Puppy News☛

Ουκ εν τω πολλώ τω ευ και για τους σκύλους.

Οι πεινασμένοι σκύλοι, θα περίμενε κανείς, να διαλέγουν εναλλακτικές λύσεις που οδηγούν σε περισσότερη τροφή παρά σε λιγότερη. Αλλά ακριβώς όπως οι άνθρωποι και οι πίθηκοι, έτσι και για τους σκύλους φαίνεται να ισχύει η ρήση "ουκ εν τω πολλώ τω ευ". Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν η Kristina Pattison και ο Thomas Zentall από το Πανεπιστήμιο του Kentucky στις Η.Π.Α, οι οποίοι δοκίμασαν να ταΐζουν καρότα και τυρί σε δέκα σκύλους διαφορετικών φυλών. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Animal Cognition.

Η έρευνα διεξήχθη σε σκύλους οι οποίοι θα ήθελαν να φάνε πρόθυμα τα καρότα και το τυρί, όταν τους προσφέρονταν, αλλά έδειξαν μία προτίμηση για το τυρί. Ωστόσο, όταν τους δόθηκε η επιλογή ανάμεσα σε μία φέτα τυρί ή τυρί μαζί με ένα κομμάτι καρότο, εννέα στους δέκα διάλεξαν το τυρί μόνο του. Δηλαδή επέλεξαν λιγότερο φαγητό αντί για περισσότερο.

Το φαινόμενο «το λιγότερο είναι περισσότερο » θεωρείται ευρετική επιρροή ή ψυχική συντόμευση που εμφανίζει μερικές φορές μία συντόμευση για την ποιότητα παρά την ποσότητα κατά την εξέταση διαφορετικών επιλογών. Φαίνεται ότι οι σκύλοι υπολογίζουν την ποιότητα του τυριού, αντί της ποσότητας της τροφής. Αυτή η γρήγορη λήψη αποφάσεων παρατηρήθηκε πρώτα στους ανθρώπους και αργότερα σε πιθήκους. Οι άνθρωποι, για παράδειγμα, τείνουν να δίνουν μεγαλύτερη αξία σε μια σειρά από έξι κάρτες του μπέιζμπολ που είναι σε άριστη κατάσταση, από ό, τι στην ίδια σειρά με έξι τέλεια φύλλα, αλλά μαζί με άλλα τρία φύλλα σε μέτρια κατάσταση. Ένα παρόμοιο αποτέλεσμα αναφέρθηκε σε μελέτες πιθήκων, όπου τα ζώα έτρωγαν σταφύλια και αγγούρια, αλλά προτιμούσαν ένα σταφύλι παρά ένα σταφύλι και μία φέτα αγγουριού, όταν τους δινόταν αυτή η επιλογή.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η παράδοξη επιλογή εμφανίζεται, επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ευκολότερο να κρίνουμε τη μέση ποιότητα από τη συνολική ποσότητα των εναλλακτικών λύσεων. Σε περιπτώσεις όπου πρέπει να ληφθούν γρήγορες αποφάσεις, μία λύση με γνώμονα  «το λιγότερο είναι περισσότερο» μπορεί να αποδειχθεί πρακτικό. Για παράδειγμα, είναι χρήσιμο όταν τα μέλη του ίδιου είδους πχ μία ομάδα σκύλων, τρώνε μαζί. Αυτό που διστάζει, ενδέχεται να χάσει την τροφή από τους γρηγορότερους ανταγωνιστές του. Τέτοιες εφευρετικότητες, μπορούν να βοηθήσουν το θήραμα στην «άγρια ζωή» στη λήψη ταχέων αποφάσεων, από το να γίνει δείπνο. Αλλά το γεγονός ότι ένας στους δέκα σκύλους, επέλεξε το συνδυασμό τυριού και καρότου υποδηλώνει ότι τα επίπεδα των κινήτρων μπορεί να παίζουν ρόλο σε αυτό το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα ο σκύλος αυτός ζούσε σε καταφύγιο και έπρεπε να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Όπως αναφέρει και η υπεύθυνη της έρευνας,  το αποτέλεσμα “το λιγότερο είναι περισσότερο” δεν χαρακτηρίζει αποκλειστικά και μόνο τους ανθρώπους και τα άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, αλλά μπορεί να συμβεί και σε άλλα είδη θηλαστικών, τουλάχιστον σε εκείνα που είναι κοινωνικά οργανωμένα, όπως τα σαρκοφάγα πχ λύκοι, σκύλοι και τσακάλια.Βέβαια απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να ανακαλυφθεί αν το φαινόμενο «το λιγότερο είναι περισσότερο» εμφανίζεται και σε λιγότερο κοινωνικά οργανωμένες ομάδες όπως τα ποντίκια ή μη θηλαστικά είδη όπως τα πουλιά.


Πηγή: DIAGNOVET.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.