Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα υπέρβαρα ζώα έχουν περισσότερα προβλήματα υγείας και μικρότερη διάρκεια ζωής από ότι τα ζώα που διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος. Καρδιακά προβλήματα, αρθριτικά, διαταραχές του κυκλοφοριακού συστήματος, παγκρεατικές διαταραχές και παθήσεις του συκωτιού είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που ένας παχύσαρκος σκύλος έχει αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της ζωής του. Για περισσότερες πληροφορίες όσων αφορά τις συνέπειες της παχυσαρκίας διαβάστε το άρθρο...
Για να καθορίσετε αν ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος, χαϊδέψτε τον στην περιοχή των πλευρών. Αν δεν μπορείτε να νιώσετε τα κόκαλα, τότε ο σκύλος είναι υπέρβαρος. Επιπλέον, αν δεν μπορείτε να διακρίνετε τη «μέση» του σκύλου, και πάλι είναι υπέρβαρος. Για περισσότερες πληροφορίες στο θέμα, μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο...
Αν λοιπόν αποφανθείτε ότι ο σκύλος σας κουβαλά περισσότερο βάρος από το φυσιολογικό, θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα «πρόγραμμα μείωσης βάρους». Το πρόγραμμα αυτό πρέπει να είναι πολυδιάστατο και πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:
Κτηνιατρική εξέταση
Η επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι απαραίτητη πριν την έναρξη οποιουδήποτε διατροφικού προγράμματος για μείωση βάρους. Ο κτηνίατρος θα εξετάσει κατά πόσο υπάρχει οποιαδήποτε ιατρική πάθηση η οποία να προκαλεί την παχυσαρκία ή ακόμα και αν υπάρχουν διάφοροι άλλοι ιατρικοί παράγοντες οι οποίοι πιθανόν να καταστήσουν την όλη διαδικασία πιο πολύπλοκη.
Επιπλέον, ο κτηνίατρος μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά στη δημιουργία του καταλληλότερου διατροφικού προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τη ράτσα του σκύλου, την ηλικία του και πολλούς άλλους παράγοντες. Θα σας δώσει ένα ρεαλιστικό στόχο και το χρονικό διάστημα στο οποίο πρέπει να τον επιτύχετε. Σε γενικές γραμμές, ένας καλός στόχος είναι η μείωση 1-2% του σωματικού βάρους ανά εβδομάδα. Να θυμάστε ότι όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα ζώα που χάνουν βάρος με πολύ γρήγορους ρυθμούς, είναι πολύ πιθανόν να το ξαναβάλουν μόλις η δίαιτα σταματήσει.
Συμμετοχή όλης της οικογένειας
Ένας από τους λόγους που πολλά προγράμματα απώλειας βάρους αποτυγχάνουν, είναι απλά επειδή ένα ή περισσότερα μέλη της οικογένειας δε «συμμορφώνονται» με τους κανόνες του προγράμματος. Όλοι πρέπει να συμφωνούν ότι αυτό που γίνεται είναι σημαντικό για την καλή υγεία του σκύλου και πρέπει να είναι απόλυτα συνεπείς όσων αφορά διατροφικούς κανόνες, άσκηση, λιχουδιές κτλ.
Αλλαγή διατροφής
Υπάρχουν δύο τρόποι να μειώσουμε την πρόσληψη θερμίδων από τον παχύσαρκο σκύλο. Ο ένας είναι να ταίζουμε την ίδια τροφή αλλά σε πιο μικρές ποσότητες και ο άλλος να αλλάξουμε σε μια light τροφή. Αν αποφασίσουμε να παραμείνουμε στην ίδια τροφή, κατά κανόνα η ημερήσια κατανάλωση μειώνεται στο 20-40%. Μετά από 3-4 εβδομάδες, ελέγχουμε το βάρος του σκύλου και σε συνεργασία με τον κτηνίατρο μειώνουμε τη μερίδα ακόμη περισσότερο αν χρειάζεται. Αν πάμε σε μια light τροφή, τότε μπορούμε να ταίζουμε την ίδια ποσότητα μια και η τροφή από μόνη της περιέχει λιγότερα λίπη και θερμίδες.
Κατά την περίοδο της δίαιτας, είναι καλό να ταίζουμε το σκύλο 2-4 μικρά γεύματα την ημέρα αντί για ένα μεγάλο. Τα αποφάγια απαγορεύονται λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε λίπη και θερμίδες και οι διάφορες λιχουδιές για σκύλους θα πρέπει να μειώνονται. Αν ο σκύλος σας, ικετεύει για φαγητό την ώρα που τρώτε, μην υποκύψετε. Είναι καλύτερα να τον ταίζετε πριν φάτε εσείς για να αποφύγετε κάτι τέτοιο. Όσων αφορά τις λιχουδιές, υπάρχουν ειδικά σκευάσματα για σκύλους, χαμηλά σε λιπαρά. Επίσης, το ποπ κορν (χωρίς άλας ή βούτυρο), το μπρόκολο και το καρότο θεωρούνται ιδανικές επιλογές. Οι λιχουδιές δεν θα πρέπει να αποτελούν περισσότερο από το 10% της διατροφής. Νέα παιχνίδια, άσκηση και πολλά χάδια από μέρους σας θα αποτελέσουν υποκατάστατο του φαγητού.
Για οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας. Ο κτηνίατρος θα σας δώσει συμβουλές όσων αφορά τις τροφές που κυκλοφορούν στην αγορά, την ποσότητα τροφής που πρέπει να ταίζετε και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται να ξέρετε. Κρατάτε τον ενήμερο για την πρόοδο της δίαιτας και μην κάνετε οποιεσδήποτε τροποποιήσεις χωρίς να τον συμβουλευτείτε.
Άσκηση
Η μείωση της πρόσληψης θερμίδων είναι απαραίτητο να συνοδεύεται και από την αύξηση της καύσης θερμίδων, πράγμα που επιτυγχάνεται με την άσκηση.
Τα προγράμματα άσκησης πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στον κάθε σκύλο λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως την ηλικία, τη ράτσα, την κατάσταση των μυών και των αρθρώσεων, την κατάσταση της καρδιάς και του αναπνευστικού συστήματος. Διαλέξτε τις κατάλληλες δραστηριότητες για το σκύλο σας και μην τον κουράζετε υπερβολικά. Ξεκινάτε με αργούς ρυθμούς και σταδιακά αυξάνετε την ένταση και διάρκεια της άσκησης. Σταματήστε αν ο σκύλος παρουσιάσει συμπτώματα κόπωσης όπως λαχάνιασμα. Μην ασκείτε όταν κάνει πολύ ζέστη ή έχει πολύ υγρασία. Σε γενικές γραμμές, 20-60 λεπτά βόλτα κάθε μέρα είναι ένας εξαίρετος τρόπος να αρχίσετε. Το κολύμπι είναι επίσης μια πολύ καλή μορφή άσκησης καθώς ασκεί λιγότερη πίεση στις αρθρώσεις.
Εκτός από τα προφανή θετικά τις άσκησης, οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα αποτελεί υποκατάστατο της τροφής. Ο σκύλος βρίσκεται σε εγρήγορση και η πνευματική του κατάσταση διατηρείται σε ισορροπία, απομακρύνοντας την προσοχή του από το φαγητό.
Συμπληρώματα Διατροφής
Αν ταίζετε μικρότερη ποσότητα τροφής, τότε πιθανόν ο σκύλος να μην λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Επιπρόσθετα, ή άσκηση οδηγεί σε αυξημένες απαιτήσεις του οργανισμού σε θρεπτικά συστατικά. Ένα συμπλήρωμα διατροφής από βιταμίνες και μέταλλα, διατηρεί το σκύλο υγιή και δραστήριο. Επίσης, η πρόσληψη λιπαρών οξέων είναι απαραίτητη καθώς έχει αποδειχθεί ότι η ανεπαρκής πρόσληψη των ουσιών αυτών οδηγεί σε ξηρό τρίχωμα. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας κατά πόσον ο σκύλος σας θα χρειαστεί οποιαδήποτε συμπληρώματα διατροφής.
Έλεγχος της διαδικασίας
Καταγράφετε την κατανάλωση φαγητού, την άσκηση και το βάρος ανά εβδομάδα. Ζυγίζετε το σκύλο σας μια φορά την εβδομάδα, στην ίδια ζυγαριά και την ίδια ώρα της ημέρας. Να θυμάστε ότι μπορεί ο σκύλος να διατηρηθεί στο ίδιο βάρος για αρκετό διάστημα. Μην απελπίζεστε. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και επιβάλλεται να συνεχίσετε με τον ίδιο ρυθμό. Τραβήξτε φωτογραφίες κατά τα διάφορα στάδια του προγράμματος. Να επισκέπτεστε τον κτηνίατρο μια φορά κάθε 2-4 εβδομάδες για να κάνετε τυχόν τροποποιήσεις ή προσαρμογές στο παρόν πρόγραμμα.
Διατήρηση του βάρους
Όταν ο σκύλος χάσει το βάρος, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε να μην το ξαναβάλει. Αυξάνετε σταδιακά την ποσότητα φαγητού ή αλλάξτε σταδιακά από τη light τροφή σε μια πλήρης. Ζυγίζετε το σκύλο τακτικά. Αν βάζει βάρος με σταθερό ρυθμό για 2 εβδομάδες ή αν ξαναβάλει το 3% του βάρους που έχασε, τότε ξαναρχίστε το πρόγραμμα μείωσης βάρους. Να θυμάστε ότι ακόμα και μετά το πρόγραμμα, ο σκύλος θα πρέπει να συνεχίζει να ασκείται, δεν θα πρέπει να δίνετε αποφάγια και οι λιχουδιές θα πρέπει να αποτελούν το πολύ μέχρι το 10% του διαιτολογίου. Σε καμιά περίπτωση μην αφήνετε το μπωλ με το φαγητό μονίμως γεμάτο και αν έχετε περισσότερους από ένα σκύλους, φροντίστε ώστε ο συγκεκριμένος να τρώει ξεχωριστά από τους υπόλοιπους.
Απολαύστε τα αποτελέσματα!
Όταν ο στόχος επιτευχθεί, θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα. Ο σκύλος σας όχι μόνο θα φαίνεται πιο κομψός αλλά και πιο νεαρός, γεμάτος ζωντάνια και ενεργητικότητα. Και εσείς θα μπορείτε πλέον να είσαστε ήσυχοι ότι θα ζήσετε πολλά πολλά χρόνια ακόμη μαζί με το αγαπημένο σας τετράποδο!
Translate
For The Comments
Please write only in Greek or in English.In any other language will not be published.Thanks for the comprehension.
Διαβάστε για
Δημοφιλή
Follow us on Facebook
Follow us on Blogger
Διαβάστε Περισσότερα
-
ΣΚΥΛΟΙ ΦΥΛΛΟ ΘΥΛΗΚΟ Α: Abbie, Adelle, Aiza, Alma, Alpha, Alsie, Angy, Annet, Annie, Arlet, Atma. Β: Βalou, Bambie, bana, Bartie, Bea, Be...
-
ΣΚΥΛΟΙ ΦΥΛΛΟ ΑΡΣΕΝΙΚΟ Α: Α: Adam, Airton, Aizac, Akilla, Albert, Ali, Allou, Αmlet, Aragon, Asterix, Axel, AzorΒ: Back, Backie, Bart, Be...
-
Ποιός είπε οτι η αστρολογία είναι μόνο για τους ανθρώπους?Παρακάτω θα δείτε και τα 12 ζώδια για να διαβάσετε αυτό που αντιστοιχεί στο σκυλ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου