- Η ατοπική δερματίτιδα είναι ένα συχνό αίτιο δερματικών προβλημάτων στο σκύλο αλλά είναι λιγότερο συχνή στη γάτα.
- Η ατοπική δερματίτιδα, συνήθως, εμφανίζεται σε ζώα μικρότερα των 3 ετών αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε ζώα μεγαλύτερων ηλικιών.
- Ανάλογα με τον αιτιολογικό παράγοντα τα κλινικά συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν όλες τις εποχές του χρόνου.
- Η ατοπική δερματίτιδα ίσως να ανταποκριθεί στη θεραπευτική αγωγή αλλά απαιτείται μακροχρόνια θεραπεία.
Τι είναι η ατοπική δερματίτιδα;
Η ατοπική δερματίτιδα η οποία πολλές φορές, λανθασμένα, αναφέρεται και ως ατοπία είναι μία κληρονομική νόσος και εκδηλώνεται όταν αλλεργιογόνα (κυρίως του περιβάλλοντος), τα οποία είτε εισπνέονται είτε καταπίνονται είτε έρχονται σε επαφή με το δέρμα, προκαλούν αλλεργική αντίδραση.
Ζώα με προδιάθεση στην ατοπική δερματίτιδα είναι αυτά των φυλών:
boxer, Chihuahua, Gordon setter, Yorkshire terrier, cairn terrier, Boston terrier, Chinese shar-pei, Labrador retriever, golden retriever, West Highland white terrier, English setter, Irish setter, English bulldog, American cocker spaniel, pug, Dalmatian, Socttish terrier, wire fox terrier, miniature schnauzer, Belgian tervuren, Shiba inu καιBeauceron.
Τα ζώα με ατοπία εκδηλώνουν φαγούρα (κνησμό). Το ξύσιμο μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό του δέρματος και δευτερογενείς μολύνσεις. Δυστυχώς, τα ζώα με ατοπία μπορεί να ταλαιπωρούνται από δερματικά προβλήματα όλη τους τη ζωή.
Κλινικά συμπτώματα
Ζώα με ατοπική δερματίτιδα μπορεί να εκδηλώσουν από ήπιο έως και σοβαρού βαθμού κνησμό στα αυτιά, στις μασχάλες, στα πόδια και στην κοιλιά. Συχνά, εκδηλώνονται ωτίτιδες καθώς και μολύνσεις του δέρματος από βακτηρίδια και μύκητες σε περιοχές που τραυματίζονται λόγω του έντονου ξυσίματος.
Τα συμπτώματα εκδηλώνονται μία συγκεκριμένη εποχή του έτους ή σε όλη τη διάρκεια του έτους ανάλογα με το υπεύθυνο αλλεργιογόνο.
Συχνές περιοχές του σώματος που προσβάλλονται στο σκύλο είναι το πρόσωπο, η οπίσθια επιφάνεια των πρόσθιων άκρων και οι μασχάλες.
Διάγνωση
Η διάγνωση βασίζεται στα κλινικά συμπτώματα και στον αποκλεισμό άλλων ασθενειών που προκαλούν παρόμοια συμπτώματα όπως οι εξωπαρασιτώσεις. Το τεστ της ενδοδερμικής δοκιμής μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση αλλά μπορεί να έχει ψευδώς θετικά και ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.
Θεραπεία
Η θεραπεία έχει σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ζώου. Δεν είναι δυνατό να θεραπευτεί πλήρως η αλλεργία στα αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος. Για αυτό το λόγο οι σκύλοι, συνήθως, δεν ξεπερνούν τις αλλεργίες τους όπως συμβαίνει με τους ανθρώπους.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται από το αν ο σκύλος εκδηλώνει μία έξαρση της δερματίτιδας ή αν αυτή είναι χρόνια και από το αν οι δερματικές αλλοιώσεις είναι γενικευμένες ή εστιακές.
Δεν υπάρχει μία θεραπεία που να είναι κατάλληλη για όλα τα ζώα όπως και όλα τα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά σε όλες τις περιπτώσεις.
Θεραπεία σε περιόδους έξαρσης
Αν είναι δυνατόν, πρέπει να εντοπιστούν γνωστές αιτίες που προκαλούν εξάρσεις ατοπικής δερματίτιδας όπως οι ψύλλοι, αλλεργία σε συστατικά της τροφής και έκθεση σε αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος όπως ακάρεα της σκόνης του σπιτιού, εποχικά αλλεργιογόνα και σπόροι από μύκητες. Αυτοί οι παράγοντες πρέπει να αντιμετωπιστούν, αν είναι δυνατό.
Οι συχνές μολύνσεις από βακτηρίδια ή μύκητες μπορούν να αναζωπυρώσουν την αλλεργική δερματίτιδα. Οι μολύνσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με τοπική ή συστηματική αγωγή. Η διάγνωση των μολύνσεων βασίζεται σε κυτταρολογικά επιχρίσματα και στα κλινικά συμπτώματα.
Σε πρόσφατη έρευνα, το πλύσιμο με σαμπουάν που περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες (Allermyl, Virbac) βοήθησε στη μείωση του κνησμού στο 25% των σκύλων που έλαβαν μέρος στην έρευνα. Προς το παρόν δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν τη χρήση σαμπουάν που περιέχουν ουσίες όπως oatmeal, pramoxine, αντιϊσταμινικά, ή ανάλογα κορτιζόνης (γλυκοκορτικοειδή).
Sprays που περιέχουν γλυκοκορτικοειδή όπως το triamcinolone και το hydrocortisoneaceponate φαίνεται πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν βραχυπρόθεσμα για την αντιμετώπιση των κλινικών συμπτωμάτων.
Γλυκοκορτικοειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από το στόμα όταν τα συμπτώματα είναι έντονα ή όταν συνυπάρχει έξω ωτίτιδα με στένωση του έξω ακουστικού πόρου.
Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα σχετικά με τη χρήση των αντιϊσταμινικών σε περιόδους έξαρσης ενώ η χρήση απαραίτητων λιπαρών οξέων, cyclosporine και tacrolimus είναι απίθανο να βοηθήσει σε εξάρσεις της νόσου καθώς αυτές οι ουσίες χρειάζονται αρκετό χρόνο προκειμένου να δράσουν.
Θεραπεία χρόνιας ατοπικής δερματίτιδας
Επειδή αλλεργιογόνα της τροφής μπορούν να πυροδοτήσουν την ατοπική δερματίτιδα, προτείνεται η χρήση ειδικών υποαλλεργικών τροφών για τη διαπίστωση τυχόν τροφικής αλλεργίας σε ζώα με μη εποχικά συμπτώματα. Επίσης, επειδή όλοι οι σκύλοι με ατοπική δερματίτιδα έχουν προδιάθεση στην αλλεργία από ψύλλους, συστήνεται η τακτική αποπαρασίτωσή τους.
Αλλεργιογόνα του περιβάλλοντος όπως τα ακάρεα της σκόνης του σπιτιού μπορούν να πυροδοτήσουν εξάρσεις της νόσου. Η ενδοδερμική δοκιμή ή ο έλεγχος της ανοσοσφαιρίνης Ε στο αίμα μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση τέτοιων αλλεργιών.
Το δέρμα και τα αυτιά των σκύλων με ατοπική δερματίτιδα πολύ συχνά μολύνονται από βακτηρίδια και μύκητες. Η συμμετοχή τους στην πρόκληση των κλινικών συμπτωμάτων επιβεβαιώνεται με την ανταπόκριση του ζώου στην αντιμικροβιακή αγωγή. Παρόλα αυτά, η μακροχρόνια χρήση αντιμικροβιακών σε κάθε ζώο με ατοπική δερματίτιδα δεν συστήνεται καθώς υπάρχει κίνδυνος επιλογής ανθεκτικών μικροοργανισμών.
Το εβδομαδιαίο πλύσιμο αυτών των ζώων με ένα μη ερεθιστικό σαμπουάν και χλιαρό νερό μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμο καθώς απομακρύνει τα αλλεργιογόνα και τα μικρόβια από το δέρμα και το ενυδατώνει.
Η χρήση συμπληρωμάτων απαραίτητων λιπαρών οξέων ή η χρήση τροφών ενισχυμένων με αυτές τις ουσίες μπορεί να αποδεχθεί ωφέλιμη. Παρόλα αυτά, τα αποτελέσματα ίσως χρειαστούν μέχρι και 2 μήνες ώστε να γίνουν ορατά.
Υπάρχουν αρκετά δεδομένα που υποστηρίζουν τη χρήση τοπικών γλυκοκορτικοειδών ή tacrolimus σε ζώα με ατοπική δερματίτιδα καθώς και για τη χρήση γλυκοκορτικοειδών και κυκλοσπορίνης από το στόμα.
Η ανοσοθεραπεία με συγκεκριμένα αλλεργιογόνα φαίνεται πως βελτιώνει τα κλινικά συμπτώματα στο 50-80% των σκύλων στους οποίους η θεραπεία χορηγείται από 6-12 μήνες. Η θεραπεία πρέπει να συνεχιστεί για τουλάχιστον 12 μήνες πριν αποφασιστεί πως είναι αναποτελεσματική.
Πρόγνωση
Η ατοπική δερματίτιδα δεν είναι θεραπεύσιμη αλλά μπορεί να ελεγχθεί. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές θεραπευτικές επιλογές ανάλογα με το κάθε ζώο και τις δυνατότητες του κάθε ιδιοκτήτη.
Πηγή: vetmenow.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου