Puppy News☛

Τα σκυλιά αισθάνονται ντροπή;

Έχουμε δει εκατοντάδες videos στο youtube με σκυλιά τα οποία αισθάνονται ντροπή για τις πράξεις τους και έχουν περίεργες αντιδράσεις. Και αφού γελάσαμε με τις αστείες εκφράσεις τους αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε αν όντως τα σκυλιά αισθάνονται ντροπή ή είναι ακόμα μία υπόθεση που κάνουμε επειδή θέλουμε να εξηγούμε με ανθρώπινο τρόπο τις συμπεριφορές του κατοικίδιου μας.


Σύμφωνα με μία μελέτη με τίτλο «Τα σκυλιά αισθάνονται όντως ντροπή;» αναφέρει ο  Pascale Lemire, ιδρυτής του website dogshaming: «δεν πιστεύω πως όντως τα σκυλιά αισθάνονται ντροπή, πιστεύω ότι όντως έχουν μάθει να χειρίζονται τα αφεντικά τους με το κουταβίσιο βλέμμα και μας κάνουν να πιστεύουμε –επειδή αυτό θέλουμε- ότι αισθάνονται ντροπή!».
 

Στην πράξη όμως δύσκολα μπορούμε να αντιληφθούμε την ψυχοσύνθεση του σκύλου καθώς δεν  μπορεί να μας μιλήσει. Τα μέχρι τώρα δεδομένα που έχουμε δεν μας αποδεικνύουν ότι αισθάνονται ντροπή ή τύψεις.

Η dog researcher του Barnard College, Dr. Alexandra Horowitz, διαπίστωσε ότι τα σκυλιά έπαιρναν το «ένοχο βλέμμα» όταν το αφεντικό τους τα επέπληττε ή ήταν έτοιμο να τους επιπλήξει, όχι όταν ο σκύλος παράκουε μία εντολή, για παράδειγμα όταν έτρωγε ένα μπισκότο που δεν έπρεπε να φάει.

Επιστημονικά πάντως, εξηγείται πως τα σκυλιά νιώθουν μόνο φόβο και πόνο, έχουν δηλαδή αντιδράσεις που είναι απαραίτητες για την επιβίωσή τους.

Όπως και να έχει τα λατρεμένα μας τετράποδα δεν σταματούν να μας ξαφνιάζουν….

Πηγή: iPop

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.