Τα πολύ νεαρά κουταβάκια κινδυνεύουν να πάθουν υποθερμία, επειδή η θερμορρύθμιση του σώματος τους δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένη. Φτιάξτε του λοιπόν κάτι σαν φωλιά ή κλουβάκι και βάλτε μέσα μια θερμοφόρα ή μπουκάλια με ζεστό νερό που θα ανανεώνετε τακτικά, προσέχοντας βέβαια ώστε το περιβάλλον να μη γίνεται υπερβολικά ζεστό.
Τα κουταβάκια είναι επίσης ευαίσθητα στην υπογλυκαιμία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσφέρετε στο κουταβάκι σας τουλάχιστον 5-6 γεύματα ημερησίως. Στην ηλικία αυτή, μπορείτε να του δώσετε υποκατάστατο γάλακτος ειδικό για σκυλάκια ή κονσέρβα καλής ποιότητας για κουταβάκια. Επίσης μπορείτε να του προσφέρετε ξηρή τροφή αφού τη βρέξετε με χλιαρό νερό ώστε να γίνει πιο μαλακή.
Σύντομα το σκυλάκι σας θα αρχίσει να τρώει μόνο του από το μπολ. Για να το ενθαρρύνετε, του προσφέρετε 1-2 μπουκιές τροφής με το χέρι και στη συνέχεια πλησιάζετε το μπολ στο πρόσωπό του για να μυρίσει την τροφή και να ξεκινήσει να τρώει.
Είναι καλό να έχετε πάντα στη διάθεσή του και ένα μπόλ με καθαρό νερό. Αν δεν τρώει από το μπολ ή από το χέρι σας, ίσως να χρειαστεί να το ταΐσετε με σύριγγα, προσέχοντας πολύ ώστε να μην πνιγεί.
Αν δεν ουρεί και δεν αφοδεύει μόνο του, θα πρέπει να το βοηθήσετε τρίβοντας απαλά την περιοχή του περινέου με ένα κομμάτι βαμβάκι βρεγμένο με χλιαρό νερό.
Παρατηρήστε επιπλέον για τυχόν ανησυχητικά συμπτώματα όπως:
- εμετός
- διάρροια
- βήχας
- φτερνίσματα
- ανορεξία
- κατάπτωση
- έκκριμα από στη μύτη ή τα μάτια του
Σε κάθε περίπτωση, είναι σκόπιμο να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας προκειμένου να εξετάσει κλινικά τον μικρό σας φίλο.
Μεγάλη σημασία έχει επίσης η ασφάλεια του χώρου όπου θα βρίσκεται το κουτάβι σας.
- Θα χρειαστεί να απομακρύνετε αντικείμενα που μπορεί να δαγκώσει, να μασήσει ή και να καταπιεί, όπως καλώδια, κορδόνια, πλαστικά ή ξύλινα μικροαντικείμενα κ.α.
- Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δοθεί ώστε να μην πέσει από μεγάλο ύψος όπως από ένα τραπέζι του σπιτιού ή ακόμα και από την αγκαλιά σας, πράγμα που μπορεί να συμβεί αν ξαφνιαστεί την ώρα που το κρατάτε.
- Επίσης θα χρειαστεί να προσέχετε ιδιαίτερα, όσο είναι μικρό, ώστε να μην το πατήσετε κατά λάθος, αν μπλεχτεί στα πόδια σας.
- Ο περιορισμός του ζώου σε ένα μεγάλο κλουβί (crate) ή σε πάρκο για κουτάβια (puppy pen) όταν δεν το επιβλέπετε, βοηθά στην εκπαίδευσή του και στην πρόληψη ατυχημάτων.
Πότε γίνεται το πρώτο εμβόλιο;
Ο πρώτος εμβολιασμός μπορεί να γίνει από την ηλικία των 6 εβδομάδων. Eίναι κατά της παρβοεντερίτιδας και της νόσου του Carré, και επιτρέπεται να διενεργηθεί εφόσον το σκυλάκι είναι κλινικά υγιές. Στην ίδια επίσκεψη ο κτηνίατρός σας θα χορηγήσει ή θα συνταγογραφήσει αντιπαρασιτική αγωγή για εξωπαράσιτα ή ενδοπαράσιτα που ενδέχεται να έχει το ζωάκι σας.
Γιατί τρέμει μετά το φαγητό;
Ο τρόμος (τρέμουλο) που παρουσιάζει το κουταβάκι σας μπορεί να οφείλεται σε δυσπεψία ή σε υποθερμία, ενδεχομένως εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας της τροφής. Σ’ αυτήν την περίπτωση μπορείτε να τον αποφύγετε προσφέροντας μικρότερα και συχνότερα γεύματα και θερμαίνοντας ελαφρά το φαγητό του. Ωστόσο υπάρχουν και πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους ένα κουτάβι μπορεί να τρέμει μετά το φαγητό, κάποιοι από τους οποίους σχετίζονται με παθολογικές καταστάσεις. Επομένως είναι σκόπιμο να συμβουλευτείτε για το πρόβλημα τον κτηνίατρό σας.
Πηγή: trihes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου