Puppy News☛

Απολαμβάνει όντως τα χάδια από αγνώστους; – Πώς θα το καταλάβετε.

 

Ο σκύλος κάνει σαν «τρελός» όταν τον πλησιάζουν άγνωστοι να τον χαϊδέψουν; Να πως θα καταλάβετε αν όντως απολαμβάνει τα χάδια αγνώστων ή όχι.

Πηδούν, δείχνουν την κοιλίτσα τους, γυρίζουν το κορμάκι τους δεξιά-αριστερά, κάθε φορά που τους πλησιάζει ένας άγνωστος για να τα χαϊδέψει. Είναι οι σκύλοι, που οι περισσότεροι θεωρούμε ότι είναι φιλικότατοι και κοινωνικότατοι με τους ανθρώπους.

«Βλέποντας έναν σκύλο στον δρόμο με τον κηδεμόνα του, έχουμε την επιθυμία να τον συναναστραφούμε, να του μιλήσουμε, ακόμη και να τον χαϊδέψουμε. Το ερώτημα, όμως, είναι αν το θέλει και ο σκύλος. Κάποιοι σκύλοι σαφώς και απολαμβάνουν τέτοιου είδους συναναστροφές, και τις επιζητούν κιόλας. Αλλά κάποιοι άλλοι, όχι. Το θέμα είναι κατά πόσο εμείς οι άνθρωποι είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τη διάθεση ενός σκύλου, μία δεδομένη χρονική στιγμή», αναφέρει η εκπαιδεύτρια σκύλων, Εριέττα Καραμπέτσου, και συμπληρώνει: «Οι σκύλοι δεν έχουν τη δυνατότητα λεκτικής επικοινωνίας. Αλλά το ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με λόγια, δεν σημαίνει πως αδυνατούν να επικοινωνήσουν. Η επικοινωνία τους στηρίζεται στη «γλώσσα του σώματος», στη φωνή τους, και, φυσικά, στη συμπεριφορά τους».

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, όπως λέει η εκπαιδεύτρια σκύλων, ότι ερχόμαστε σε επαφή με έναν σκύλο, ο οποίος, μόλις εμείς απλώσουμε τα χέρια μας να τον αγγίξουμε, κάνει στροφές, ξαπλώνει στο έδαφος ανάσκελα, ή γυρίζει το πρόσωπό του. Δεδομένου ότι το ζώο δεν εμφανίζει κάποια τάση επιθετικής συμπεριφοράς, εμείς, λανθασμένα, θεωρούμε πως απολαμβάνει την επαφή, πως είναι αρκετά κοινωνικός και ότι περνάει «καλά».


«Σε κάποιες περιπτώσεις ισχύει. Σε κάποιες άλλες, ίσως, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Ένας σκύλος ενδεχομένως να απολαμβάνει, ή, απλώς, να ανέχεται το άγγιγμά μας. Ένας σκύλος που πέφτει ανάσκελα, δεν σημαίνει απαραιτήτως πως ‘μας δείχνει την κοιλιά του’ γιατί μας εμπιστεύεται. Το πιθανότερο είναι να νιώθει τόσο άβολα, που μέσα από τη συγκεκριμένη συμπεριφορά προσπαθεί να μας πει ‘να τον αφήσουμε ήσυχο’. Η αποστροφή κεφαλιού, ή όλου του σώματος, ενός σκύλου είναι δύο από τα πιο κοινά σήματα ηρεμίας, μέσω των οποίων το ζώο προσπαθεί να μας δείξει ότι νιώθει άβολα. Ίσως ένας σκύλος που στα μάτια μας είναι ‘πολύ κοινωνικός‘, στην πραγματικότητα, απλώς, να νιώθει ‘πιεσμένος‘», εξηγεί η κυρία Καραμπέτσου.

Η «γλώσσα του σώματος» του σκύλου, όπως επισημαίνει η εκπαιδεύτρια σκύλων, είναι πολύπλοκη: επικοινωνεί τη διάθεση, τις προθέσεις και τη συναισθηματική του κατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για τα διαφορετικά είδη και τόνους γαβγίσματος.

Τονίζει μάλιστα πως ως άνθρωποι οφείλουμε να σεβόμαστε, τόσο τη «γλώσσα του σώματος» ενός σκύλου, όταν ερχόμαστε σε επαφή μαζί του, όσο και τη διάθεσή του για αλληλεπίδραση.


«Σε αντίθετη περίπτωση, πιέζουμε τον σκύλο, και, ενδεχομένως στο μέλλον να τον οδηγήσουμε σε μια μη επιθυμητή συμπεριφορά απέναντι σε εμάς, ή σε κάποιον άλλον. Με απλά λόγια, όταν ένας σκύλος μας δείχνει πως δεν νιώθει άνετα σε μια συγκεκριμένη συνθήκη, κι εμείς δεν το σεβόμαστε και συνεχίζουμε να παραβιάζουμε τον προσωπικό του χώρο, τότε κάποια στιγμή, ίσως, προβεί σε μια επιθετική συμπεριφορά, ακριβώς επειδή έχει πιεστεί», επισημαίνει η κυρία Καραμπέτσου.

Εν κατακλείδι, μας συμβουλεύει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν ερχόμαστε σε επαφή με κάποιον άγνωστο σε εμάς σκύλο, ώστε να μην τον ενοχλήσουμε, άθελά μας.

Η επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, σύμβουλος συμπεριφοράς, ψυχολογίας και ευζωίας σκύλων, Εριέττα Καραμπέτσου

*H κυρία Εριέττα Καραμπέτσου είναι επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, σύμβουλος συμπεριφοράς, ψυχολογίας και ευζωίας σκύλων με εξειδίκευση στα θέματα που σχετίζονται με τον αποχωρισμό ως η μοναδική πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια CSAT (Certified Separation Anxiety Trainerby Malena De Martini Treating Separation Anxiety in Dogs Academy) στην Ελλάδα. Είναι απόφοιτη της Ακαδημίας Εκπαιδευτών Victoria Stilwell Academy με θεωρητική και πρακτική εξάσκηση στο Wigan του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2017 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η Τέχνη του να επικοινωνώ με το σκύλο μου», από τις Εκδόσεις Φυλάτος. Έχει πιστοποίηση πρώτων βοηθειών σε σκύλους από το British College of Canine Studies και είναι μέλος του Doggone Safe ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια για ενημερώσεις Αποφυγής Δαγκώματος σε παιδιά και ενηλίκους (Dog Bite Safety Educator). Παραδίδει δωρεάν μαθήματα για αδέσποτους σκύλους και διατελεί ως μέλος σε πενταμελείς επιτροπές δήμων για τη διαχείριση αδέσποτων.

Πηγή: ygeiamou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.