Puppy News☛

Χαρούμενη και ασφαλής βόλτα στην πόλη.

 
Από τον εκπαιδευτή Θοδωρή Τριάντη

Βοηθήστε το σκύλο να παραμείνει ψύχραιμος και να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο ή απρόοπτο.

Κάθε βόλτα κρύβει εκπλήξεις: καινούργιες καταστάσεις, άγνωστα αντικείμενα, παράξενους θορύβους, συναντήσεις με ανθρώπους και σκύλους -δεσποζόμενους και αδέσποτους-, γάτες, άλλα ζώα. Για να μη γίνει ο σκύλος μας φοβικός απέναντι σε κάποιες δυσκολίες ή για να ξεπεράσει κάποια φοβία, πρέπει κατ’ αρχάς να μας έχει απόλυτη εμπιστοσύνη, δηλαδή να έχουμε καλή σχέση μαζί του, και, κατά δεύτερον, να μας υπακούει, ώστε να τον ελέγχουμε.

Πριν επιχειρήσετε μια βόλτα στην πόλη, πρέπει να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις:

  •     Να μπορείτε να ελέγχετε το σκύλο σας με λουρί. Να φοράει πάντα ένα ασφαλές κολάρο ή στηθόλουρο και να μη σας τραβολογάει δεξιά-αριστερά. Σε ερημικά σημεία, μπορείτε να βγάζετε τελείως το λουρί, για να κινείται ελεύθερα, αλλά και πάλι βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος περπατάει πλάι σας και δεν απομακρύνεται, έτσι ώστε να αποφεύγονται τα ατυχήματα και να μην ενοχλεί τους γύρω του.
  •     Απαραίτητο είναι το σακουλάκι για τις ακαθαρσίες, ώστε να μη συμβάλλουμε κι εμείς στο να γίνει ακόμα πιο βρώμικη η πόλη μας·αντίθετα, να δώσουμε το καλό παράδειγμα στους άλλους ιδιοκτήτες σκύλων.
  •     Και τέλος, αν πρόκειται για ενήλικα σκυλιά, να έχει προηγηθεί η απαραίτητη κοινωνικοποίηση.

Η διάρκεια…

… με ενήλικα σκυλιά:

    Μπορούμε να περπατήσουμε αρκετή ώρα, αλλά η ένταση και η διάρκεια της βόλτας εξαρτώνται από το μέγεθος και το βάρος – όχι μόνο του σκύλου, αλλά και το δικό μας. Καλό είναι να έχουμε επιλέξει ένα σκύλο κατάλληλο για τις δικές μας συνήθειες και ικανότητες. Δηλαδή, αν είστε αθλητικοί τύποι, μην πάρετε ένα καημένο μπουλντόγκ και το περπατάτε μια ώρα, ο σκύλος κουράζεται. Αν πάλι είστε υπέρβαροι και βρεθείτε με κανένα Ντόμπερμαν ή Χάσκι, ετοιμαστείτε να λιώσετε σόλες.

… με κουτάβια:

    Η διάρκεια πρέπει να είναι μικρή και να περιλαμβάνει τα στοιχεία της εκπαίδευσης και της κοινωνικοποίησης στα διάφορα ερεθίσματα. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει το σκυλάκι μας να περπατάει σχετικά καλά με το λουρί του – να το έχει, δηλαδή, συνηθίσει πάνω του και όχι να βάλει ξαφνικά το λουρί την πρώτη μέρα που βγαίνει στο δρόμο.
    Η βόλτα να γίνεται λίγα τετράγωνα γύρω από το σπίτι και να δίνουμε περισσότερο βάρος στη διάρκεια και όχι στην απόσταση, γιατί, αν κουραστεί, θα χρειαστεί να το κουβαλάμε αγκαλιά. με αυτό τον τρόπο, και ο σκύλος κακομαθαίνει και η μέση μας κακοπαθαίνει.
    Για να μην τρομάξει, αποφύγετε στην αρχή περιοχές με πολλή φασαρία, όπως λεωφορειόδρομους, σχολεία -ειδικά την ώρα που σχολάνε τα πιτσιρίκια-, λαϊκές αγορές, πολυσύχναστες πλατείες κ.λπ.
    Φροντίστε να είστε από την πλευρά του δρόμου, ώστε το κουτάβι σας να βρίσκεται στην εσωτερική πλευρά και να νιώθει προστατευμένο.

Λάθος χειρισμοί
 

Μερικοί ιδιοκτήτες σκύλων, αν διαπιστώσουν ότι ο σκύλος φοβάται κάτι, τον παροτρύνουν να επιτεθεί σε αυτό, ώστε να τον κάνουν «μάγκα». Το αποτέλεσμα συνήθως είναι ένας σκύλος ακόμη πιο φοβισμένος ή ένας σκύλος που επιτίθεται σε αυτοκίνητα, ποδήλατα, λεωφορεία και γενικά σε ό,τι τον πιέζει.
 

Επίσης, η υπερβολική πίεση του ζώου μπορεί να καταλήξει σε επιθετική συμπεριφορά. Τα τραβολογήματα με το λουρί -ειδικά με τους πνίχτες- και τα ουρλιαχτά μας από εκνευρισμό (γιατί δεν μπορούμε να καταλάβουμε την αντίδραση του ζώου) μόνο πρόβλημα δημιουργούν. Για να καταλάβετε πώς αντιλαμβάνεται ένα κουτάβι ένα διερχόμενο λεωφορείο, φανταστείτε τον εαυτό σας μωρό, μπρούμυτα στο δρόμο, να βλέπετε για πρώτη φορά στη ζωή σας ένα τέρας που βρυχάται και κινείται γρήγορα προς το μέρος σας. Τι άλλο θα νιώσετε εκτός από πανικό;
 

Στο άλλο άκρο είναι υπερπροστατευτικές συμπεριφορές του τύπου να το παίρνετε αγκαλιά κάθε φορά που δυσκολεύεται, να αλλάζετε δρόμο, να το μπουκώνετε με μεζεδάκια ή να κάθεστε δίπλα στο ερέθισμα που φοβάται και να το χαϊδεύετε ή να το παρακαλάτε με τις ώρες να περάσει.

Τα πράγματα μπορούν να χειροτερέψουν: 

α) αν παρερμηνεύσει τη συμπεριφορά σας ως επιβράβευση για το φόβο του ή 
β) αν αρχίσει να σας δείχνει ότι φοβάται κάθε φορά που πιέζεται για κάτι που δεν του αρέσει και μάθει να σας χειρίζεται, ώστε να περνάει το δικό του και σε άλλα θέματα.
 

Φυσικά, μπορεί να χρειαστεί κάποια στιγμή να τον πιέσετε τραβώντας λίγο παραπάνω το λουρί, όπως επίσης, σε πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις, ίσως βοηθήσει κάποιο μικρό μεζεδάκι. Γενικά, όπου δυσκολεύεται ο σκύλος σας, ο στόχος θα είναι να προσπαθείτε να του τραβάτε την προσοχή. Ο συνδυασμός της εμπιστοσύνης που σας έχει και του ελέγχου που εσείς έχετε μέσω του λουριού συνήθως αρκούν για να ξεπεράσει τον οποιοδήποτε φόβο. Όλα αυτά βέβαια εξαρτώνται από το χαρακτήρα του σκύλου σας, την υπομονή σας, αλλά και το αν το ζώο είναι λίγο ή πολύ φοβικό, όπως και τι είδους φοβίες έχει. Στην περίπτωση φοβικών ζώων, θα χρειαστεί παραπάνω χρόνος εξάσκησης.

Ο θόρυβος των οχημάτων
 

Μάθετε τον εαυτό σας και το σκύλο σας να περιμένετε στην άκρη του πεζοδρομίου μέχρι να ανάψει το φανάρι για τους πεζούς ή να σταματήσει η κίνηση και μετά περάστε απέναντι. Επαναλάβετέ το πολλές φορές, ώστε να εξοικειωθεί ο σκύλος σας με το θόρυβο και έπειτα από λίγες μέρες να περνάει αδιάφορος.

Παράξενα αντικείμενα, όπως μεγάλα χαρτοκιβώτια ή καρότσια
 

Αφού το προσπεράσετε μερικές φορές, κάντε κύκλους γύρω του. Προσοχή: μη δοκιμάσετε να το κλωτσήσετε, για να του δείξετε ότι δεν είναι τίποτα, γιατί με το θόρυβο και την κίνηση μπορεί να τρομάξει περισσότερο.

Mπουλντόζες, κομπρεσέρ και ογκώδη αντικείμενα, όπως κάδοι για μπάζα
 

Στην αρχή περάστε μερικές φορές κρατώντας απόσταση και έχοντας το σκύλο σας στην εξωτερική πλευρά (μακριά), μετά πλησιάστε πιο κοντά και περάστε από το ερέθισμα μιλώντας του ήρεμα και σταθερά. Θα βοηθήσει αρκετά, αν τον χαϊδεύετε εν κινήσει.

Στενά σημεία, π.χ. ανάμεσα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα
 

Στην αρχή περάστε εσείς και, κρατώντας το λουρί, ζητήστε του να έρθει. Αν χρειαστεί, δοκιμάστε να γονατίσετε ή να τον πιέσετε λίγο με το λουρί ή δοκιμάστε τα όλα μέχρι να πάρετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επαναλάβετέ το, αλλά μην το κάνετε σε ώρα αιχμής, γιατί, αν σας τύχει κανένας βιαστικός περίεργος, ο οποίος θα θέλει να περάσει και πολύ πιθανόν να μην είναι σε θέση να κατανοήσει τι κάνετε, θα πάει χαμένη η προσπάθειά σας. Και εδώ, αν θέλετε, μπορείτε να έχετε προετοιμαστεί από το σπίτι, τοποθετώντας καρέκλες πολύ κοντά τη μια στην άλλη και περνώντας ανάμεσά τους.

Σχάρες ομβρίων
 

Το διαφορετικό χρώμα, αλλά κυρίως τα κενά που σχηματίζουν μεταξύ τους τα σίδερa, παραξενεύουν τα σκυλιά και φοβούνται να πατήσουν πάνω τους. Τα μικρόσωμα καλό είναι να τις αποφεύγουν, γιατί μπορεί να πιαστεί το ποδαράκι τους και να τραυματιστούν. Για τα πιο μεγάλα, στην αρχή τις προσπερνάμε στο πλάι, μετά τις περνάμε οριζόντια -όπου ίσως στην αρχή να προσπαθούν να πηδήξουν από πάνω τους- και αργότερα τις περνάμε κανονικά κατά μήκος.

Παράθυρα ημιυπόγειων διαμερισμάτων
 

Τα συναντάμε σε περιοχές με παλιές πολυκατοικίες. Πρόκειται για «παγίδες» που εκτείνονται αρκετά εκατοστά στο πεζοδρόμιο και στις οποίες πέφτουν παιδάκια, σκυλάκια και ενίοτε αφηρημένοι ενήλικοι, με μεγάλο κίνδυνο τραυματισμού. Είναι πιο ασφαλές να κρατάτε τα σκυλάκια σας από την εξωτερική πλευρά.

Απότομες σκάλες
 

Μάθετε το σκύλο σας να τις κατεβαίνει αργά και να μη σας παρασύρει να τις κατεβαίνετε τρέχοντας. Προετοιμάστε το στο σπίτι ή σε ασφαλείς εσωτερικούς χώρους.

Υπόγειες διαβάσεις
 

Το γεγονός ότι αλλάζει το φως και σκοτεινιάζει απότομα, σε συνδυασμό πολλές φορές με την αντήχηση που κυριαρχεί, τους δημιουργεί έντονο στρες. Διασχίστε τες πολλές φορές, ακόμα και τρέχοντας σαν παιχνίδι.

Άνεμος
 

Τέντες που κινούνται και κάνουν θόρυβο, σημαίες που ανεμίζουν, μπαλόνια που πετάνε, παρασυρμένα φύλλα δέντρων κ.λπ. Περάστε από κάτω μιλώντας του αργά -όπως με τα ογκώδη αντικείμενα-, ζητώντας να έχει την προσοχή του στραμμένη σε εσάς, και αργότερα πιο γρήγορα μέχρι να συνηθίσει.

Βροχή
 

Όπως με τον αέρα, αργά στην αρχή, τραβώντας του την προσοχή, και αργότερα πιο γρήγορα, μέχρι να συνηθίσει το νερό που πέφτει στο σώμα του αλλά και το βρεγμένο έδαφος. Ξεκινήστε με πολύ μικρές αποστάσεις.

Και μην ξεχνάτε κάθε φορά που καταφέρνετε να ξεπεράσει ο σκύλος σας κάποια δυσκολία να τον επιβραβεύετε με πολλά χάδια μέχρι να αρχίσει να τα προσπερνά αδιάφορος.

Πηγή: trihes.gr

1 σχόλιο:

  1. είναι πολύ δύσκολο να συνηθίσει το σκυλί... αλλά με υπομονή όλα γίνονται :) πολύ ωραίο άρθρο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.