Puppy News☛

ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Φανταστείτε κάποια μέρα, να σταματήσει ένα περιπολικό έξω από το σπίτι σας και δύο ένστολοι αστυνομικοί να κατευθυνθούν προς το σπίτι του γείτονα για να του κατασχέσουν... τον σκύλο.
Δεν πρόκειται για σκηνή από το Animal Planet, αλλά ενδέχεται να αποτελέσει μια πραγματικότητα και για την Κύπρο. Τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Γεωργίας βρίσκονται εδώ και ένα χρόνο σε συνεννόηση με την οργάνωση «Φωνή για τα ζώα της Κύπρου» για τη σύσταση ενός ειδικού σώματος αστυνομικών, εκπαιδευμένων σε θέματα ευημερίας των ζώων, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν δράση σε κάθε υπόθεση κακοποίησης ζώων που θα προκύπτει, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.


Στα σχέδια της «Φωνής» και των Υπουργείων είναι η στελέχωση κάθε επαρχίας με δύο αστυνομικούς, οι οποίοι θα ασχολούνται αποκλειστικά με θέματα κακοποίησης ζώων. Εφόσον προκύπτει παράνομη συμπεριφορά ανθρώπου προς το ζώο -μία από τις εκατοντάδες που σημειώνονται κάθε χρόνο στην Κύπρο- εναντίον του υπόπτου θα γίνεται καταγγελία και παράλληλα η υπόθεση θα οδηγείται στο δικαστήριο το οποίο θα αποφασίζει εάν επιβάλλεται η αφαίρεση της επιμέλειας του ζώου από τον ιδιοκτήτη του για κάποιο χρονικό διάστημα ή μονίμως. Επίσης προβλέπεται η επιβολή εξώδικου προστίμου. «Αρμόδιες αρχές», σύμφωνα με τον νόμο, είναι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και η Αστυνομία, που μπορούν να δρουν μαζί ή χωριστά. Όμως όταν καλεί πολίτης την αστυνομία, δυστυχώς, σπανιώς βρίσκει ανταπόκριση.

Τα αστυνομικά τμήματα, επειδή έχουν να ασχοληθούν με σωρεία υποθέσεων, εκείνες που αφορούν στα ζώα δεν αποτελούν προτεραιότητα. Όπως δήλωσε στον «Π» η πρόεδρος της «Φωνής για τα ζώα της Κύπρου», Μαίρη Αναστάση, οι αστυνομικοί επιλαμβάνονται τέτοιου είδους καταγγελιών, μόνο εφόσον βρουν χρόνο και εάν πρόκειται για θανάτωση ζώου... και βεβαίως εάν ο παραπονούμενος επιμένει πολύ και επικαλείται μαρτυρίες τρίτων. Προς το παρόν, η δημιουργία της Αστυνομίας Ζώων σκοντάφτει σε θέματα γραφειοκρατίας, αφού ο Νόμος περί Αστυνομίας δεν προβλέπει σχετική οργανική θέση. Αναζητούνται και τα σχετικά κονδύλια που θα καλύψουν τη στελέχωση και βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση με το Υπ. Οικονομικών.

Βεβαίως η Κύπρος δεν θα πρωτοτυπήσει, αφού αστυνομικές μονάδες για προστασία των ζώων, λειτουργούν ήδη σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Στις ΗΠΑ η Animal Police διαθέτει δικό της σώμα και ειδικό εξοπλισμό, ενώ στην Αγγλία λειτουργεί το σώμα επιθεωρητών του RSPCA, σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.