“Το θηλυκό πρέπει να γεννήσει έστω μία φορά στη ζωή του” : Ίσως το μεγαλύτερο ψέμα που έχει ειπωθεί. Καμιά κτηνιατρική ή γενικότερα επιστημονική άποψη δεν υπάρχει που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο. Και με τέτοιους μύθους και λαθεμένες απόψεις φτάσαμε να συναντούμε σε κάθε κάδο και…αδέσποτο.
“Τα αστείρωτα ζώα ζουν περισσότερο και είναι πιο ευτυχισμένα” : Μύθος. Τουναντίον, τα στειρωμένα ζώα είναι εκείνα που ζουν περισσότερο, αποφεύγουν προβληματικές εγκυμοσύνες, δεν σκέφτονται την απομάκρυνσή τους από το σπίτι τους όπως τα αστείρωτα προκειμένου να ζευγαρώσουν και φυσικά αποφεύγεται ο καρκίνος του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών (για τα θηλυκά) και ο καρκίνος του προστάτη (για τα αρσενικά).
“Το στειρωμένο ζώο αλλάζει συμπεριφορά επειδή δεν μπορεί να κάνει απογόνους” : Μύθος. Τα ζώα δεν βλέπουν τη σεξουαλική επαφή όπως ο άνθρωπος αλλά είναι μια τελείως ενστικτώδης ορμή που διαταράσσει την ηρεμία τους και τα κάνει νευρικά.
“Σιγά! Τόσα υπάρχουν, το δικό μου ζώο θα δώσει τη λύση αν στειρωθεί;” : Αν αναλογιστείτε ότι μια γάτα και οι απόγονοί της σε 7 χρόνια γεννούν 420.000 γατάκια και ένας θηλυκός σκύλος και οι απόγονοί του σε 6 χρόνια γεννούν 67.000 σκυλάκια, τότε ΝΑΙ! Κι ένα ζώο κάνει τη διαφορά.
“Η στείρωση είναι σκληρή κι απάνθρωπη” : Με ποιο σκεπτικό; Είναι ο μόνος τρόπος για τη μείωση των αδεσπότων. Τι είναι καλύτερο; Να εγκαταλείπονται δεκάδες ζωάκια και να δηλητηριάζονται χωρίς να έχουν φταίξει σε τίποτα; Αυτό δεν είναι ακόμη πιο σκληρό κι απάνθρωπο;
“Η στείρωση αυξάνει το βάρος και την οκνηρία του σκύλου” : Το αν θα αυξηθεί το βάρος του ζώου σας είναι καθαρά στο χέρι σας αφού εσείς ελέγχετε την τροφή του. Εάν του δώσετε περισσότερο φαγητό, θα παχύνει, όπως ακριβώς και ένα αστείρωτο ζώο. Κι εφόσον τα στειρωμένα έχουν πιο ήρεμη συμπεριφορά δεν χρειάζονται τεράστιες βόλτες κι επομένως ίση ποσότητα τροφής με τα αστείρωτα.
“Η στείρωση κάνει το ζώο λιγότερο προστατευτικό” : Μύθος. Τα στειρωμένα ζώα δεν παρασύρονται από τα σεξουαλικά ένστικτα, δεν επιθυμούν την απόδρασή τους για να…εκτονωθούν, παραμένουν στο σπίτι και έτσι “δένονται” περισσότερο με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
“Είναι ενάντια στη φύση να στειρώνουμε τα ζώα” : Το συχνότερο επιχείρημα των επικριτών της στείρωσης. Ας μην ξεχνάμε ότι κάποτε τα σκυλιά και οι γάτες δεν ζούσαν με τον άνθρωπο. Τώρα όμως έχουν εξημερωθεί και μένουν μέσα σε διαμερίσματα. Αυτό δεν είναι ενάντια στη φύση; Είναι άραγε προτιμότερο να επιτρέψεις να γεννά ανεξέλεγκτα το ζώο σου αθώες ψυχές που θα εγκαταλειφθούν και εν τέλει θα καταλήξουν να ζουν (αν ζουν) μια ζωή βγαλμένη από τους χειρότερους εφιάλτες;
Πηγή: pet action
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου