Οι δήμοι αδιαφόρησαν για τον εμβολιασμό των αδέσποτων, λένε τα φιλοζωικά σωματεία .
«Από τον Νοέμβριο, όταν υπογράφηκαν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 3170/2003, έχουν σημανθεί μόλις 4.500 σκυλιά σε όλη τη χώρα, τα οποία αποτελούν ένα μικρό μέρος του συνόλου των δεσποζομένων», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Χανδράς, πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (ΠΚΣ), ο οποίος είναι αρμόδιος για τη δημιουργία της Πανελλήνιας Βάσης Δεδομένων για τα ζώα συντροφιάς.«Εκείνο που λείπει είναι οι απαραίτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί εφαρμογής του μέτρου από την πολιτεία», συμπληρώνει.
Το οικονομικό κόστος και η έλλειψη ενημέρωσης του κοινού αποτελούν τις βασικές αιτίες για το ότι οι ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς δεν έχουν ακόμη επισκεφτεί τα κτηνιατρεία για την τοποθέτηση του σχετικού μικροτσίπ. Μπορεί τα 40 ευρώ που στοιχίζει όλη η διαδικασία να μη φαίνεται ιδιαίτερα υψηλό ποσό -εάν συγκριθεί μάλιστα και με τα 300 έως 1.500 ευρώ που είναι το πρόστιμο για όσους δεν συμμορφωθούν- αλλά το ποσό πολλαπλασιάζεται για εκείνους που διαθέτουν περισσότερα του ενός κατοικίδια.
«Δεν είναι λίγοι εκείνοι που φροντίζουν αρκετά σκυλάκια και οι οποίοι θα αναγκαστούν να τα παρατήσουν, καθώς δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα. Αλλωστε, το κόστος μπορεί να μην είναι υπερβολικό, αλλά είναι απαγορευτικό για ιδιοκτήτες με πολύ χαμηλό εισόδημα», τονίζει η Μαρία Γκινάλα, πρόεδρος του Ομίλου Κυνοφίλων Αθήνας, για να συμπληρώσει: «Για να προχωρήσουν όμως οι ζωόφιλοι στη σήμανση των κατοικιδίων τους, θα πρέπει να πληροφορηθούν για τα οφέλη που προκύπτουν από αυτήν. Χρειάζεται, δηλαδή, ενημερωτική καμπάνια. Για παράδειγμα, η ηλεκτρονική ταυτοποίηση συμβάλλει στον ευκολότερο εντοπισμό ενός απολεσθέντος σκύλου, καθώς επιτρέπει την άμεση και σίγουρη απόδειξη της κυριότητάς του». Στατιστική έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2002 στη Μεγάλη Βρετανία, άλλωστε, έδειξε ότι από το σύνολο των ζώων που είχαν χαθεί, ένα ποσοστό γύρω στο 85% επεστράφη στον ιδιοκτήτη του ύστερα από την αναγνώρισή του με τη μέθοδο της ταυτοποίησης.
Ανεξάρτητα όμως από τους λόγους -οικονομικούς ή μη- για τους οποίους δεν έχουν προχωρήσει στη σήμανση των κατοικιδίων τους, οι ιδιοκτήτες τους θα κινδυνεύουν να πληρώσουν από 300 έως 1.500 ευρώ όταν θελήσουν να ταξιδέψουν με οποιοδήποτε μέσο μαζικής μεταφοράς. Σχετικοί έλεγχοι θα πραγματοποιούνται σε πλοία, αεροπλάνα, τρένα και τουριστικά λεωφορεία.
Ευρωπαϊκή νομοθεσία
Ταυτόχρονα, από τον ερχόμενο Ιούλιο δεν θα επιτρέπεται η μετακίνηση των ζώων συντροφιάς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εάν δεν διαθέτουν «διαβατήριο», σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρόκειται για ένα κτηνιατρικό έγγραφο, το οποίο θα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με το ιατρικό ιστορικό κάθε ζώου. Αρμόδια αρχή για την έκδοση διαβατηρίων στην Ελλάδα θα είναι ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος.
Μέχρι τον Μάιο του 2011 θα πρέπει να έχουν ταυτοποιηθεί είτε με μικροτσίπ είτε με τη μέθοδο της δερματοστιξίας (tattoo) όλα τα κατοικίδια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η οποία δημοσιεύθηκε στις 26 Ιουνίου 2003. Οι βάσεις δεδομένων των κρατών-μελών, που θα περιλαμβάνουν όλες τις πληροφορίες για τα καταγγεγραμμένα ζώα και τους ιδιοκτήτες τους, θα ενοποιηθούν με σκοπό την ολοκλήρωση μιας Πανευρωπαϊκής Βάσης Δεδομένων.
Ηδη, 6.859.923 κατοικίδια είναι καταγγεγραμμένα στο EuroPetNet, το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Επικοινωνίας των τραπεζών καταγραφής των ζώων συντροφιάς. Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι περίπου 9.000.000 ζώα διαθέτουν ηλεκτρονική ταυτότητα, καθώς η μέθοδος είναι διαδεδομένη όχι μόνο στο Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Δανία και την Ισπανία, στις οποίες είναι υποχρεωτική, αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Τα αδέσποτα και οι δήμοι
Η κατάσταση, όσον αφορά την εφαρμογή του νόμου, δεν είναι καλύτερη για τα αδέσποτα. Φιλοζωικά σωματεία και κτηνίατροι συμφωνούν ότι οι δήμοι, στους οποίους έχει ανατεθεί η αρμοδιότητα για τον εμβολιασμό, τη στείρωση και τη σήμανση, δεν έχουν δείξει τη δέουσα συνέπεια. «Το πρόγραμμα για τα αδέσποτα δεν είναι δυνατόν να αποδώσει μέχρι τους Ολυμπιακούς λόγω απραξίας πολλών ετών. Οπως όλα δείχνουν, λοιπόν, θα κάνουμε τους Ολυμπιακούς με αδέσποτα, κάτι που δεν είναι κακό. Αλλωστε, τα ζώα που κυκλοφορούν γύρω από τους χώρους όπου θα διεξαχθούν τα αθλήματα θα περισυλλεχθούν και θα κρατηθούν μακριά τους για διάστημα δύο μηνών, ενώ στη συνέχεια θα επανατοποθετηθούν στο φυσικό τους περιβάλλον», επισημαίνει ο κ. Χανδράς.
Οσο για το ενδεχόμενο θανάτωσής τους, ο πρόεδρος του ΠΚΣ είναι κατηγορηματικός. «Δεν φοβάμαι ότι θα τα εξοντώσουν. Τόσο η προηγούμενη όσο και η καινούργια ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας δεν έχουν δείξει τέτοια διάθεση», υποστηρίζει, ισχυρισμός όμως που δεν καθησυχάζει τα φιλοζωικά σωματεία.
Ακίνδυνη για τα σκυλιά η ηλεκτρονική κάψουλα -ταυτότητα
«Θεραπεύεται το καλαζάρ»
«Ο πιο εύκολος τρόπος για να απαλλαγείς από τα αδέσποτα είναι να τα χαρακτηρίσεις άρρωστα ή επικίνδυνα και να τα θανατώσεις. Σε κάτι τέτοιο βοηθά και η απαρχαιωμένη νομοθεσία, καθώς με νόμο που ψηφίστηκε το 1929 απαγορεύεται η θεραπεία της νόσου καλααζάρ και απαιτείται η θανάτωση του πάσχοντος ζώου», επισημαίνει η κυρία Γκινάλα και συνεχίζει: «Μπορεί τότε να μην ήταν δυνατή η ίαση, αλλά σήμερα η νόσος θεραπεύεται και καθώς τα απαιτούμενα φάρμακα δεν κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, εκείνοι που τα εισάγουν έπειτα από παραγγελία κερδοσκοπούν ασύστολα».
Σε παραπληροφόρηση, καθώς δεν στηρίζονται σε επιδημιολογικές μελέτες, αποδίδει ο κ. Χανδράς τους φόβους για έξαρση της νόσου που εκφράζονται κατά καιρούς στη χώρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου