Puppy News☛

Οι σκύλοι ήρωες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού - Μία σύντομη αναδρομή στην Ιστορία.


Μέσα από την ιστορία του Ιταλικού Ερυθρού Σταυρού (έτος ιδρύσεως 1864) μαθαίνουμε ότι από τον 1ο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Εθελοντές του χρησιμοποιούσαν τον καλύτερο φίλο του ανθρώπου για την αναζήτηση των αγνοουμένων και τραυματισμένων ή νεκρών στρατιωτών στο πεδίο της μάχης, αλλά και των εγκλωβισμένων πολιτών στα ερείπια των βομβαρδισμένων πόλεων.

Κατά την περίοδο του πολέμου από το 1914 έως το 1918 πολύ ήταν οι στρατιώτες που σώθηκαν επειδή οι σκύλοι έρευνας τους εντόπισαν άμεσα και οι τραυματιοφορείς των υγειονομικών σωμάτων μπόρεσαν να τους μεταφέρουν γρήγορα στους υγειονομικούς σταθμούς.

Χαρακτηριστικά τις περισσότερες φορές οι σκύλοι αφού έβρισκαν τον στρατιώτη, του αφαιρούσαν το πηλίκιο ή κάποιο άλλο χαρακτηριστικό της στολής και επέστρεφαν με αυτό στο στόμα ώστε να καταλάβει ο χειριστής και ακλουθώντας τον σκύλο να οδηγηθεί στο θύμα.

Λίγο πριν το 1989 ο Ιταλικός Ερυθρός Σταυρός ενέκρινε επίσημα τη δημιουργία των Κυνοφιλικών Ομάδων Έρευνας και Διάσωσης (Unità Cinofila) και από το 1990 οι πρώτες αυτές ομάδες ήταν ήδη επιχειρησιακές! Μέχρι το 2000 οι Κυνοφιλικές Ομάδες Έρευνας και Διάσωσης του Ιταλικού Ερυθρού Σταυρού είχαν εξαπλώθηκαν σε όλη την Ιταλία. Σήμερα το πρόγραμμα εκπαίδευσης και οι ειδικότητες έχουν εκσυγχρονιστεί σύμφωνα με νέα επιστημονικά δεδομένα και μεθόδους θετικής εκπαίδευσης.

Οι φυλές που πρωταγωνιστούν στις Κυνοφιλικές Ομάδες Έρευνας και Διάσωσης του Ιταλικού Ερυθρού Σταυρού είναι η Lupo Italiano , μια ράτσα που δημιουργήθηκε το 1966 από τη διασταύρωση (άγριου λύκου από την περιοχή της Λάτσιο) με Γερμανικό Ποιμενικό, ενώ τα Labrador Retrievers και οι Γερμανικοί Ποιμενικοί βρίσκονται στις πρώτες θέσεις προτίμησης από τους Διασώστες του Ιταλικού Ερυθρού Σταυρού. 


Το 2007 στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Άσκησης Pre – Emergencies που φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του Ιταλικού Ερυθρού Σταυρού της Περιφέρειας Piemonte, στελέχη του Τομέα Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που συμμετείχαν, ξεκίνησαν συνομιλίες και ζήτησαν τη συνεργασία του Ιταλικού Ερυθρού Σταυρού για την δημιουργία και οργάνωση στην Ελλάδα της Κυνοφιλικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Πράγματι το 2008 ο Ιταλικός Ερυθρός Σταυρός απέστειλε στην Ελλάδα την πρώτη ομάδα Εκπαιδευτών Κυνοφιλικών Ομάδων, όπου και πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκπαίδευση μύησης, ενώ συγγράφτηκαν από κοινού τα πρώτα εκπαιδευτικά εγχειρίδια και μπήκαν οι βάσεις για το ανεξάρτητο καταστατικό οργάνωσης, εκπαίδευσης, πιστοποίησης και δράσεων της Κυνοφιλικής Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. 

Οι πρώτες Κυνοφιλικές Μονάδες ολοκλήρωσαν τη βασική εκπαίδευση στη έρευνα αγνοουμένων και το 2009 και πάλι στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε η πρώτη 10ήμερη εκπαίδευση πεδίου για Χειριστές, Φροντιστές και Σκύλους Έρευνας και Διάσωσης Αγνοουμένων, υπό την καθοδήγηση εκπαιδευτών του Ιταλικού Ερυθρού Σταυρού.

Ο Ιταλικός Ερυθρός Σταυρός αναγνωρίζοντας ότι ο σκοπός λειτουργίας των Κυνοφιλικών Ομάδων είναι πρωτίστως η έρευνα και διάσωση αγνοουμένων, τις θεωρεί ως ένα πολύτιμο εργαλείο που όμως κινητοποιείτε και ενεργεί κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις στο σύνολο του χώρου των διασωστικών και πρωτοβοηθικών υπηρεσιών τόσο σε Εθνικό όσο και Διεθνές επίπεδο.

Αντίστοιχα και η Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού υπάγεται στην Ομάδα Διάσωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σύμφωνα με ότι ορίζει το Καταστατικό της και μπορεί να επιχειρήσει τόσο σε Εθνικό επίπεδο και σε συνεργασία με κρατικούς και άλλους φορείς, όσο και σε διεθνές επίπεδο σε συνεργασία με άλλους Εθνικούς Συλλόγους Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου.





Η διοικητική έδρα της ΚΥΝΟΦΙΛΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού είναι στην Αθήνα και Εγκαταστάσεις Εκπαίδευσης υπάρχουν στο Ρέθυμνο Κρήτης και στην Ξάνθη.


Οι σκύλοι (εκπαιδευόμενοι και επιχειρησιακοί) αποτελούν ιδιοκτησία των χειριστών τους και θεωρούνται Εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ
  • ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΣΚΥΛΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
  • ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ - ΘΥΜΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ ΣΚΥΛΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ (φιγούρα εκπαίδευσης σκύλου)
  • ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΚΥΝΟΦΙΛΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
  • ΕΘΕΛΟΝΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ

ΣΚΥΛΟΙ

  • ΣΚΥΛΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ
  • ΣΚΥΛΟΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΕ ΕΡΕΙΠΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ
  • ΣΚΥΛΟΣ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΝΑΥΑΓΩΝ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΣΤΟ ΥΓΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ
  • ΣΚΥΛΟΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΕΠΑΦΗΣ - PET THERAPY (υπό σύσταση)
Οι Πιστοποιημένοι από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, Διασώστης και Σκύλος αναφέρονται επιχειρησιακά σαν "Κυνοφιλική Μονάδα Έρευνας και Διάσωσης".


Στην Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ο Διασώστης και ο Σκύλος του είναι άρρηκτα δεμένοι αποτελώντας μια οντότητα!

Πληροφορίες:
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
Τομέας Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών
Ομάδα Διάσωσης – Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης
3ης Σεπτεμβρίου 21, ΤΚ 10432, Αθήνα
Τηλ. 210.5248132, Fax 210.5231480, e-mail: info@samarites.gr


Πηγή: PETSONLY

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.