Puppy News☛

Airedale Terrier.

Ένας γελωτοποιός να σας φυλάει...
Γνωστό ως ο Βασιλιάς των Τεριέ, επειδή υπερέχει των άλλων Terrier σε μέγεθος, είναι πάντα γεμάτο ζωντάνια, διαπρέπει στο κυνήγι, στη φύλαξη και στο να κάνει το γελωτοποιό. Ακούει επίσης στα ονόματα Bingley Terrier και Waterside Terrier.

Σαν όλα τα Τεριέ, το μεγαλόσωμο Ερντέηλ έχει μεγάλη ανάγκη από χώρο, αυτόν που μετριέται σε εμβαδόν και τον χρειάζεται για εκτόνωση αλλά και το χώρο που θέλει να καταλαμβάνει στη ζωή σας.
Είναι ένας από τους πιο ιδιαίτερους σκύλους σε μορφή, σχεδόν σαν ψεύτικος, με τα μεγάλα μουστάκια, το μακρύ πρόσωπο και τα άκαμπτα μπροστινά πόδια.
Οι ιδιοκτήτες των ‘Ερντεηλ μας διαβεβαιώνουν πως παρότι η φυλή αυτή βγάζει πολύ γέλιο, είναι ταυτόχρονα ιδανική στη φύλαξη, χωρίς όμως να κάνει περιττές αγριάδες με τους φίλους μας.
Τα Ερντεηλ διατηρούν μια νεανική ζωντάνια σε ολόκληρη τη ζωή τους: Μένουν για πάντα έφηβοι, χαμογελάνε και κάνουν το χαρακτηριστικό βηματισμό της φυλής, με τα μπροστινά τους πόδια, για να μας ξεσηκώσουν.

Ιστορία
Η φυλή δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα, στα μέσα του 19ου αιώνα, από την αγγλική εργατική τάξη, στην περιοχή Airedale του Yorkshire στην Αγγλία, από τη διασταύρωση ενός παλαιού αγγλικού μαύρου και καστανού Τεριέ με το Όττερχαουντ και αναγνωρίστηκε στην Αγγλία το 1886.
Αρχικός προορισμός της φυλής ήταν να κυνηγά μικρόσωμο θήραμα. Μπορούσε να μυρίζει το θήραμα και να το επαναφέρει ενώ ταυτόχρονα προστάτευε το σπίτι και το κτήμα. Σε κάποιες περιπτώσεις, το εκπαίδευαν για να κλέβει θήραμα από τα ιδιωτικά δάση των πλουσίων, αφού ήταν ικανό, να το καταδιώκει, να το σκοτώνει και να το φέρνει πίσω στο αφεντικό του.
Στην αρχή του 20ου αιώνα χρησιμοποιήθηκε ευρέως από την αστυνομία σε Αγγλία και Γερμανία καθώς και από τον αγγλικό στρατό, στους δύο παγκόσμιους πολέμους, με καθήκον ταχυδρόμου και αγγελειοφόρου. Ο Ερυθρός Σταυρός χρησιμοποιούσε τα Έρντεηλ για την ανακάλυψη τραυματισμένων στρατιωτών, στο πεδίο της μάχης. Τη δεκαετία του 20 ήταν τα δημοφιλέστερα σκυλιά στις ΗΠΑ, όπου πλέον καταλαμβάνουν μια θέση μόλις στην τέταρτη δεκάδα των δημοφιλέστερων φυλών, σε σύνολο 150.

Εμφάνιση
Πρόκειται για το πιο μεγαλόσωμο τεριέ. Στέκεται τετραγωνισμένο, με ίσια μπροστινά πόδια και μουσάκι. Τα πέλματά του είναι μικρά, στρογγυλεμένα και συμπαγή. Το κεφάλι είναι μακρύ και επίπεδο με αυτιά σε σχήμα V που διπλώνουν μαλακά προς τα μπρος ή το πλάι. Η ουρά δεν επιτρέπεται πλέον να κόβεται.

Τρίχωμα
Το σκληρό, δύσκαμπτο τρίχωμα, πυκνό, με συρμάτινη υφή, καλύπτει καλά το σκύλο σε όλο το σώμα και στα πόδια, ενώ έχει και ένα πιο μαλακό, γούνινο υπόστρωμα. Όταν οι νεκρές τρίχες πέφτουν, τείνουν να γαντζώνονται στο μανδύα και αυτό είναι βολικό για τον καθαρισμό του σπιτιού, όμως δε σημαίνει πως ο σκύλος αυτός είναι κατάλληλος για αλλεργικά άτομα.
Τα αυτιά και το κεφάλι του είναι καστανόχρυσα, ενώ μαύρα στίγματα στις δύο πλευρές του προσώπου είναι αποδεκτά. Τα πόδια μέχρι τους μηρούς και τους ώμους, η κοιλιά και το στέρνο είναι επίσης καστανόχρυσα. Η ράχη και οι δύο πλευρές του σώματος θα πρέπει να είναι μαύρα ή σκούρα γκρι – ψαρί.

Περιποίηση
Εκτός από καθημερινό βούρτσισμα, χρειάζεται καθάρισμα και το μουσάκι του επειδή τείνει να συσσωρεύει υπολείμματα τροφής. Το τρίχωμα δεν κουρεύεται αλλά στριπάρεται, μέθοδος κάπως επίπονη, μπελαλίδικη και χρονοβόρα.

Συμπεριφορά
Πρόκειται για ένα πολύ δραστήριο, τολμηρό, έξυπνο, πιστό, ευαίσθητο και προστατευτικό σκυλί. Δεν είναι, όμως, επιθετικό και έτσι τα πάει περίφημα με τους καλεσμένους μας. Επειδή τείνει να παίζει κάπως σκληρά δεν ενδείκνυται για μικρά παιδιά, εκτός αν έχουν μεγαλώσει μαζί. Θέλει να νιώθει αρεστό όπως όλα τα σκυλιά, αλλά του είναι επίσης σημαντικό να το σεβόμαστε.
Κάποιοι παρερμηνεύουν την αφηρημάδα του ως ένδειξη ανυπακοής, αλλά αυτό δεν είναι σωστό. Η περίεργη, ερευνητική φύση του φταίει που διασπάται εύκολα από μικρούς πειρασμούς όπως φαγητό, άλλα ζώα και φυσικά παιδάκια που παίζουν. Για να κρατήσετε αναπόσπαστη την προσοχή του Έρντεηλ πρέπει να είστε ταλαντούχος εκπαιδευτής, ειδικά όταν περνάνε σκίουροι! Πάντως παίρνουν από γράμματα και θέλουν να σας ευχαριστούν (για να κερδίσουν το σεβασμό σας). Έτσι μαθαίνουν εύκολα, αρκεί να είστε επίμονοι και να χρησιμοποιείτε φαντασία στην εκπαίδευση, για να μη βαριούνται. Τα Έρντεηλ έχουν την τάση να αγνοούν κάποια εντολή αν τη χρησιμοποιείτε ιδιαίτερα συχνά!
Κάποιοι παραπονιούνται πως τα περισσότερα Ερντεηλ δεν είναι τόσο πιστά όσο άλλες φυλές, αλλά πρόκειται για παρανόηση. Λατρεύουν να μας ευχαριστούν, απλά η προσοχή τους τείνει να αποσπάται εύκολα από κινούμενους πειρασμούς.

Κάνει για μένα;
Είναι ένας πολύ δραστήριος και περιπετειώδης σκύλος που δε συστήνεται γενικά για ζωή σε διαμέρισμα. Όταν θα προετοιμάσετε τον κήπο σας για την άφιξή του θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν ότι του αρέσει να σκάβει, να τρέχει και να παίζει. Η άσκηση είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντική. Επειδή τείνει να βαριέται εύκολα θα χρειαστεί μια ποικιλία από καθημερινές δραστηριότητες όπως μεγάλες βόλτες, μπάλα και κολύμπι. Μετά τα δύο πρώτα χρόνια θα ηρεμήσει λιγάκι.
Το Έρντεηλ αγαπά το σεβασμό και την προσοχή από την οικογένεια αλλά λατρεύει και δραστηριότητες όπως φύλαξη, προστασία, κυνήγι, ιχνηλασία, αγωνιστική υπακοή και άλλα καθήκοντα εργασίας.
Εσείς, μπορείτε να αξιοποιήσετε τα ταλέντα του;

Στην οικογένεια;
Αν έχετε μικρά παιδιά και θέλετε να φέρετε ένα Έρντεηλ στο σπίτι, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τείνουν να παίζουν κάπως σκληρά. Ο καλύτερος τρόπος λοιπόν είναι να γνωριστούν όσο ακόμα ο σκύλος είναι κουτάβι, για να εκτεθεί από νωρίς στο παιχνίδι με παιδιά και να κοινωνικοποιηθεί μαζί τους.
Το Έρντεηλ τα πάει θαυμάσια με άλλα ζώα στο σπίτι, ακόμα και με γάτες, αλλά ίσως θελήσει να εξουσιάσει τους άλλους σκύλους αν δεν το έχουμε εκπαιδεύσει σχετικά.

Κάποιοι παραπονιούνται πως τα Ερντεηλ δεν είναι τόσο πιστά όσο άλλες φυλές, αλλά πρόκειται για παρανόηση. Λατρεύουν να μας ευχαριστούν, απλά η προσοχή τους τείνει να αποσπάται εύκολα από κινούμενους πειρασμούς.
Όταν θα προετοιμάσετε τον κήπο σας για την άφιξή του θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν ότι του αρέσει να σκάβει, να τρέχει και να παίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.