητού παίζει σημαντικό ρόλο, μιας και για τον σκύλο η πρόσβαση στην τροφή του, δεν είναι μόνο για να κατευνάσει την πείνα του αλλά και για να πάρει την θέση του στην ιεραρχία του κοινωνικού συνόλου στο οποίο ζει.

Στην πραγματικότητα, στην κοινωνία των άγριων σαρκοφάγων (π.χ.οι λύκοι), αρχηγός είναι αυτός που τρώει πρώτος, διαλέγει το καλύτερο κομμάτι και παίρνει το χρόνο του, απομακρύνοντας τους άλλους μέχρι να τελειώσει.

Γι΄αυτό πρέπει ο σκύλος να ταΐζεται μετά το αφεντικό του. Αρχηγοί στην “οικογενειακή αγέλη” είναι οι ιδιοκτήτες και πρέπει πάντα να τρώνε πρώτοι. Όταν τελειώσουν ταΐζουν και τον σκύλο τους.

Ο δεσποτικός σκύλος

Ικετεύει στο τραπέζι και πολύ συχνά, παίρνει κάτι κατά την διάρκεια του γεύματος. Ορισμένες φορές μπορεί ακόμα και να γρυλίσει ή να δαγκώσει για να πάρει αυτό που θέλει.

Θέλει να τον παρακολουθούν ενώ τρώει, τρώει αργά, διακόπτει για να κοιτάξει γύρω του και πάντοτε αφήνει λίγο φαγητό στο πιάτο του.

Γίνεται δύσκολος με το φαγητό, οι διατροφικές του προτιμήσεις είναι τόσο ειδικές που αρνείται να φάει ορισμένες τροφές.

Τι θα πρέπει να γίνει
Διώξτε τον όταν ζητιανεύει φαγητό
Ταΐστε τον μόνο αφού φάτε εσείς
Αφήστε του το φαγητό για 10-15 λεπτά μόνο. Πάρτε του το πιάτο έστω και αν δεν έχει τελειώσει και μην τον ταΐσετε ξανά πριν το επόμενο προγραμματισμένο γεύμα του.


Τι απαγορεύεται

Να ταΐζεται τον σκύλο στη διάρκεια του γεύματος, νομίζοντας ότι τον ανταμείβετε για κάποιο λάθος, εάν για παράδειγμα λείψατε πολλές ώρες από το σπίτι και θέλετε να επανορθώσετε.

Να μαλώνετε τον σκύλο που ζητιανεύει και μετά από λίγο να τον φωνάζετε για να του δώσετε μια λιχουδιά

Να πιστεύετε ότι ο σκύλος που δεν τρώει υπό τις συνθήκες που περιγράφηκαν παραπάνω, είναι άρρωστος. Δεν είναι βέβαια απίθανο η έλλειψη όρεξης να υποδηλώνει κάποια παθολογική αιτία. Είναι σημαντικό όμως να διακρίνουμε τη διαφορά μεταξύ προβλήματος υγείας και “ναζιού”.

Η τήρηση της ώρας του γεύματος του σκύλου είναι πολύ σημαντική όταν η ιεραρχία μεταξύ σκύλου και ιδιοκτήτη δεν είναι σωστά οροθετημένη ή όταν ο σκύλος έχει εξ αρχής την τάση να είναι δεσποτικός.

Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλες τις δυνατές μεθόδους για να εδραιώσει τον κυρίαρχο ρόλο του. Το να βάζει τον σκύλο του να τρώει μετά από αυτόν είναι καλό και σωστό, αλλά είναι μόνο ένας τρόπος μεταξύ άλλων που πρέπει να ακολουθεί για να έχει την αρμονική σχέση που επιθυμ
εί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.