Puppy News☛

ΞΗΡΟΔΕΡΜΙΑ ΣΕ ΣΚΥΛΟ ΚΑΙ ΓΑΤΑ

Η άνοιξη, το καλοκαίρι ακόμα και το φθινώπορο με τις υψηλές θερμοκρασίες είναι οι εποχές όπου κατά κανόνα έχουμε συχνά δερματικά προβλήματα στα κατοικίδια μας. Η ξηροδερμία είναι ίσως το πιο γνωστό για τους ιδιοκτήτες ζώων, λόγω της συχνής εμφάνισης του και των επιμολύνσεων που πιθανά ακολουθούν. Ο χειμώνας είναι ίσως η χειρότερη εποχή για τα κατοικίδια ζώα, που συχνά εμφανίζονται να έχουν ξηρό δέρμα και συνεπώς προβλήματα στο τρίχωμα.

Ξηροδερμία, ξηρό δέρμα, απολέπιση, έντονη ερυθρότητα, κνησμός και κάποιες φορές αίσθημα καύσου είναι τα κυριότερα συμπτώματα της ξηροδερμίας, η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Απαντάται σε πολλές δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα, ψωρίαση, αλλεργική δερματίτιδα εξ επαφής , ενώ συχνά «χτυπάει» συνήθως τα υπερηλικα ζώα και μπορεί να επιδεινωθεί από το στρες.

Υπάρχουν κάποιες οδηγίες,

συμβουλές για εσάς, που το αγαπημένο σας κατοικίδιο υποφέρει από τα προβλήματα της ξηροδερμίας, όπου το δέρμα του ταλαιπωρείται και πρέπει να βιαστούμε για να διορθώσουμε τη ζημιά. Απλές οδηγίες, που αν τις εφαρμόσετε σίγουρα η κατάσταση θα είναι καλύτερη. Καλό είναι να γνωρίζουμε το πως προκαλείται η ξηροδερμία. Όταντο ph της ανώτερης στοιβάδας δέρματος αλλάζει προκαλείται ξηροδερμία. Η ξηροδερμία δεν είναι τόσο αθώα όσο πιστεύουμε, αλλά επικίνδυνη για την υγεία. Το δέρμα σκάει με αποτέλεσμα μικρόβια να εισχωρούν και έτσι η πιθανότητα μόλυνσης είναι μεγάλη.

Οδηγίες αποφυγής ξηροδερμίας για τα σκυλιά.

1.- Να κάνετε μπάνιο το σκυλί σας κάθε φορά που αυτό είναι αναγκαίο. Περιορίστε το μπάνιο στο ελάχιστα απαραίτητο και προσπαθήστε να διατηρήσετε δέρμα και τρίχωμα καθαρά με οποιονδήποτε άλλο τρόπο (σκόνη καθαρισμού).

2.- Βουρτσίστε το σκυλί σας συχνά, σχεδόν καθημερινά, ειδικά σε περιπτώσεις ζώων με τρίχωμα μακρύ και δασύτριχων, γιατί με αυτόν τον τρόπο καθαρίζετε και αφαιρείτε τις νεκρές και άρρωστες τρίχες.

3.- Αν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θεωρείτε ότι η κολύμβηση στη θάλασσα είναι απαραίτητη, τότε, μετά το τέλος της κολύμβησης ξεβγάλετε με άφθονο νερό όλη την αλμύρα και τα στοιχεία του θαλασσινού νερού και κατά προτίμηση χρησιμοποιήστε και ένα ενυδατικό σαμπουάν, ειδικό για σκύλους και κυρίως για σκύλους με ξηροδερμία.

4.- Να θυμάστε ότι το PH των σκύλων είναι εντελώς διαφορετικό από το PH των ανθρώπων και για αυτό, να μην χρησιμοποιήσετε ποτέ ένα ανθρώπινο σαμπουάν. Πιστέψτε με είναι μια πολύ σκληρή δοκιμασία για να το δέρμα του αγαπημένου σας κατοικιδίου.

5.- Μην ξεχνάτε ότι το υγιές τρίχωμα και δέρμα ενός ζώου έχει άμεση σχέση με την γενική κατάσταση του οργανισμού. Επομένως η διατροφή του πρέπει να είναι πλήρης και ισορροπημένη. Χρησιμοποιείστε τροφή εμπορίου (κροκέτες, κονσέρβα) καλής ποιότητας, και συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας σχετικά με την προσθήκη συμπληρωμάτων λιπαρών οξέων, βιταμινών, που μπορούν να κάνουν το τρίχωμα του ζώου σας υγιέστερο.

Οδηγίες αποφυγής ξηροδερμίας για τις γάτες.

1.- Να χτενίζετε τη γάτας σας συχνά για την απομάκρυνση του άρρωστου και αδύνατου τριχώματος.

2.- Μην κάνετε μπάνιο στη γάτα σας, είναι κάτι που δεν το θέλει, άλλά και δεν το χρειάζεται και ίσως να είστε οι υπεύθυνοι για πρόκλιση πιθανής βλάβης του τριχώματος με το να καθαρίσετε το λίπος του. Να θυμάστε ότι οι γάτες έχουν τη δυνατότητα να πλένονται καθημερινά.

3.- Αν παρ’ όλα αυτά επιμείνετε στον καθαρισμό της γάτας σας με μπάνιο, πρέπει να την ξεπλύνετε πολύ καλά με άφθονο νερό και φυσικά το σαμπουάν να είναι ειδικό για γάτες.

4.- Μη χρησιμοποιείτε σαμπουάν και λοσιόν που έχουν σχεδιαστεί για τους ανθρώπους. Σίγουρα θα προκαλέσετε βλάβες στην ισορροπία του PH του δέρματος.

5.- Προσοχή στην ποιότητα των ζωοτροφών που προσφέρετε στη γάτα σας και αναζητείστε τροφές πλούσιες σε περιεκτικότητα λιπαρών οξέων και βιταμινών. Ο κτνίατρος είναι ο μόνος κατάλληλος να σας δώσει τις σωστές συμβουλές.

Η ξηροδερμία είναι μια παθολογική κατάσταση που μπορεί να οφείλεται και σε διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των αλλεργιών, των παράσιτων και των λοιμώξεων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες που προκαλούν ξηροδερμία απαιτούν πραγματικά εξέταση από κτηνίατρο. Τα προβλήματα του δέρματος και της κακής ποιότητας του τριχώματος σε κατοικίδια ζώα είναι συχνά απλώς τα συμπτώματα κάποιας άλλης πάθησης, όπως πρόβλημα στα νεφρά, στο ήπαρ, στα επινεφρίδια ή προβλήματα στο θυρεοειδή αδένα. Αν το δέρμα –τρίχωμα του ζώου σας εμφανίζει:

Ερεθισμό του δέρματος, ερυθρότητα, εξογκώματα, και εξανθήματα. Ανοιχτές πληγές κάθε είδους και κάθε μεγέθους.Υπερβολική απώλεια τριχ΄ματος, είτε γενικευμένη, είτε σε εστίες. Θαμπό, ξηρό τρίχωμα που βγαίνει και πέφτει εύκολα. Σταθερή επιμονή στο να γλείφει τα πόδια ή να τρίβει το πρόσωπο. Τότε η ανάγκη επίσκεψης στον κτηνίατρο είναι επιτακτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.