Puppy News☛

Οι σκύλοι έχουν άνοια;

Η άνοια είναι μια από τις συχνές ασθένειες της εποχής μας και ακόμα δεν έχει βρεθεί σαφής θεραπεία. Η άνοια  είναι μια σοβαρή απώλεια της γενικής νοητικής ικανότητας σε ένα άτομο που προηγουμένως δεν ήταν εξασθενημένο, πέρα από  ότι θα προκαλούσε η φυσιολογική γήρανση. Μπορεί να είναι στάσιμη, ως αποτέλεσμα μίας μοναδικής γενικής εγκεφαλικής βλάβης, ή προοδευτική, με αποτέλεσμα τη μακροπρόθεσμη μείωση της νόησης που οφείλεται σε βλάβη ή ασθένεια του σώματος. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η άνοια κυρίως χτυπάει άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Πιο απλά, η ασθένεια αυτή αναπτύσσεται όσο «γερνάει» το μυαλό των ανθρώπων.

Δεν ξέρουμε ότι άνοια μπορεί να έχουν και οι σκύλοι και είναι αρκετά δύσκολο να τα καταλάβουμε. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε ότι οι σκύλοι έχουν άνοια γιατί δεν μας μιλάνε, ώστε να καταλάβουμε ότι λένε ασυναρτησίες. Καθώς περνάνε τα χρόνια και ο σκύλος μεγαλώνει, παρατηρούμε ότι όλες οι κινήσεις και οι αντιδράσεις υπολειτουργούν. Κατευθείαν σκεφτόμαστε ότι αυτό οφείλεται στο γήρας. Δεν σκεφτόμαστε ότι κάτι άλλο μπορεί να συμβαίνει και χωρίς να το ψάξουμε αρκετά, απλά προσπαθούμε να κάνουμε πιο άνετη και πιο ωραία τη ζωή του υπερήλικα σκύλου μας. Και μετά έρχεται η στιγμή που με λύπη συνειδητοποιούμαι ότι ο σκύλος  δεν μας αναγνωρίζει πια. Δεν χαίρεται όταν μπαίνουμε στο σπίτι και δείχνει ότι δεν κατανοεί απλές εντολές. Σε  μια τέτοια περίπτωση, ο σκύλος μας μπορεί να πάσχει από γνωστική δυσλειτουργία αλλιώς άνοια.

Πως μπορούμε να το καταλάβουμε;

Υπάρχουν αρκετές ενδείξεις ότι ένας σκύλος πάσχει από άνοια. Βέβαια σε πρώτη φάση, ενός ιδιοκτήτης μπορεί να σκεφτεί ότι απλά ο σκύλος του κάνει ανοησίες. Μια από τις πιο συχνές ενδείξεις άνοιας είναι όταν ο σκύλος «χάνεται» σε μια γωνία, πίσω από τα έπιπλα ή τις πόρτες. Επίσης ο σκύλος μπορεί να θέλει να πιει νερό, να πηγαίνει προς το μπολάκι και μετά να δείχνει ότι βρίσκεται σε ένα άγνωστο μέρος.  Ακόμα μπορεί ο σκύλος να έχει ξεχάσει τους κανόνες τουαλέτας μέσα στο σπίτι. Παλιότερα δεν είχε παρουσιάσει τέτοια χαρακτηριστικά και τώρα έχει γίνει καθημερινότητα. Τέλος, ενώ παλιότερα απολάμβανε την ανθρώπινη συντροφιά ξαφνικά την αποφεύγει. Βέβαια πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο κάθε σκύλος είναι μοναδικός και τα συμπτώματα δεν είναι πάντοτε τα ίδια. Αλλά αν ο σκύλος υιοθετήσει μια περίεργη συμπεριφορά τότε πρέπει να τον δει κτηνίατρος.

Η άνοια στους σκύλους μπορεί να παρουσιαστεί γύρω στην ηλικία των 10 ετών. Στην αρχή μπορεί να είναι ελαφράς μορφής όμως στη συνέχεια χειροτερεύει και τα συμπτώματα εμφανίζονται πιο έντονα. Η αιτία αυτής της διαταραχής φαίνεται να οφείλεται στην πλάκα που αναπτύσσεται στον εγκέφαλο του σκύλου. Αυτό οδηγεί σε κυτταρικό θάνατο και ο εγκέφαλος του σκύλου συρρικνώνεται. Έτσι μειώνεται και το οξυγόνο στον εγκέφαλο.

Η θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσει ένας σκύλος με άνοια είναι φαρμακευτική αγωγή που θα του δώσει ο κτηνίατρος. Εκτός από αυτό όμως ο σκύλος πρέπει να ακολουθεί καθημερινά μια άσκηση ρουτίνας. Η σωματική άσκηση είναι πολύ σημαντική για κάθε σκύλο σε οποιασδήποτε ηλικία. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατήσουμε σε σωματική και ψυχική διέγερση τον σκύλο μας ώστε να μένει σε εγρήγορση.

Πηγή: iPop

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.