Puppy News☛

Το ψάρι που αξίζει να βάλουμε στο πιάτο της γάτας και του σκύλου.

 

Η σαρδέλα είναι ένα μικρό ψαράκι, αλλά με μεγάλη θρεπτική αξία, τόσο για εμάς, όσο και για τον σκύλο ή τη γάτα μας. Είναι ιδανική για την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος και τη διατήρηση της υγείας των οστών. Και τα οφέλη της δεν είναι μόνον αυτά.


Είναι μια πολύ καλή πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων, ασβεστίου, βιταμίνης D και βιταμίνης Α. Είναι νόστιμη, τόσο για εμάς, όσο και για τον σκύλο και τη γάτα μας.


«Η «ταπεινή» σαρδέλα, που έχει πάρει το όνομά της από το ιταλικό νησί Σαρδηνία, αποτελεί μια πολύ γευστική και διατροφικά σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών για τον σκύλο και τη γάτα μας.


Αυτό το λιπαρό, μικρό ψαράκι είναι πλούσιο σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, κι έχει υψηλή ποσότητα σε σίδηρο και ασβέστιο – εφόσον δοθεί με τα κόκκαλα.


Επίσης, είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β12 και βιταμίνης D, οι οποίες είναι σημαντικές για την απορρόφηση του ασβεστίου, του μαγνησίου, αλλά και του καλίου, του ψευδάργυρου και του σεληνίου, που έχουν αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό», τονίζει η σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου.


Ας δούμε, λοιπόν, με τη βοήθεια της κας Παλαιολογοπούλου, πού ωφελούν τον οργανισμό του σκύλου και της γάτας μας όλα αυτά τα στοιχεία που περιέχει η σαρδέλα.


«Καταρχάς, η σαρδέλα είναι μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης, η οποία είναι σημαντική για την ομαλή λειτουργία του σώματος, αφού είναι το δομικό συστατικό -μεταξύ άλλων- για το δέρμα, το τρίχωμα, τις αρθρώσεις και τους μυς.


Οι σαρδέλες προστατεύουν την καρδιά


Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα EPA & DHA, που περιέχουν οι σαρδέλες, προστατεύουν την καρδιά, αφού είναι καλά λιπαρά, δηλαδή μειώνουν την κακή χοληστερίνη (LDL) και αυξάνουν την καλή χοληστερίνη (HDL).


Υποστηρίζουν τις αρθρώσεις και τα κόκκαλα


Το ασβέστιο και η βιταμίνη D προσφέρουν σημαντικά οφέλη στο μυοσκελετικό σύστημα του σκύλου και της γάτας μας, και είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του σώματος.


Υποστηρίζουν την καλή νοητική λειτουργία


Τα EPA & DHA που βρίσκουμε στις σαρδέλες, βοηθούν στην καλή υγεία των νοητικών λειτουργιών, όπως η μνήμη.


Ειδικότερα, είναι σημαντικά για τα κουτάβια και τα μικρά γατάκια, για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου.


Σύμφωνα με δύο έρευνες, σκυλιά Beagle τα οποία τράφηκαν από τη βρεφική τους ηλικία και μέχρι ενός έτους με ενισχυμένη σε DHA ωμέγα 3 διατροφή, παρουσίασαν στατιστικά καλύτερα αποτελέσματα σε διάφορες εκπαιδευτικές μαθήσεις, οπτικές και ψυχοκινητικές επιδόσεις.


Εξίσου σημαντικά είναι και για τα μεγαλύτερα σε ηλικία ζωάκια, καθώς μεγαλώνοντας, όπως γνωρίζουμε, χάνονται κάποιες νοητικές λειτουργίες. Συνεπώς, προσφέρουμε συστατικά, μέσω της διατροφής, τα οποία θα καθυστερήσουν την απώλεια αυτών των λειτουργιών.

Βοηθούν κατά του καρκίνου


Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα 3, που περιέχονται στις σαρδέλες, μπορεί να εμποδίσουν τη δημιουργία καρκινικών όγκων, ή τους όγκους να κάνουν μετάσταση.


Αυτό γίνεται με την πρόκληση μιας διαδικασίας που λέγεται απόπτωση. Επίσης, η βιταμίνη D, που περιέχει η σαρδέλα, μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην προστασία κατά συγκεκριμένων τύπων καρκίνου.


Εκτός από τα παραπάνω, η σαρδέλα, λόγω των ωμέγα 3 που περιέχει, αποτελεί μια αντιφλεγμονώδη τροφή, η οποία μπορεί να βοηθήσει επιληπτικά ζώα, καθώς επιδρά στους μεσολαβητές πρόκλησης επιληπτικών κρίσεων, βοηθώντας έτσι στην καταστολή των επεισοδίων.


Τι γίνεται με τα βαρέα μέταλλα;


Κάτι που μας απασχολεί, τόσο για τη δική μας διατροφή, όσο και για του σκύλου ή της γάτας μας, είναι να περιορίσουμε, όσο γίνεται, τις τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα που απορροφά ο οργανισμός μας.


Το βασικό με τις σαρδέλες είναι ότι πρόκειται για ψάρι με μικρή διάρκεια ζωής, που σημαίνει ότι δεν θα μείνει για αρκετό διάστημα στο νερό, ώστε να συγκεντρώσει αρκετές τοξίνες του νερού.


Επίσης, τρέφεται με φυτοπλαγκτόν, κι όχι με άλλα ψάρια.


Συνεπώς, δεν έχει συγκέντρωση βαρέων μετάλλων, όπως είναι ο υδράργυρος που συναντάμε σε άλλα ψάρια – για παράδειγμα, στον τόνο.

Τι θα πρέπει να προσέξουμε όταν δίνουμε σαρδέλα


Αν, λοιπόν, θέλετε να προσφέρετε σαρδέλα στους μικρούς σας φίλους, θα πρέπει να προτιμήσετε φρέσκια, την οποία μπορούν να καταναλώσουν, είτε ωμή -αφού θα έχει μπει στην κατάψυξη και θα έχει καθαριστεί καλά από τα εντόσθια-, είτε μαγειρεμένη, όπως διευκρινίζει η κα Παλαιολογοπούλου.


Στην περίπτωση που επιλέξετε σαρδέλα σε κονσέρβα, θα πρέπει να τη στραγγίξετε καλά από το λάδι, όπως επισημαίνει η κα Παλαιολογοπούλου, γιατί, συνήθως, είναι μέσα σε ηλιέλαιο. Που σημαίνει ότι θα περιέχει περισσότερα ωμέγα 6, τα οποία είναι ακριβώς το αντίθετο των ωμέγα 3, δηλαδή αυξάνουν τη φλεγμονή στο σώμα.


Επίσης, υπογραμμίζει ότι αν δοθεί σε ζωάκια που έχουν πρόβλημα με το παραπάνω νάτριο, θέλει προσοχή, γιατί η κονσέρβα έχει επιπλέον νάτριο εξαιτίας του τρόπου συντήρησης του ψαριού.

«Ένα άλλο στοιχείο στο οποίο θα πρέπει να δώσουμε προσοχή, είναι το ζήτημα της θειαμινάσης.


Επειδή η σαρδέλα είναι ένα είδος ψαριού που περιέχει θειαμινάση, όταν δίνεται ωμή, προσέχουμε την ποσότητα και τη συχνότητα, καθώς η θειαμινάση είναι ένα ένζυμο που καταστρέφει τη βιταμίνη Β1 (θειαμίνη).


Η βιταμίνη Β1 (θειαμίνη) είναι σημαντική για την παραγωγή ενέργειας, για το νευρικό, αγγειακό και πεπτικό σύστημα.


Αν δώσουμε, λοιπόν, αρκετό ωμό ψάρι –αναφέρουμε το ωμό, γιατί με το μαγείρεμα η θειαμινάση καταστρέφεται-, τότε θα πρέπει να ισορροπήσουμε τη διατροφή με θειαμίνη Β1, έτσι ώστε να αποφύγουμε την έλλειψή της, που μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά, καρδιακά και άλλα προβλήματα.


Αν δώσουμε μικρή ποσότητα ωμού ψαριού και με μέτρο -όπως, άλλωστε, με όλα τα συστατικά, γιατί η εναλλαγή στη διατροφή εμπλουτίζει τον οργανισμό με ό,τι χρειάζεται- τότε δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα», τονίζει η κα Παλαιολογοπούλου, και προτείνει έναν εύκολο τρόπο μαγειρέματος της σαρδέλας.


“Ο πιο εύκολος και απλός τρόπος να φτιάξετε σαρδέλα μαγειρεμένη για τον σκύλο ή τη γάτα σας είναι, αφού την καθαρίσετε, να τη βάλετε στον φούρνο με χαρτί λαδόκολλας και να την αφήσετε να ψηθεί μέχρι να ροδίσει.


Η οσμή της σαρδέλας μπορεί να βοηθήσει ζωάκια που έχουν πρόβλημα διατροφής, καθώς μπορείτε να ενισχύσετε τη γεύση και τη μυρωδιά της τροφής.


Επιλέγουμε φυσικά συστατικά για την ευημερία και υγεία του σκύλου και της γάτας μας, αλλά και τη δικής μας».

H σύμβουλος διατροφής σκύλου και γάτας, Ελένη Παλαιολογοπούλου


● Η κυρία Ελένη Παλαιολογοπούλου έχει ολοκληρώσει δύο courses στο Dog’s Naturally University και στο CIVT (College of Iintegrative Veterinary Therapies) και συνεχίζει τις σπουδές της στη διατροφή σκύλου και γάτας. Ως υποστηρικτής της φυσικής ανατροφής αρθρογραφεί σε θέματα που αφορούν τη φυσική διατροφή. Ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στο χώρο της και διαβάζει επιστημονικά βιβλία κλινικής διατροφής.


Πηγές:


1. The Multifaceted Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on the Hallmarks of Cancer, J. A. Stephenson, 1 , 2 ,* O. Al-Taan, 1 , 3 A. Arshad, 1 , 3 B. Morgan, 1 , 2 M. S. Metcalfe, 3 and A. R. Dennison 3


2. Evaluation of cognitive learning, memory, psychomotor, immunologic, and retinal functions in healthy puppies fed foods fortified with docosahexaenoic acid–rich fish oil from 8 to 52 weeks of age

Steven C. Zicker DVM, PhD, DACVIM, DACVN1, Dennis E. Jewell PhD2, Ryan M. Yamka PhD3, and Norton W. Milgram PhD


3. Positive impact of omega-3 fatty acid supplementation in a dog with drug-resistant epilepsy: a case study

Fulvio A Scorza 1, Esper A Cavalheiro, Ricardo M Arida, Vera C Terra, Carla A Scorza, Miriam O Ribeiro, Roberta M Cysneiros


4. https://feline-nutrition.org/nutrition/thiamine-in-a-raw-meat-diet


5. ygeiamou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.