Οι παθήσεις της στοματικής κοιλότητας (συμπεριλαμβανομένων των δοντιών και του περιοδοντίου) αποτελούν ένα από τα πιο συχνά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι οικόσιτοι σκύλοι και γάτες σε όλη την Ευρώπη. Για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους είναι απαραίτητη η ενδελεχής κλινική εξέταση από κτηνίατρο, καθώς και η θεραπευτική αντιμετώπιση (αποτρύγωση-καθαρισμός και στίλβωση των δοντιών).
Η ουλοδοντική σχισμή, η σχισμή που σχηματίζεται περιμετρικά ανάμεσα στο δόντι και στα ούλα, είναι εκείνη η οποία θα πρέπει να εξετάζεται, αλλά και να καθαρίζεται προσεκτικά από τον κτηνίατρο. Οι ευαίσθητοι περιοδοντικοί ιστοί, που περιβάλλουν το δόντι και το συνδέουν με το οστό της γνάθου, καταστρέφονται εύκολα αν οι χειρισμοί δεν είναι σωστοί, με αποτέλεσμα τον πόνο ή ακόμη και την απώλεια του δοντιού. Η διαδικασία της αφαίρεσης της τρυγίας ή πέτρας, η οποία ονομάζεται και αποτρύγωση περιλαμβάνει τη χρήση αιχμηρών εργαλείων και της συσκευής υπερήχων, τα οποία εύκολα μπορούν να τραυματίσουν τους περιοδοντικούς ιστούς. Η υποουλική αφαίρεση της τρυγίας είναι πάντα επώδυνη, η αντίστοιχη διαδικασία στον άνθρωπο μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς αναισθησία αν το επιθυμεί ο ασθενής, ο οποίος, όμως, μπορεί να κατανοήσει την αναγκαιότητα της επώδυνης αυτής διαδικασίας. Τα ζώα συντροφιάς τα οποία δε βρίσκονται υπό γενική αναισθησία συνήθως δε δέχονται καθόλου ευχάριστα την υποουλική αποτρύγωση.
Η αφαίρεση της ορατής τρυγίας η οποία βρίσκεται πάνω από τη γραμμή των ούλων, χωρίς την αφαίρεση της τρυγίας που βρίσκεται υποουλικά, δεν είναι αποτελεσματική ή έστω χρήσιμη στην αναστολή της εξέλιξης της περιοδοντικής νόσου. Η αφαίρεση μόνο της ορατής τρυγίας δημιουργεί την ψευδαίσθηση του καθαρού δοντιού και την εντύπωση στον ιδιοκτήτη του ζώου πως το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας μπορεί να είναι η επιδείνωση της κατάστασης του ζώου, καθώς καθυστερείται η αποτελεσματική θεραπεία του νοσήματος από εκπαιδευμένο κτηνίατρο.
Πολλά από τα νοσήματα της στοματικής κοιλότητας μπορούν να διαγνωστούν μόνο υπό γενική αναισθησία, καθώς τμήματά της δεν είναι δυνατόν να εξεταστούν σε ζώο που βρίσκεται σε εγρήγορση. Κάποια από τα κακοήθη νεοπλάσματα της στοματικής κοιλότητας μπορούν να εντοπιστούν από τον κτηνίατρο, μόνο εφόσον το ζώο βρίσκεται υπό χημική συγκράτηση. Η καθυστέρηση της διάγνωσης ανάλογων παθήσεων καθιστά πολύ πιο δύσκολη ή αδύνατη την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Επίσης, πολλές από τις στοματικές παθήσεις διαγιγνώσκονται μόνο με ακτινογραφική διερεύνηση, για την οποία απαιτείται γενική αναισθησία.
Οι σύγχρονες μέθοδοι γενικής αναισθησίας, σε συνδυασμό με την κατάλληλη παρακολούθηση και υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών του ζώου, έχουν μειώσει σημαντικά τους κινδύνους της γενικής αναισθησίας. Θα μπορούσε να ειπωθεί, λοιπόν, ότι τα οφέλη που αποκομίζει το ζώο από την επαγγελματική φροντίδα των δοντιών και των περιοδοντκών ιστών είναι πολύ σημαντικά, συγκρινόμενα με τους σχετικά μικρούς κινδύνους της γενικής αναισθησίας. Κατά τη διαδικασία της αποτρύγωσης των δοντιών προκύπτουν υπολείμματα αφαίρεσης τρυγίας και μικροβιακής πλάκας, νερό, αίμα και μεγάλος αριθμός βακτηρίων. Τα υλικά αυτά μπορεί να επιμολύνουν το αναπνευστικό σύστημα και για το λόγο αυτό η χρήση τραχειοσωλήνα είναι απαραίτητη, ακόμη και στην περίπτωση που η γενική αναισθησία διατηρείται με ενέσιμα αναισθητικά φάρμακα.
Συμπερασματικά, η «αντιμετώπιση των οδοντικών παθήσεων, χωρίς γενική αναισθησία»
Δεν επιτρέπει τον πλήρη έλεγχο της στοματικής κοιλότητας, ενώ ζωτικής σημασίας διάγνωση νοσημάτων μπορεί να μην πραγματοποιηθεί ή να καθυστερήσει.
Δεν επιτρέπει ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό καθαρισμό των ιδιαίτερα σημαντικών υποουλικών περιοχών.
Μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή των ιστών που περιβάλλουν το δόντι.
Μπορεί να προκαλέσει δυσαρέσκεια, πόνο ή/και στρες στο ζώο
Είναι πιθανό να καθυστερήσει την κατάλληλη και αποτελεσματική θεραπεία.
Εάν πραγματοποιηθεί με το πρόσχημα της «φροντίδας των δοντιών» θα μπορούσε να θεωρηθεί παραπλανητική, εκτός εάν ο ιδιοκτήτης του ζώου γνωρίζει την ανεπαρκή και πιθανώς τραυματική φύση αυτής της διαδικασίας.
Τη δήλωση αυτή προσυπογράφουν οι:
1. EVDC (European Veterinary Dental College)
2. EVDS (European Veterinary Dental Society)
3. The current recognised Specialists in Veterinary Dentistry practising in the UK BVDA (British Veterinary Dental Association)
4. FECAVA – Federation of European Companion Animal Veterinary Associations
5. Portugal:
Portuguese Society of Veterinary Dentistry (SPMEDVE – Sociedade Portuguesa de Medicina Estomatológico-dentária Veterinária e Experimental)
6. Italy:
Italian Society of Veterinary Dentistry and Oral Surgery (SIODOCOV-Societa’ Italiana Di Odontostomatologia e Chirurgia Orale Veterinaria)
7. Netherlands:
Dental Working Group of the Netherlands (WVT -Werkgroep Veterinaire Tandheelkunde)
8. Belgium:
Belgian-Dutch Scientific dental Society (NWTD -Nederlandstalige Wetenschappelijke Tandheelkundige Dierenartsenkring)
9. Poland:
Dental Working Group in Polish Small Animal Veterinary Association
10. Germany
German Veterinary Dental Society (DGT – Deutsche Gesellschaft für Tierzahnheilkunde)
11. Switzerland
Swiss Society of Veterinary Dentistry -SSVD
12. Czech Republic:
Czech Veterinary Dental Society –CVDS
13. Austria
Austrian Society of Veterinary Dentistry (ÖEGTZ -Österreichische Gesellschaft für Tierzahnheilkunde)
14. Spain:
Spanish Veterinary Dental Society (SEOVE -Sociedad española de odontología veterinaria)
15. Romania
Romanian Society of Veterinary Dentistry (ARVS-Asociatia Romana Veterinara de Stomatologie)
16. Greece:
Hellenic Companion Animal Veterinary Society- HCAVS
17. France:
French Veterinary Dental Group (GEROS-Groupe d’Etude et de Recherche en Odontostomatologie)
18. Slovenia:
Slovenian Small Animal Veterinary Association (SZVMŽ-Slovensko združenje veterinarjev za male živali)
19. Russia:
Russian Small Animal Veterinary Association -RSAVA
Πηγή: DIAGNOVET
Translate
For The Comments
Please write only in Greek or in English.In any other language will not be published.Thanks for the comprehension.
Διαβάστε για
Home
ΥΓΕΙΑ
ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Δήλωση, για την «αντιμετώπιση των οδοντικών παθήσεων χωρίς γενική αναισθησία» στο σκύλο και στη γάτα.
Δήλωση, για την «αντιμετώπιση των οδοντικών παθήσεων χωρίς γενική αναισθησία» στο σκύλο και στη γάτα.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Follow us on Facebook
Follow us on Blogger
Διαβάστε Περισσότερα
-
ΣΚΥΛΟΙ ΦΥΛΛΟ ΘΥΛΗΚΟ Α: Abbie, Adelle, Aiza, Alma, Alpha, Alsie, Angy, Annet, Annie, Arlet, Atma. Β: Βalou, Bambie, bana, Bartie, Bea, Be...
-
ΣΚΥΛΟΙ ΦΥΛΛΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ Α: Α: Adam, Airton, Aizac, Akilla, Albert, Ali, Allou, Αmlet, Aragon, Asterix, Axel, AzorΒ: Back, Backie, Bart, Be...
-
Ποιός είπε οτι η αστρολογία είναι μόνο για τους ανθρώπους?Παρακάτω θα δείτε και τα 12 ζώδια για να διαβάσετε αυτό που αντιστοιχεί στο σκυλ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου