Στιγμές γέλιου προσφέρουν τα βιντεάκια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο, και δείχνουν σκύλους που «τραγουδούν» όταν ακούσουν κάποιο τραγούδι, ή τον ήχο ενός μουσικού οργάνου. Διασκεδάζουν πραγματικά οι σκύλοι με τη μουσική; Δείτε πώς επηρεάζει η μουσική τον μικρό μας φίλο.
Στο άκουσμα μιας μελωδίας, ορισμένοι σκύλοι αντιδρούν: βγάζουν μια μακρόσυρτη κραυγή. Μία συμπεριφορά που χαροποιεί αρκετούς κηδεμόνες σκύλων. Πιστεύουν ότι ο σκυλάκος τους εξασκεί τις φωνητικές του χορδές: «τραγουδάει». Μία αντίδραση του σκύλου που κάνει το γύρο του Διαδικτύου, και μας προκαλεί γέλιο.
«Με τη διαρκή άνθιση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, βλέπουμε όλο και συχνότερα χαριτωμένα βίντεο με σκύλους.
Τους βλέπουμε σε πάρα πολλές στιγμές τους: να παίζουν, να κοιμούνται σε αστείες στάσεις. Μέχρι και το πώς αλληλεπιδρούν με τους κηδεμόνες στην καθημερινότητά τους.
Ένας από αυτούς τους τρόπους αλληλεπίδρασης είναι, να βλέπουμε, συχνά, έναν άνθρωπο να παίζει κάποιο μουσικό όργανο και ο σκύλος να «τραγουδάει». Ωστόσο, όσο χαριτωμένο κι αν μας φαίνεται, θα πρέπει να αναλογιστούμε αν, όντως, είναι αστείο. Αν, πράγματι, ο σκύλος «τραγουδάει».
Τι πραγματικά συμβαίνει εκείνη τη στιγμή στον σκύλο;», θέτει το ερώτημα ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σοφοκλής Μακρινός.
Προτού απαντηθεί αυτή η ερώτηση, ο κ. Μακρινός θεωρεί σημαντικό να μάθουμε το πώς ο σκύλος αντιλαμβάνεται τη μουσική, και αν μπορεί να τον επηρεάσει θετικά ή αρνητικά.
Σύμφωνα με μελέτες, όπως αναφέρει ο κ. Μακρινός, τα διαφορετικά είδη μουσικής (pop, heavy metal, classical) επιδρούν διαφορετικά στους σκύλους.
«Συγκεκριμένα, η κλασσική μουσική τους βοηθά να ηρεμήσουν, ενώ η μέταλ μουσική τους στρεσάρει. Οπότε, ναι, η μουσική μπορεί να επηρεάσει έναν σκύλο, όπως κι εμάς.
Τώρα πρέπει να εξετάσουμε γιατί οι σκύλοι βγάζουν αυτό το χαρακτηριστικό «ουρλιαχτό». Οι σκύλοι παράγουν αυτόν τον ήχο σε διάφορες περιπτώσεις.
Μια από αυτές είναι όταν ακούν οξείς ήχους. Αυτές οι συχνότητες τους προκαλούν εκνευρισμό, οπότε είναι ένας τρόπος για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.
Επίσης, επιλέγουν να επικοινωνήσουν με αυτόν τον τρόπο όταν είναι σε μια κατάσταση στρες. Ακόμα, έχει παρατηρηθεί ότι οι λύκοι βγάζουν αυτήν την κραυγή για να συγκεντρώσουν τα μέλη της αγέλης.
Τέλος, μπορεί να το κάνουν και για να κερδίσουν την προσοχή μας», εξηγεί ο κ. Μακρινός.
Λαμβάνοντας, λοιπόν, όλες αυτές τις πληροφορίες για το θέμα μας, δηλαδή γιατί ο σκύλος επικοινωνεί με αυτόν τον τρόπο στο άκουσμα μουσικής, ο κ. Μακρινός λέει ότι το πιο πιθανό είναι, να βρίσκεται σε μια δυσάρεστη κατάσταση. Μπορεί, είτε να τον ενοχλούν οι διάφοροι οξείς ήχοι από τη μουσική, και τη φωνή μας, είτε να τον στρεσάρει ο ρυθμός, και τα χαρακτηριστικά του ήχου γενικότερα.
Είναι σημαντικό, όμως, να λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι υπάρχει πιθανότητα να το κάνει και για να τραβήξει την προσοχή μας εκείνη τη στιγμή, επισημαίνει ο κ. Μακρινός, και διερωτάται:
«Μπορούμε, όμως, να πάρουμε αυτό το ρίσκο;».
Και καταλήγει: «Το να τραγουδάμε και να «τραγουδάει» και ο σκύλος μαζί μας μπορεί, όντως, να φαίνεται αστείο εκείνη τη στιγμή, άλλα γνωρίζοντας όλα όσα προαναφέραμε, γίνεται κατανοητό ότι δεν αξίζει να βάζουμε τον σκύλο μας σε μια δυσάρεστη κατάσταση για έναν τόσο ανούσιο λόγο.
Σίγουρα, μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε μαζί του με τρόπους που ευχαριστούν και τους δυο μας».
Ο θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σοφοκλής Μακρινός |
● Ο κύριος Σοφοκλής Μακρινός γεννήθηκε στην Αθήνα και το 2014 πέρασε μέσω Πανελλήνιων στο Τμήμα Μηχανικών Αντιρρύπανσης στην Κοζάνη. Εκεί υιοθετεί τον πρώτο του σκύλο, τον Σαμ, και χάρη σε αυτόν μπαίνει ενεργά στον χώρο του εθελοντισμού, συνειδητοποιώντας ότι η αγάπη του για τα ζώα είναι μεγαλύτερη από οτιδήποτε άλλο. Έτσι, αποφασίζει να αλλάξει επαγγελματικό προσανατολισμό και σπουδάζει θετικός εκπαιδευτής στη σχολή Dogfully της Εριέττας Καραμπέτσου, από την οποία και αποφοίτησε. Στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα στη γνωσιακή λειτουργία του σκύλου στο Πανεπιστήμιο Duke (Dog Emotion and Cognition by Duke University), όπως και μαθήματα στη συμπεριφορά και ευζωία του συγχρόνου κατοικίδιου στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Animal Behavior and Welfare by the University of Edinburgh). Τέλος, έχει παρακολουθήσει σεμινάριο παροχής πρώτων βοηθειών στον σκύλο.
Πηγή: ygeiamou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου