Puppy News☛

Υπερθερμία.


Για να μη γίνει ο κίνδυνος θάνατος

Με το θερμόμετρο να φτάνει στα κόκκινα, είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου για όλα τα θηλαστικά να διατηρούν τη θερμοκρασία του σώματός τους σε άριστα επίπεδα. Κρατήστε τους πιστούς σας τετράποδους συντρόφους δροσερούς και ασφαλείς και μην ξεχνάτε ποτέ ότι η πρόληψη προηγείται της αντιμετώπισης.

Το καλοκαίρι είναι μια από τις πιο ευχάριστες εποχές του έτους. Ποιος από εμάς δεν αναπολεί όλο το χρόνο τις θερμές μέρες του θέρους; Μα, φυσικά όλοι μας! Ποιος δεν σχεδιάζει τις διακοπές του και τα θαλασσινά του μπάνια παρέα με τους φίλους του, την οικογένειά του και τον τετράποδο σύντροφο; Η απάντηση είναι και πάλι -ή μάλλον θα έπρεπε να είναι- όλοι μας!

Το καλοκαιράκι όμως κρύβει και κάποιους κινδύνους για τους πιστούς μας φίλους. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στη χώρα μας είναι συνήθως εξοντωτικές για εμάς αλλά πολύ περισσότερο για τα σκυλιά. Ο ιδρώτας είναι ο καλύτερος μηχανισμός αντιμετώπισης της υψηλής θερμοκρασίας. Ο ανθρώπινος οργανισμός, με τα εκατομμύρια των ιδρωτοποιών αδένων, καταφέρνει εύκολα να αποβάλλει τη θερμότητα και δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα. Ο σκύλος μας, όμως, σε αντίθεση με μας, δεν διαθέτει αυτό το μηχανισμό. Έτσι ο μόνος τρόπος για να αποβάλλει την παραπάνω θερμότητα είναι το λαχάνιασμα. Εισπνέοντας δηλαδή από τη μύτη και εκπνέοντας από το στόμα, σε γρήγορο ρυθμό. Περνώντας ο αέρας από τη μύτη και το στόμα επιτυγχάνεται η εξάτμιση και αποβάλλεται θερμότητα. Επειδή όμως ο τρόπος αυτός δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο η εφίδρωση, γι' αυτό οι τετράποδοι φίλοι μας καλούνται να αντιμετωπίσουν τους καύσωνες που θα έρθουν με περισσότερη δυσκολία!


Μέτρα πρόληψης κατά της θερμοπληξίας

Η υπερθερμία είναι ένα σοβαρό και, πολύ συχνά, θανάσιμο πρόβλημα. Ένας σκύλος μέσα σε ένα αυτοκίνητο ή κάτω από τον ήλιο, χωρίς νερό, μπορεί εύκολα να πάθει θερμοπληξία και να πεθάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν ταξιδεύετε ή όταν τον αφήνετε σπίτι, φροντίστε πάντοτε να είναι σε σκιερό χώρο και πάντα μα πάντα να έχει στη διάθεσή του δροσερό νερό! Επίσης, τις μεσημεριανές ώρες καλό θα ήταν να αποφεύγονται κάθε είδους δραστηριότητες. Οι μακρινοί περίπατοι, το τρέξιμο και τα παιχνίδια με τον πιστό μας φίλο επιτρέπονται μόνο τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.
Μιλώντας για περιπάτους, θα πρέπει να τονίσουμε ότι ο σκύλος μας δεν φοράει παπούτσια! Κι επειδή οι πατούσες του είναι ευαίσθητες, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τις σκληρές και θερμές επιφάνειες καθώς και την άσφαλτο, η οποία με τον καυτό ήλιο μετατρέπεται σε "μάτι κουζίνας". Η συνήθεια μερικών να αφήνουν το σκύλο τους στο αυτοκίνητο, έστω και για να "πεταχτούν" μέχρι το περίπτερο, είναι ό,τι πιο θανάσιμο! Αν πρέπει οπωσδήποτε να παραμείνει στο αυτοκίνητο τότε φροντίστε τα παρακάτω:

*Ανοίξτε όλα τα παράθυρα ή τον κλιματισμό

*Το κλουβί μεταφοράς να αερίζεται κανονικά

*Παρκάρετε σε σκιερό μέρος

*Να έχει φρέσκο και δροσερό νερό

*Κάθε 10-15 λεπτά να ελέγχετε την κατάστασή του, επιστρέφοντας στο αυτοκίνητο.

Φανταστείτε ότι η θερμοκρασία μέσα στο αμάξι, τις ζεστές μέρες, μπορεί να ξεπεράσει τους 80οC μέσα σε διάστημα 10 λεπτών! Οπότε ένας σκύλος παγιδευμένος σε τέτοια θερμοκρασία μπορεί πολύ γρήγορα να πάθει θερμοπληξία και να πεθάνει σε λίγα λεπτά!


Αναγνωρίστε τα συμπτώματα

Γι' αυτό, λοιπόν, τα συμπτώματα της θερμοπληξίας (υπερθερμίας) θα πρέπει να γίνονται άμεσα αντιληπτά και η αντιμετώπιση να είναι τάχιστη. Αρχικά έχουμε την επιτάχυνση του ρυθμού της αναπνοής, το δέρμα υπερθερμαίνεται και ξηραίνεται, ο σκύλος είναι ανήσυχος και σιαλίζει. Όσο προχωράει η θερμοπληξία το βλέμμα του δείχνει χαμένο και αρχίζει να μην αντιδρά στα εξωτερικά ερεθίσματα. Ανοίγοντας το στόμα θα παρατηρήσουμε ότι η γλώσσα και τα ούλα έχουν ένα ιδιαίτερο κόκκινο χρώμα. Οι χτύποι της καρδιάς αυξάνουν και αν δεν δράσουμε εγκαίρως τότε το ζώο μας χάνει τις δυνάμεις του και τελικά καταρρέει.


Μην πανικοβάλεστε

Αν λοιπόν παρατηρήσετε τα παραπάνω, τότε οι κινήσεις σας θα πρέπει να είναι γρήγορες αλλά χωρίς πανικό! Δείξτε ήρεμοι, γιατί σε αντίθετη περίπτωση επιδεινώνετε την κατάσταση του σκύλου! Βάλτε τον σε μια μπανιέρα με δροσερό νερό (όχι κρύο). Αν δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, τότε βρέξτε μια πετσέτα και σκεπάστε τον. Εφόσον συνέλθει λίγο, δώστε του να πιει ελάχιστες ποσότητες δροσερού νερού! Όταν δροσιστεί το σκυλί, θα πρέπει οπωσδήποτε να μεταφερθεί στο πλησιέστερο κτηνιατρείο προκειμένου να υποβληθεί σε ενδοφλέβια θεραπεία.
Σε γενικές γραμμές ο χρόνος είναι πολύτιμος για την αντιμετώπιση της θερμοπληξίας. Όπως, λοιπόν, προαναφέραμε, θα πρέπει να δράσετε με γρήγορες και ήρεμες κινήσεις. Το πιο σίγουρο βέβαια είναι να προλαμβάνουμε τη θερμοπληξία και όχι να την αντιμετωπίζουμε. Στατιστικά είναι δύσκολο να αναρρώσει ένας σκύλος που υπέστη υπερθερμικό σοκ. Γι' αυτό λοιπόν, τώρα την πιο ζεστή εποχή του χρόνου, τους τετράποδους φίλους σας και τα μάτια σας! Σκιά, νερό και καλό καλοκαίρι!


Ομάδες υψηλού κινδύνου

Μεγαλύτερη προσοχή απέναντι στην υπερθερμία πρέπει να δοθεί στις βραχυκέφαλες ράτσες (boxer, πεκινουά, bulldog, pug, shih tzu, boston terrier κ.τ.λ.), όπου η διαδρομή του αέρα είναι μικρότερη -λόγω της κοντύτερης μύτης- σε σχέση με τις άλλες ράτσες. Τα κουτάβια, τα γέρικα και τα υπέρβαρα σκυλιά, χρειάζονται επίσης ιδιαίτερη προσοχή. Ακόμα, τα διάφορα καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα επιβαρύνουν τη θέση του σκύλου απέναντι στις υψηλές θερμοκρασίες.


Βάλτε του αντηλιακό!

Ορισμένα σκυλιά έχουν ανάγκη από ιδιαίτερη αντηλιακή προστασία. Πρόκειται για φυλές λειότριχες, όπως τα Τσιουάουα, ή άτριχες όπως ο Κινέζικος Λοφιοφόρος, που πρέπει να προστατευτούν από τις δυνατές ακτίνες του ήλιου και έχουν ανάγκη αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας.
Επειδή στην αγορά δεν κυκλοφορούν ειδικά αντηλιακά για σκύλους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στα γυμνά σημεία του σώματος του σκύλου μας το δικό μας αντηλιακό. Γιατί όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, τα σκυλιά μαυρίζουν κάτω από τον ήλιο και απειλούνται με εγκαύματα. Τα σκουρόχρωμα δε σκυλιά τραβούν περισσότερο τον ήλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.