Puppy News☛

Η καλή νοικοκυρά είναι δούλα και κυρά!



Πώς θα κάνετε τη λάντζα παιχνίδι; Και όταν το λέμε αυτό, το λέμε στην κυριολεξία και όχι μεταφορικά. Βρήκαμε τον τρόπο, για να γίνονται ΚΑΙ οι δουλειές του σπιτιού πιο διασκεδαστικές ΚΑΙ συγχρόνως να εκπαιδεύουμε το σκύλο μας. Μην περιμένετε οι δουλειές του σπιτιού να γίνονται πιο γρήγορα, αλλά σίγουρα θα είναι πιο διασκεδαστικές και μία καλή ευκαιρία, για να περνάτε κάποιες επιπλέον ώρες μαζί του.

Προ – υπηρεσία
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή του τετράποδου συντρόφου μας στο παιχνίδι της καθαριότητας αποτελεί η γνώση και η εκτέλεση κάποιων απλών εντολών, όπως ΚΑΤΣΕ – ΣΗΚΩ. Για να ελέγξετε αν είναι έτοιμος για νοικοκυριό, δοκιμάστε τον: Βάλτε τον να κάτσει ή να ξαπλώσει ή να σταθεί (εντολή ΣΤΑΣΟΥ ή ΑΚΙΝΗΤΟΣ). Όσο είναι καθισμένος ή ξαπλωμένος (ΚΑΤΩ ή ΞΑΠΛΑ) χωρίς να κουνιέται, προσθέστε κάποιους αντιπερισπασμούς, όπως το να κινείστε γύρω του. Αυτό το κάνετε για ένα λεπτό περίπου και όχι παραπάνω. Μόλις το πετύχετε, μπορείτε να προχωρήσετε και να του αναθέσετε κάποιες δουλειές.

Το παιχνίδι της αναμονής
Ξεκινήστε με το σκούπισμα του χαλιού. Ζητήστε από το σκύλο σας να κάτσει (ΚΑΤΣΕ) και να παραμείνει σε αυτή τη θέση (ΣΤΑΣΟΥ), μέχρι εσείς να ολοκληρώσετε τη δουλειά. Στην αρχή, καλό θα είναι το σκούπισμα να μη διαρκέσει πολλή ώρα. Αν ο σκύλος σας κουνηθεί, με ήρεμο πάντα τρόπο (μην κάνουμε το παιχνίδι εφιάλτη), τον τοποθετείτε ξανά στη θέση του και συνεχίζετε τη δουλειά σας. Μόλις την τελειώσετε, εφόσον έχει παραμείνει υπομονετικά στη θέση του, τον επιβραβεύετε. Με τη διαδικασία αυτή κερδίζετε δύο πράγματα, όχι μόνο τον εξασκείτε στην εντολή ΚΑΤΣΕ – ΣΤΑΣΟΥ, αλλά συγχρόνως τον εξοικειώνετε με αντικείμενα, που δεν του είναι γνώριμα και μπορεί να τον φοβίζουν κιόλας, όπως για παράδειγμα μία ηλεκτρική σκούπα. Καλό θα ήταν, όσο σκουπίζετε, να μην τον σπρώχνετε και να μην τον πλησιάζετε πολύ, μέχρι να συνηθίσει, γιατί μπορεί να φοβηθεί και να θελήσει να επιτεθεί σε αυτό το ενοχλητικό αντικείμενο, για να του δείξει «ποιος είναι ο πιο δυνατός». Χρησιμοποιείστε και το ξεσκόνισμα των επίπλων, για να «ξεσκονίσετε» τη μνήμη του με την εντολή ΚΑΤΣΕ - ΣΤΑΣΟΥ. Προτού ξεκινήσετε, ζητείστε από το σκύλο σας να καθίσει μέχρι να τελειώσετε. Μόλις ολοκληρώσετε την εργασία σας, επιβραβεύστε τον, που ήταν τόσο πολύ υπάκουος. Το παιχνίδι του νοικοκυριού είναι ένας πολύ καλός τρόπος, για να εξασφαλίσετε πως θα είναι υπάκουος ακόμα και στη βόλτα ή αργότερα, όταν θα σας συνοδεύει στο clubbing – έχει πια μάθει να μην του αποσπάνε την προσοχή του άγνωστα αντικείμενα και καταστάσεις. 

Στην πραγματικότητα, βέβαια, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η καλύτερη εκπαίδευση γίνεται έξω και όχι μέσα στο σπίτι, γιατί υπάρχουν περισσότεροι περισπασμοί – αλλά είναι κρίμα να μείνουμε πίσω, τώρα που έπιασαν τα κρύα και οι βροχές… Αφού έχει πια συνηθίσει τις εύκολες δουλειές, προχωρήστε σε κάτι πιο δύσκολο. Ζητείστε του να ξαπλώσει ή να κάτσει και στη συνέχεια πείτε του να περιμένει (ΠΕΡΙΜΕΝΕ) και όχι να σταθεί. Μετά εσείς συνεχίζετε να σκουπίζετε σε άλλο δωμάτιο και τότε τον φωνάζετε να έρθει. Με αυτόν τον τρόπο τον εξασκείτε να έρχεται, όταν τον φωνάζετε χωρίς να σας βλέπει – τον διατηρείτε σε ετοιμότητα. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας τη διαφορά της εντολής ΣΤΑΣΟΥ από το ΠΕΡΙΜΕΝΕ. ΣΤΑΣΟΥ, σημαίνει άραξε εκεί μέχρι να επιστρέψω και να σου επιτρέψω να κουνηθείς, ενώ ΠΕΡΙΜΕΝΕ, σημαίνει μείνε εκεί μέχρι να σε φωνάξω ή να σου πω να κάνεις κάτι άλλο. Είναι μία μικρή λεπτομέρεια, αλλά σημαντική αν θέλετε να γίνονται κατανοητές οι εντολές σας προς το σκύλο σας.

Πάρ’ το κι άσ’ το
Κάνοντας δουλειές, μπορείτε να εξασκήσετε και την εγκράτεια στο θέμα φαγητού – εκτός αν τον έχετε εκπαιδεύσει (εκπαίδευση φόλας), να τρώει ΜΟΝΟ από το πιάτο του. Αν χρειάζεται να φρεσκάρετε τη μνήμη του, ξεκινήστε με το δείπνο του. Ζητήστε από το σκύλο σας να κάτσει και να περιμένει (ΠΕΡΙΜΕΝΕ). Πηγαίνετε και βάλτε του το φαγητό μέσα στο πιάτο του. Άμα κουνηθεί, σταματήστε να του το γεμίζετε. Δώστε του την εντολή να ξανακαθίσει και να περιμένει στην αρχική θέση και συνεχίστε να γεμίζετε το πιάτο του. Άμα δε μετακινηθεί, του δίνετε το φαγητό του με την εντολή ΠΑΡ’ ΤΟ. Όταν βεβαιωθείτε ότι πλέον υπακούει, μπορείτε να προσθέσετε και μια δουλειά - εύκολη όμως, που να τελειώνει γρήγορα, όπως το τίναγμα των μαξιλαριών του καναπέ. Ζητήστε του να καθίσει (ΚΑΤΣΕ). Βάλτε μία λιχουδιά στο πάτωμα μπροστά του και πείτε του να περιμένει (ΠΕΡΙΜΕΝΕ), μέχρι εσείς να τελειώσετε τη δουλειά σας. Μόλις τελειώσετε, αφήστε τον να πάρει τη λιχουδιά (ΠΑΡ’ ΤΟ). 

Αν τον δείτε να την πλησιάζει, χωρίς εσείς να του το έχετε επιτρέψει, καλύψτε την με το χέρι σας, (προσοχή πρέπει να είστε πολύ γρήγοροι), και μόνο αφού αποφασίσει να κάτσει ξανά, μπορείτε να τον αφήσετε να την πάρει. Είναι μία θαυμάσια άσκηση για την αυτοσυγκράτηση του σκύλου σας, αλλά συγχρόνως δοκιμάζει και τα δικά σας αντανακλαστικά. Ο σκύλος θα προσπαθήσει σίγουρα να σας τη φέρει, να δει δηλαδή κατά πόσο τον «παίρνει» να κάνει ζαβολιά και να ξεκλέψει το μεζέ όσο εσείς τινάζετε τα μαξιλάρια, για αυτό δε θα πρέπει να αφαιρεθείτε ούτε στιγμή!

Βάλε ένα χεράκι
Σε «προχωρημένους» σκύλους, που έχουν περάσει πολλές τάξεις, μπορείτε να δοκιμάσετε την εντολή ΦΕΡΕ. Ζητείστε του να σας φέρει τα αντικείμενα, που θα χρειαστούν για τις δουλειές σας, όπως ξεσκονόπανο, βούρτσα ή φτερό. Δοκιμάστε με διάφορα αντικείμενα, όσο περίεργα και αν φαντάζουν για το στόμα του (ύφασμα, φτερά, μέταλλο – το πιο δύσκολο).

Βάλτε τον να καθίσει και να περιμένει. Πετάξτε το ξεσκονόπανο και ζητήστε του να σας το φέρει (ΦΕΡΕ ΠΑΝΙ). Προσοχή, το σημαντικό σε αυτήν την άσκηση είναι τα αντικείμενα να σας τα φέρνει στα χέρια σας και όχι να τα αφήνει κάτω, να τα «σκοτώνει» ή να παίζει μαζί σας κυνηγητό, χωρίς να σας αφήνει να τα πάρετε. Σε επόμενο στάδιο, βάλτε τα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε για την καθαριότητα σε εμφανή σημεία μέσα στο χώρο, για να μπορεί να τα βρει εύκολα. Ξεκινάτε λοιπόν τις δουλειές και χρειάζεστε για παράδειγμα το ξεσκονόπανο, ζητήστε του να σας το φέρει για να μπορέσετε να συνεχίσετε. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να του μάθετε αρχικά να φέρνει το ποθητό αντικείμενο, δείχνοντάς το με όλο το σώμα. Φροντίστε ΚΑΙ τα πόδια σας ΚΑΙ το πρόσωπο να είναι στραμμένα προς το αντικείμενο που θέλετε να φέρει, ενώ παράλληλα το δείχνετε με το χέρι, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα πάντα την ίδια λέξη για κάθε διαφορετικό αντικείμενο (ΦΕΡΕ ΒΟΥΡΤΣΑ). 

Αργότερα, θα μάθει ίσως να συσχετίζει το κάθε αντικείμενο με μία λέξη και δε θα χρειάζεται πια να δείξετε. Σε επόμενο στάδιο, δοκιμάστε να αφήσετε πράγματα σε διάφορα επίπεδα, πχ. πάνω στο τραπέζι. Μόλις το καταφέρετε, να είστε σίγουροι ότι από εδώ και μπρος δε θα χρειάζεστε οικιακή βοηθό. Αν πάλι είστε ακατάστατοι, ο σκύλος θα σας γίνει ακόμα πιο απαραίτητος, αφού θα ξετρυπώνει εύκολα τα αντικείμενα που χάσατε- ΨΑΞΕ ΚΛΕΙΔΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.