Puppy News☛

Τα 7 Προειδοποιητικά Σημάδια Για Να Πάμε Τον Σκύλο Μας Στον Κτηνίατρο.

 

Ο σκύλος μας είναι μέλος της οικογένειάς μας, ο καλύτερος μας φίλος και, πολλές φορές, ο προστάτης μας. Για το λόγο αυτό, η φροντίδα του είναι μεγάλης σημασίας για τη διασφάλιση της καλής του υγείας.
Σε αρκετές περιπτώσεις, ένας σκύλος δεν είναι σε θέση να μεταφέρει στον ιδιοκτήτη του πιθανές καταστάσεις που χρήζουν ιατρικής εκτίμησης.
Όσο σημαντικοί είναι οι εμβολιασμοί και οι τακτικοί κτηνιατρικοί έλεγχοι, τόσο είναι και η καθημερινή προσοχή μας σε σημάδια και συμπτώματα που ενδεχομένως απαιτούν επίσκεψη στον κτηνίατρο.

Πώς, όμως, μπορούμε να γνωρίζουμε πότε ο σκύλος μας βιώνει μια δυσάρεστη κατάσταση – εκδήλωση κάποιας υποκείμενης πάθησης;

Παρακάτω αναφέρουμε τα 7 συνηθέστερα σημάδια που πρέπει να μας οδηγήσουν στον κτηνίατρο.

1. Αλλαγή Στις Διατροφικές Του Συνήθειες

Μια αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες του σκύλου, δε θα πρέπει να μας αφήσει αδιάφορους. Παρόλα αυτά, είναι αρκετά συνήθης η παράλειψη ενός ή δύο γευμάτων, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο. Όμως, εάν αυτή η αλλαγή ενταθεί και ο σκύλος αρχίζει να παρουσιάζει ανορεξία, τότε η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι απαραίτητη.

Ένα επιπλέον ανησυχητικό σημάδι μπορεί να είναι η επίμονη ανάγκη για φαγητό, η οποία εκδηλώνεται με επίθεση σε μέρη όπου υπάρχει φαγητό, ακόμα και στα σκουπίδια.

2. Υπερβολική Ή Μειωμένη Κατανάλωση Νερού

Η μειωμένη κατανάλωση νερού ή η αδυναμία ούρησης του σκύλου μπορεί επίσης να αποτελεί ένδειξη κάποιας πεπτικής διαταραχής.

Εάν, από την άλλη, ο σκύλος παρουσιάζει υπερβολική δίψα, καταναλώνει μεγάλες ποσότητες νερού και ουρεί περισσότερο από το φυσιολογικό, τότε θα πρέπει να ελεγχθεί από κτηνίατρο για κάποια ενδεχόμενη παθολογική κατάσταση.

3. Αναπνευστικά Προβλήματα & Λαχάνιασμα

Κάθε σκύλος μπορεί να λαχανιάσει στη ζέστη ή μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα. Και αυτό συμβαίνει γιατί οι σκύλοι δε διαθέτουν ιδρωτοποιούς αδένες και δεν μπορούν να αποβάλλουν τη θερμότητα με διαφορετικό τρόπο.Ωστόσο, τα προβλήματα αναπνοής κατά τη διάρκεια ανάπαυσης ή σε χαμηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να αξιολογηθούν κατάλληλα. Αν και συνήθως αποτελούν σύμπτωμα κάποιας λοίμωξης ή κάποιου είδους αλλεργία, ο κτηνίατρος θα θέσει τη διάγνωση για τη σωστή αντιμετώπιση και πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών.

4. Έμετος

Τα περιστασιακά επεισόδια έμετου δεν είναι ασυνήθιστα για τους σκύλους. Συχνά ο έμετος συνιστά αντίδραση του οργανισμού, ο οποίος απαλλάσσεται από κάποιον ‘εχθρό’ που προσπαθεί να επιτεθεί στο σώμα του. Παρόλα αυτά, υπάρχουν φορές που τα επεισόδια έμετου θα πρέπει να μας απασχολήσουν περισσότερο. Αυτό ισχύει για περιπτώσεις όπως:

  • Τα επεισόδια έμετου συμβαίνουν πολύ συχνά ή το ένα διαδέχεται το άλλο
  • Ο έμετος συνοδεύεται από αίμα
  • Ο σκύλος παρουσιάζει πυρετό

    5. Ξαφνική Απώλεια Σωματικού Βάρους

    Ακόμα και στην περίπτωση υπέρβαρων σκύλων, η ξαφνική απώλεια σωματικού βάρους θα πρέπει να μας οδηγήσει στον κτηνίατρο. Μια απροσδόκητη και ξαφνική απώλεια βάρους μπορεί να υποδηλώνει κάποια σοβαρή υποκείμενη πάθηση.
    Εάν το βάρος του σκύλου μειωθεί κατά 10% τότε είναι αναγκαίο να απευθυνθούμε στον κτηνίατρο. Στα μικρά σκυλιά αυτό μπορεί να σημαίνει ακόμα και απώλεια ενός μόνο κιλού.

    6. Ασυνήθιστη Μορφολογία Κοπράνων

    Τα κόπρανα αποτελούν έναν σημαντικό δείκτη για τη γενική υγεία του σκύλου. Τα φυσιολογικά κόπρανα ενός υγιούς σκύλου είναι μικρά, στέρεα και λιπαρά. Αντίθετα, τα ξηρά και σκληρά κόπρανα μπορεί να καταδεικνύουν προβλήματα υγείας, διατροφικών διαταραχών ή αφυδάτωσης. Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον κτηνίατρο στις εξής περιπτώσεις:

    • Παρουσία σκουλικιών στα κόπρανα
    • Επεισόδια διάρροιας για περισσότερες από 24 ώρες
    • Πίεση κατά την κένωση (δυσκολία κένωσης)
    • Παρουσία αίματος ή βλέννας στα κόπρανα

    7. Θολότητα Ή Ερυθρότητα Στα Μάτια

    Η θολότητα ή ερυθρότητα και η υπερέκκριση υγρών από τα μάτια του σκύλου μπορεί να οφείλονται σε κάποια μόλυνση ή τραυματισμό. Όταν τα συγκεκριμένα συμπτώματα εκδηλωθούν, τότε η επίσκεψη στον κτηνίατρο θα πρέπει να είναι άμεση. Οι ασθένειες που επηρεάζουν τα μάτια συχνά έχουν ταχέως προοδευτική πορεία και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε τύφλωση. Ο εξειδικευμένος γιατρός θα προσδιορίσει την πάθηση και θα ορίσει την κατάλληλη θεραπεία η οποία συχνά περιλαμβάνει ειδική φαρμακευτική αγωγή. 



Πηγή: ΧΑΣΙΩΤΗ ΜΑΡΚΕΛΛΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.