Puppy News☛

Γνωρίζατε ότι οι συχνότερες νόσοι σκύλων σχετίζονται με τα δόντια;

Αν νομίζετε ότι τα δόντια του σκύλου σας δεν έχουν ανάγκη από περιποίηση τότε κάνετε πολύ μεγάλο λάθος καθώς είναι τα "εργαλεία" που χρησιμοποιεί περισσότερο για την επιβιωσή του. Λογικό λοιπόν ναι είναι και αυτά που προσβάλονται συχνότερα από διάφορες νόσους.

Όπως αναφέρει και σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Τα Νέα" ο κτηνίατρος-οδοντίατρος Σεραφείμ Παπαδημητρίου, ο κάθε ιδιοκτήτης σκύλου (κυρίως μικρόσωμου) θα πρέπει τακτικά να ελέγχει την στοματική κοιλότητα του κατοικιδίου του, καθώς και να του βουρτσίζει κανονικά τα δόντια.

Οι κίνδυνοι που μπορούν να προκύψουν από την αμέλεια είναι πολλοί με σοβαρότερο τον κίνδυνο απώλειας δοντιών!

Διαβάστε όμως αναλυτικά την συνέντευξη του αναπληρωτή Καθηγητή Κλινικής Ζώων Συντροφιάς του Τμήματος Κτηνιατρικής Σχολής Επιστημών Υγείας Α.Π.Θ., κ. Παπαδημητρίου:

  • Οι σκύλοι έχουν ανάγκη από οδοντιατρική περιποίηση. Γιατί;

Οι νόσοι των δοντιών του σκύλου είναι από τις συχνότερες. Συγκεκριμένα η περιοδοντική νόσος είναι το συχνότερα εμφανιζόμενο νόσημα. Το 80% των σκύλων άνω των 5 ετών παρουσιάζουν κάποια μορφή περιοδοντικής νόσου, από απλή ουλίτιδα μέχρι βαριά περιοδοντίτιδα. Στους μικρόσωμους και μεσαίου μεγέθους σκύλους η νόσος εκδηλώνεται με πιο βαριά μορφή.

Η περιοδοντίτιδα, εκτός από τη δυσάρεστη οσμή του στόματος (η οποία είναι εύκολα αντιληπτή από τους ιδιοκτήτες) και την προοδευτική απώλεια δοντιών, επηρεάζει και τη γενική υγεία του κατοικίδιού μας. Η είσοδος μικροβίων στην κυκλοφορία του αίματος έχει ως αποτέλεσμα την προσβολή άλλων ζωτικών οργάνων του ζώου, εκτός της στοματικής κοιλότητας. Από τα παραπάνω εύκολα κατανοούμε την ανάγκη περιποίησης των δοντιών και της πρόληψης των νοσημάτων που προκαλούνται σε αυτά.

  • Τι μπορεί να πάθουν τα δόντια τους;

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η πιο συχνά εμφανιζόμενη νόσος των δοντιών είναι η περιοδοντική νόσος. Η περιοδοντική νόσος προκαλείται από τα βακτήρια που φυσιολογικά βρίσκονται στη στοματική κοιλότητα, κάποια από τα οποία, όμως, πολλαπλασιάζονται υπερβολικά και γίνονται βλαπτικά. Τα βακτήρια προσβάλλουν τους ιστούς που στηρίζουν το δόντι, και όχι το ίδιο το δόντι, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται. Κατά συνέπεια τα δόντια χάνουν τη σταθερότητά τους, αρχίζουν να κουνιούνται και τελικά πέφτουν.

Συχνά είναι ακόμη τα κατάγματα των δοντιών, τα οποία μπορεί να συνοδεύονται από αποκάλυψη του πολφού (των αγγείων και των νεύρων, τα οποία βρίσκονται στην εσωτερική κοιλότητα του δοντιού). Τα κατάγματα και στις δύο περιπτώσεις προκαλούν πόνο στο κατοικίδιό μας και, στην περίπτωση της αποκάλυψης του πολφού, προκαλείται μόλυνση από τα μικρόβια της στοματικής κοιλότητας και νέκρωσή του, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απόστημα. Να σημειωθεί εδώ ότι ο σκύλος είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στον πόνο στη στοματική κοιλότητα και μπορεί να μη δείχνει ιδιαίτερα ότι πονά, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι πρέπει να τον αφήνουμε να υποφέρει.

Συνεπώς, τα κατάγματα των δοντιών θα πρέπει να αντιμετωπίζονται εγκαίρως από τον κτηνίατρο. Η τερηδόνα, η οποία είναι πολύ συχνή στον άνθρωπο, παρουσιάζεται πιο σπάνια στο σκύλο, συνήθως ύστερα από κάταγμα δοντιού ή σε σκύλους στους οποίους χορηγούνται συχνά γλυκίσματα από τον ιδιοκτήτη τους. Στους σκύλους ακόμη παρουσιάζονται και άλλα προβλήματα των δοντιών, όπως παραμονή νεογιλών (παιδικών) δοντιών στις μικρόσωμες φυλές, μη φυσιολογική διάπλαση δοντιών και άλλα.

  • Μπορεί να κάνει κάτι ο ιδιοκτήτης στο σπίτι, να χρησιμοποιήσει δηλαδή οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα ή θα πρέπει να πάει σε κτηνίατρο;

Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να ενημερώνεται από τον κτηνίατρο ώστε να ελέγχει τακτικά τη στοματική κοιλότητα του σκύλου του και, εάν παρατηρήσει κάτι μη φυσιολογικό, να πάει το σκύλο του για προσεκτικό έλεγχο της στοματικής κοιλότητας. Τα κουταβάκια εύκολα εκπαιδεύονται ώστε να δέχονται βούρτσισμα των δοντιών τους με μαλακή οδοντόβουρτσα και ειδική οδοντόκρεμα. Με υπομονή και σταδιακά, ακόμα και σκύλοι μεγαλύτερης ηλικίας μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να δέχονται το βούρτσισμα των δοντιών.

Με το βούρτσισμα απομακρύνεται η μικροβιακή πλάκα, η οποία προκαλεί την περιοδοντική νόσο. Το βούρτσισμα των δοντιών, ιδανικά, θα πρέπει να είναι καθημερινό, αλλά είναι αρκετά αποτελεσματικό εάν πραγματοποιείται 3 φορές την εβδομάδα. Εάν, όμως, στα δόντια του σκύλου μας έχει ήδη σχηματιστεί πέτρα, θα πρέπει να αφαιρείται από τον κτηνίατρο με την κατάλληλη συσκευή υπερήχων και πάντα με γενική αναισθησία.

  • Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην καταπολέμηση της πέτρας;

Υπάρχουν κεράσματα ή υγιεινές λιχουδιές, όπως ονομάζονται τα οποία βοηθούν στη μείωση του σχηματισμού πλάκας και πέτρας, χάρη στα ενεργά συστατικά τους και τον ειδικό σχεδιασμό τους, καθώς και ειδικά σχεδιασμένη ξηρή τροφή, που βοηθάει στην πρόληψη της δημιουργίας πέτρας. Τα κεράσματα, όταν χορηγούνται στους σκύλους σε καθημερινή βάση, βοηθούν ώστε τα δόντια να διατηρούνται καθαρά. Όμως, εάν έχει ήδη σχηματιστεί πέτρα, δεν είναι δυνατόν να την απομακρύνουν, αυτό θα πρέπει, όπως προαναφέρθηκε, να γίνει από τον κτηνίατρο.

  • Βοηθά καλύτερα η ξηρή τροφή απ' ό,τι η κονσέρβα;

Η μαλακή τροφή, όπως η κονσέρβα, δεν βοηθά στην απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας από τα δόντια, που γρήγορα καλύπτονται από πέτρα. Όμως και η ξηρή τροφή, εάν δεν είναι ειδικά κατασκευασμένη, δεν έχει καλύτερα αποτελέσματα, είτε γιατί η κροκέτα δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος και ο σκύλος δεν τη μασά αρκετά αλλά την καταπίνει, είτε γιατί σπάζει εύκολα και ο σκύλος δεν μασά όσο χρειάζεται.

Οι ειδικές τροφές (κλινική δίαιτα συνταγογραφούμενη από τον κτηνίατρο) είναι κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε ο σκύλος να αναγκάζεται να μασήσει αρκετά την τροφή του προτού την καταπιεί, και γι' αυτό είναι πιο αποτελεσματικές στην πρόληψη του σχηματισμού της πέτρας. Παρόμοια είναι και η λογική των ειδικών κερασμάτων, γιατί δεν είναι όλα τα «κοκαλάκια» που θα δώσουμε στο σκύλο μας αποτελεσματικά στην πρόληψη του σχηματισμού της πέτρας.

  • Μπορείτε να μας δώσετε μερικές πρακτικές συμβουλές για τη στοματική υγεία του σκύλου;

-Ενημέρωση από τον κτηνίατρο για τις παθήσεις των δοντιών και την πρόληψή τους.

-Τακτικός έλεγχος των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας από τον ιδιοκτήτη και τουλάχιστον ετήσιος έλεγχος από τον κτηνίατρο.

-Τακτικό βούρτσισμα των δοντιών και χορήγηση ειδικά παρασκευασμένων κερασμάτων.

-Εάν το βούρτσισμα των δοντιών δεν είναι εφικτό και ο σκύλος μας έχει την τάση να μαζεύει γρήγορα πέτρα στα δόντια του, καλό θα ήταν, εκτός από τα κεράσματα, να του χορηγείται και ειδική τροφή την οποία συνταγογραφεί ο κτηνίατρος.

Πηγή: Pet Friends

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.