Puppy News☛

Περιοδοντική νόσος: η συχνότερη πάθηση των ενήλικων σκύλων.(Μέρος Β)

Εντοπίστε εγκαίρως τα σημάδια

Οι προειδοποιητικές ενδείξεις της περιοδοντικής νόσου περιλαμβάνουν δυσάρεστη αναπνοή, ερυθρότητα και οίδημα των ούλων στην περιοχή όπου εφάπτονται με τα δόντια, αιμορραγία στα ούλα, ακόμη και μεταβολές στη συμπεριφορά του σκύλου.

Δυσάρεστη αναπνοή: Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση, η δυσάρεστη αναπνοή στους σκύλους δεν είναι φυσιολογική και αποτελεί σχεδόν πάντα ένδειξη υπολανθάνουσας ουλίτιδας. Καθώς σχηματίζεται η πλάκα, τα βακτήρια που τη δημιουργούν αναδύουν δυσάρεστη οσμή. Ορισμένες φορές όμως (πιο σπάνια), η δυσάρεστη αναπνοή ενδέχεται να οφείλεται σε άλλες αιτίες, όπως π.χ. νεφρική ανεπάρκεια ή διαβήτη. Εάν λοιπόν παρατηρήσετε ότι ο σκύλος σας. έχει δυσάρεστη αναπνοή, πηγαίνετέ τον στον κτηνίατρο για εξέταση.

Αιμορραγία ή φλεγμονή των ούλων (κόκκινα ή πρησμένα ούλα): Πρόκειται για ένδειξη ότι τα βακτήρια της πλάκας επιτίθενται στον ιστό των ούλων, προκαλώντας τους φλεγμονή και αιμορραγία.

Μεταβολές συμπεριφοράς: Οι σκύλοι με προβλήματα στα ούλα ενδέχεται να εμφανίσουν βαθμιαίες αλλαγές στη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, μπορεί να μειωθεί η ζωντάνια τους και η κοινωνικότητά τους και να μην έχουν όρεξη για παιχνίδι. Η απροθυμία του σκύλου να αφήσει τον ιδιοκτήτη ή τον κτηνίατρο να πλησιάσει στο στόμα του ή ακόμα να του αγγίξει το κεφάλι, μπορεί να αποτελεί ένδειξη πόνου στα δόντια ή τα ούλα. Οι αλλαγές στη γενικότερη συμπεριφορά μπορεί να είναι ανεπαίσθητες και να μεγαλώνουν σταδιακά και μακροχρόνια, γεγονός που προκαλεί περαιτέρω σύγχυση. Πολλοί ιδιοκτήτες μένουν έκπληκτοι με τη διαφορά στη ζωντάνια του σκύλου τους μετά από οδοντική θεραπεία από επαγγελματία.

Μπορούμε να προλάβουμε την ουλίτιδα;

Το τακτικό βούρτσισμα είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσουμε τα ούλα και τα δόντια του σκύλου μας πιο υγιή.
Επίσης, είναι καλή ιδέα να ελέγχουμε τα δόντια και τα ούλα του σκύλου ή της γάτας μας εβδομαδιαίως ώστε να προλάβουμε τυχόν προβλήματα όσο ακόμα είναι αναστρέψιμα. Τα βασικά είναι τα εξής:

  •     Ξεκινάμε σε μικρή ηλικία, ώστε να συνηθίσει στον έλεγχο του στόματος και των ούλων και στο βούρτσισμα των δοντιών.
  •     Ελέγχουμε ότι τα δόντια έχουν απαλό ροζ χρώμα (η ερυθρότητα είναι σημάδι φλεγμονής).
  •     Ελέγχουμε για σχηματισμό πέτρας, τα βακτήρια της οποίας μπορούν να συμβάλλουν στη φλεγμονή των ούλων.
  •     Με τη βοήθεια του κτηνίατρου, φτιάχνουμε μια λίστα με τα «φυσιολογικά» χαρακτηριστικά των δοντιών έτσι ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε τυχόν αλλοιώσεις.
  •     Φροντίζουμε η στοματική υγιεινή του σκύλου να εξετάζεται τακτικά από κτηνίατρο
  •     Ποτέ δεν είναι αργά. Ακόμη και αν ο σκύλος είναι ήδη μεγάλος σε ηλικία, ξεκινάμε να βουρτσίζουμε τα δόντια του αφού αυτά καθαριστούν από τον κτηνίατρο.

Άλλα συνηθισμένα οδοντικά προβλήματα των τετράποδων

  • Κάταγμα δοντιού: Εάν πρόκειται για κάταγμα στη μύλη (στο εμφανές τμήμα του δοντιού) είναι σημαντικό να ελέγξουμε μήπως είναι εκτεθειμένος ο πολφός (τα αγγεία και τα νεύρα). Συνήθως αναγνωρίζεται από μία ερυθρή ή μαύρη κηλίδα. Τα δόντια με εκτεθειμένο πολφό προκαλούν πόνο και πρέπει να θεραπεύονται.
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Εξαγωγή ή ενδοδοντική θεραπεία.
  • ΠΡΟΛΗΨΗ: Αποφεύγουμε κόκαλα, πέτρες και παιχνίδια σκληρότερα από τα δόντια του.

  • Αποτριβή: Τα δόντια φαίνονται φθαρμένα και έχουν χάσει το χαρακτηριστικό τους σχήμα.
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Εξαγωγή ή ενδοδοντική θεραπεία εάν ο πολφός είναι εκτεθειμένος.
  • ΠΡΟΛΗΨΗ: Χρησιμοποιούμε παιχνίδια και μπάλες που έχουν σχεδιαστεί για σκύλους (αποφεύγουμε μπαλάκια του τένις και παιχνίδια με τραχεία επιφάνεια).


  • Αποχρωματισμός δοντιών: Το χρώμα του δοντιού μπορεί να κυμαίνεται από ροζ έως μαύρο ανάλογα με το βαθμό τραυματισμού ή τη βλάβη του πολφού. Τα αποχρωματισμένα δόντια δεν αντανακλούν το φως εξίσου ομοιόμορφα με τα φυσιολογικά δόντια. Επομένως, ο κτηνίατρος πρέπει να ελέγξει τα δόντια υπό ισχυρό φως για να εντοπίσει τυχόν προβλήματα.
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Εξαγωγή ή θεραπεία ριζικού σωλήνα.
  • ΠΡΟΛΗΨΗ: Αποφεύγουμε κόκαλα, πέτρες και παιχνίδια σκληρότερα από τα δόντια του. Το παιχνίδι με φρίσμπι ενδέχεται να είναι ιδιαίτερα επιβλαβές.


  • Τερηδόνα: Σε αντίθεση με τον άνθρωπο οι σκύλοι σπάνια υποφέρουν από τερηδόνα. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο κτηνίατρος θα ελέγξει για τυχόν κηλίδες στην επιφάνεια σύγκλεισης των γομφίων χρησιμοποιώντας διαγνωστική μήλη. Εάν η μήλη προσκολληθεί στο δόντι με μικρή αντίσταση, είναι πιθανό να υπάρχει τερηδόνα στο δόντι.
  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Σφράγισμα του δοντιού εάν η αλλοίωση είναι επιφανειακή, εξαγωγή εάν είναι εκτεταμένη.
  • ΠΡΟΛΗΨΗ: Αποφεύγουμε τα σνακ που περιέχουν ζάχαρη.
Πηγή: trihes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.