Εδώ πρέπει να κάνουμε έναν σημαντικό διαχωρισμό, να είναι σαφές ότι δεν ψάχνουμε για τη φθηνότερη δυνατή λύση, αλλά για την οικονομικότερη, έννοια που εμπεριέχει και την απόδοση. Για να το πούμε αλλιώς: το αντίθετο του φθηνού είναι το ακριβό, ενώ το αντίθετο του οικονομικού είναι το σπάταλο. Άρα, όταν μιλάμε για οικονομική διατροφή, το ζητούμενο δεν είναι να ταΐσουμε το σκυλί μας με αποφάγια ή με τη φθηνότερη δυνατή λύση, αλλά το πώς θα καταφέρουμε να πετύχουμε το καλύτερο θρεπτικό αποτέλεσμα με όσο το δυνατόν μικρότερη οικονομική δαπάνη.
Ζούμε σε καιρούς οικονομικής χρήσης, οπότε είναι ένας λόγος παραπάνω να σκεφτούμε που ξοδεύουμε τα χρήματά μας, πως επενδύουμε τα χρήματά μας σε ότι αφορά το σκύλο μας, συμπεριλαμβάνοντας στον συλλογισμό μας και το αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι η σωστή διατροφή του σκύλου θωρακίζει το ανοσοποιητικό του σύστημα και του προσφέρει καλή υγεία και μακροζωία. Έτσι, ακόμα κι αν μιλήσουμε με ψυχρά οικονομικό γνώμονα, ας θυμηθούμε ότι η κακή υγεία του σκύλου έχει κι αυτή οικονομικό αντίκτυπο, γιατί αν ο σκύλος μας αρρωσταίνει συχνά θα απαιτεί δαπάνες περίθαλψης για να γίνει καλά και τελικά τα χρήματα που θα γλυτώσουμε από τη διατροφή του θα τα ξοδέψουμε με το παραπάνω σε γιατρούς και φάρμακα.
Το μαγειρεμένο φαγητό έχει πολλά προβλήματα. Εκ πρώτης όψεως μπορεί να μη φαίνεται, όμως για έναν μεγαλόσωμο σκύλο το κόστος δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο: πρέπει να αγοραστεί η πρώτη ύλη – κόκαλα από τον χασάπη, κοτόπουλα, κομμάτια κρέατος, δημητριακά, λαχανικά, ρύζι καρότα και λάδι. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος για το μαγείρεμα, κι έπειτα έχουμε και το πλύσιμο των σκευών. Αν η μαγειρεμένη τροφή δεν καταναλωθεί όλη, μπορεί να αλλοιωθεί οπότε να αναγκαστούμε να πετάξουμε ένα μέρος της. Μέσα σε όλα αυτά, ας συνυπολογίσουμε και τον χρόνο που θα ασχοληθούμε. Ο καθένας από εμάς κοστολογεί διαφορετικά τον χρόνο του, οπότε, για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που κάθεται στο σπίτι του, μπορεί να θεωρεί ότι ο χρόνος του είναι δωρεά. Όμως, κάποιοι επαγγελματίες με πολλή δουλειά, χάνουν χρήματα από τη δουλειά τους για κάθε ώρα που χάνουν για να κουράζονται για μια άλλη δραστηριότητα.
Όσο μεγαλύτερο είναι το σκυλί, τόσο μεγαλύτερο το κοστολόγιο, και για τους περισσότερους, το συμπέρασμα είναι ότι και από οικονομικής άποψης δεν συμφέρει. Η ξηρά τροφή είναι σαφώς καλύτερη λύση. Είναι συμπυκνωμένη, δεν αλλοιώνεται, αποθηκεύεται εύκολα και δεν προσελκύει έντομα. Εάν υπολογίσουμε το κόστος με βάση την ενδεικνυόμενη ημερήσια κατανάλωση σε έναν μεσαίο προς μεγάλο σκύλο, κατά μέσο όρο θέλουμε κάτω από 2 ευρώ την ημέρα, για παράδειγμα ένα πενηντόκιλο σακί, με κατανάλωση 30gr./ημέρα βγαίνει γύρω στο 1,5 ευρώ. Αλλά το πιο σημαντικό: η σωστή ξηρά τροφή είναι ισορροπημένη τροφή, με συστατικά που βοηθούν την απορρόφησή τους από τον οργανισμό, προσφέροντας στον σκύλο μας το καλύτερο δυνατόν από άποψη θρεπτικών συστατικών και υγείας. Άρα, η ξηρά τροφή είναι σαφώς η καλύτερη λύση με τα σημερινά δεδομένα, τόσο σε επίπεδο υγείας και σωστής διατροφής του σκύλου, όσο και σε επίπεδο συνολικής απόδοσης του κάθε ευρώ που ξοδεύουμε για το σκύλο μας.
Πηγή: pet-news.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου