Έρευνες έχουν αποδείξει πως οι γονείς που αφιέρωναν πολύ χρόνο για παιχνίδι με τα παιδιά τους ανέπτυξαν πολύ πιο δυνατές σχέσεις. Το ίδιο συμβαίνει και με τους σκύλους. Σε ένα βαθμό δεν είναι το παιχνίδι που κάνει την σχέση μεταξύ σας καλύτερη. Το παιχνίδι είναι αυτό που θα χτίσει και θα βάλει γερά θεμέλια στην σχέση σας.
Έρευνα των Rooney και Bradshaw υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως τα σκυλιά μαθαίνουν και εκπαιδεύονται πιο αποτελεσματικά όταν η εκπαίδευση γίνεται σε "παιχνιδιάρικο κλίμα" ή έχει προηγηθεί παιχνίδι. Οι σκύλοι και οι άνθρωποι ίσως απολαμβάνουν το παιχνίδι τόσο πολύ επειδή είναι και οι δύο είδη (αυτό που ονομάζουν οι βιολόγοι) Neotenous, που σημαίνει πως κρατούν πολλά από τα χαρακτηριστικά της παιδικής τους ηλικίας ακόμα και όταν μεγαλώσουν. Ένα από αυτά είναι και το παιχνίδι. Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων για το αν οι σκύλοι είναι τελικά Neotenous, αλλά δεν θα το λύσουμε σε αυτό το κείμενο.
Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και απολαμβάνει το παιχνίδι με τον ιδιοκτήτη του με διαφορετικούς τρόπους. Επίσης τα σκυλιά της ίδιας φυλής μπορεί να μην ενδιαφέρονται για τα ίδια πράγματα. Μπορεί για παράδειγμα να έχετε ένα Labrador Retriever που δεν του αρέσει να φέρνει πράγματα πίσω (retrieve). Υπάρχουν σκυλιά που τους αρέσουν παιχνίδια που περιέχουν πολύ σωματική άσκηση και άλλα περισσότερο πνευματική. Μπορεί και τα δύο. Πάρτε παράδειγμα από τον εαυτό σας. Επειδή σας αρέσει το mountain bike αυτό δεν πάει να πει πως δεν θα απολαμβάνατε και μία παρτίδα σκάκι.
Η πνευματική υγεία του σκύλου σου είναι το ίδιο σημαντική με την σωματική και συναισθηματική του υγεία. Ο σκύλος είναι έξυπνο ζώο, παρόλα αυτά χωρίς πνευματική άσκηση το μυαλό του "γίνεται τεμπέλικο". Είναι πολύ σημαντικό να αναπτύξεις την διανοητική ικανότητα του σκύλου σου. Όσο πιο έξυπνο είναι τόσο πιο εύκολα θα μπορεί να επικοινωνεί μαζί σου.
Το χειμώνα που λόγω καιρικών συνθηκών μπορεί να χάσεις μερικές βόλτες και ο σκύλος σου είναι κλεισμένος στο σπίτι, οι ασκήσεις (παιχνίδια) πνευματικής άσκησης βοηθούν πολύ για να μην βαριέται ο σκύλος σου. Μπορείς να αυτοσχεδιάσεις. Σημασία έχει να βρεις παιχνίδια που ο σκύλος σου θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το μυαλό του.
Προσπαθήσετε να ανακαλύψετε τι αρέσει στο σκύλο σας. Δοκιμάστε παιχνίδια και δραστηριότητες κατά τις οποίες θα περνάτε και οι δύο καλά.
Τα χέρια, το σώμα, τα προσωπικά σας αντικείμενα και τα έπιπλα του σπιτιού σας δεν αποτελούν μέρος του παιχνιδιού. Φροντίστε να μάθετε στο σκύλο από μικρή ηλικία να "παίζει" με τα δικά του παιχνίδια.
Του Δημήτρη Κοτάκου
Πηγή: petsonly.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου