Πολλές φορές βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να πρέπει να διορθώσουμε το σκυλί μας από διάφορες κακές συνήθειες ή ενέργειες οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα στο κυνήγι, την υγεία του σκύλου μας, ή ακόμα και στην σχέση μας με τους συνκυνηγούς μας. Τα ποιό συχνά προβλήματα είναι η τάση κάποιων σκυλιών να τρώνε διάφορα σκουπίδια που βρίσκουν πεταμένα εδώ και εκεί, η ψοφίμια με κίνδυνο άμμεσο για την υγεία τους αλλά και την ακεραιότητα τους, εαν αυτά είναι φόλες. Ακόμα πολλά σκυλιά είναι επιθετικά πέραν του δέοντος και αυτό μας φέρνει σε δύσκολη θέση με τους φίλους αλλά και με τους περαστικούς. Επίσης αρκετά σκυλιά μαθαίνουν εύκολα να κυνηγούν τα οικόσιτα με ολέθρια αποτελέσματα. Αλλά και στο κυνήγι μπορούν να σταματήσουν την ιχνηλασία για χάρην ενός ζαρκαδιού ή ακόμα και της αλεπούς.
Αρχικά θα πρέπει να προμηθευτούμε από το εμπόριο ένα κολάρο υποχρεωτικά αδιάβροχο, καλής κατασκευής, όχι ογκώδες και βαρύ αλλά ούτε και εύθραυστο και αυτό διότι θα χρειαστεί το σκυλί μας να το φοράει για αρκετό καιρό. Υπάρχουν κολάρα τα οποία έχουν όλες τις λειτουργίες στο τηλεχειριστήριο και είναι εύκολος ο χειρισμός τους από μακριά χωρίς να χρειαστεί να παρέμβετε στο κολάρο. Επίσης διαθέτουν και ηχητική προειδοποίηση η οποία θα σας φανεί πάρα πολύ χρήσιμη προκειμένου να ελέγχεται το σκυλί σας χωρίς απαραίτητα κάθε φορά να το τσιμπάτε με το ρεύμα. Επίσης υπάρχουν τηλεχειριστήρια που μπορούν να ελέγξουν μέχρι και 4 σκυλιά το καθένα με δικό του κολάρο αλλά με διαφορετική συχνότητα.Αρχικά θα πρέπει να φορέσουμε το κολάρο στο σκυλί μας μαζί με τον μηχανισμό που διαθέτει, για τουλάχιστον μιά βδομάδα για να συνηθίσει την παρουσία του στο λαιμό και να το έχετε σχετικά σφικτό ώστε να νομίσει ότι πρόκειται απλά για ένα περιλαίμιο. θα το πάτε αρκετές βόλτες με το κολάρο χωρίς να το χρησιμοποιήσετε ώστε να το συνηθίσει εντελώς. Προσοχή, στην επιστροφή το κολάρο πρέπει να το λασκάρετε από το λαιμό ώστε οι μεταλικές ακίδες να μήν έρχονται σε επαφή με το δέρμα διότι από το μέταλλο που περιέχουν μπορεί να δημιουργηθούν δυσάρεστες μολύνσεις. Κάθε φορά που θα βγαίνετε στο βουνό και μόνο όση ώρα βρίσκεστε εκεί θα στενεύετε το κολάρο ώστε να ακουμπάει καλά στο δέρμα. Στα σκυλιά που έχουν πυκνό τρίχωμα θα χρειαστεί να το στενέψετε λίγο παραπάνω ή ακόμα καλύτερα ,μπορείτε να χρησιμοποιήσεται ακίδες με μεγαλύτερο μήκος που να φτάνουν ως το δέρμα. Σε καμία περίπτωση να μήν βρέχεται το τρίχωμα για να δημιουργήσετε αγωγιμότητα, είναι ένα μέτρο εντελώς άχρηστο.
Υπάρχουν σκυλιά που καταλαβαίνουν αν τους δοκιμάσετε το κολάρο άμεσα ότι αυτό τους προκαλεί τον πόνο και είναι προσεκτικά μόνο όταν το φοράνε και μόλις καταλάβουν ότι λείπει τότε ξανακάνουν τα ίδια. Γιαυτό βασική αρχή, να συνηθίσει το κολάρο πρώτα το σκυλί και στην συνέχεια θα ξεκινήσουμε την αγωγή. Εφόσον όλα γίνουν σωστά μετά από μιά βδομάδα 10 μέρες μπορείτε να το πάτε στο βουνό για μια πρώτη δοκιμή. Καλό θα είναι να προκαλέσεται εσείς αυτήν τη συνάντηση (π.χ. με αιγοπρόβατα) σε κάποιο γνωστό σας κτηνοτρόφο. Κατά την διάρκεια της χρήσης του κολάρου σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μιλάμε ούτε εμείς αλλά ούτε και κάποιοι άλλοι που τυχόν θα βρίσκονται μαζί σας, ούτε μεταξύ σας. Εσείς δήθεν έχετε στραμμένη τη προσοχή σας αλλού. Εφόσον το σκυλί σας θα καταδιώξει κάποιο πρόβατο ή κατσίκι θα περιμένεται να το πλησιάσει αρκετά, λίγο πρίν το φτάσει εσείς θα πατήσεται το κουμπί με την ηχητική ειδοποίηση. Το σκυλί θα ακούσει ένα οξύ ήχο στα αυτιά του μπίίίίίίπ. και ίσως σταματήσει για να καταλάβει τι συμβαίνει αν σταματήσει και επιστρέψει έχει καλώς, αν συνεχίσει τότε χρησιμοποιείτε το τσίμπημα.
Υπάρχουν διαβαθμίσεις στην ένταση, καλό θα είναι να αρχίσετε με την μικρότερη και σταδιακά να αυξάνετε μέχρι να δείτε πιά είναι αυτή στην οποία ανταποκρίνετε, δηλαδή νιώθει κάποια ενόχληση. Υπάρχουν σκυλιά πολύ σκληρά που δέν αντιλαμβάνονται τίποτε και τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την μέγιστη την οποία μπορείτε από το τηλεχειριστήριο να επιλέξεται άμμεσα. Στην περίπτωση που το σκυλί σας νίωση το τσίμπημα, άμεσα τινάζετε και αναστέλει αυτό που κάνει, συνήθως επιστρέφει πίσω. Μην κάνεται το λάθος να το παρηγορήσετε. Μπορεί να υποψιαστεί. Κάποια σκυλιά μετά το πρώτο τσίμπημα και ειδικά αν αυτό είναι χαμηλό δέν το αντιλαμβάνονται σαν ποινή αλλά σαν τυχαίο χτύπημα σε κάποιο εμπόδιο και συνεχίζουν, εσείς πάντα χωρίς να πείτε την παραμικρή κουβέντα, πρώτα ειδοποιείτε με τον ήχο και αμέσως μετά το τσίμπημα. Να είστε βέβαιοι ότι το σκυλί θα το ξανασκευτή σοβαρά να επαναλάβει.
Ακόμα θα πρέπει να μήν επιμείνετε και να θέλετε να προκαλέσεται και άλλη συνάντηση την ίδια ώρα ή μέρα γιατί και αυτό ενέχει τον κίνδυνο να το καταλάβει το σκυλί σας. Ξαναπροσπαθείστε σε μερικές ημέρες και μάλιστα σε διαφορετικό μέρος, γιατί υπάρχουν σκυλιά που συνετίζονται εκεί που το περιστατικό συνέβει και όχι παντού. Σε βάθος χρόνου θα πρέπει να το κάνετε αυτό 3-4 φορές σε διαφορετικά μέρη ώστε να σιγουρευτείτε για την επιτυχία του. Βέβαια στην πορεία θα διαπιστώσεται ότι δέν χρειάζεται να τσιμπάτε το σκυλί σας παρά μόνο με την ηχητική ειδοποίηση αυτό θα σταματάει άμεσα και θα επιστρέφει.
Προηγουμένως είπαμε ότι η χρήση του κολάρου θα πρέπει να γίνει μόνο και εφόσον το σκυλί έχει πλησιάσει πολύ κοντά στο καταδιωκόμενο ζώο και αυτό διότι έτσι το σκυλί νομίζει ότι ο πόνος που αισθάνθηκε προήλθε από το ζώο που καταδιώκει και σε μια επόμενη φορά αποφεύγει τις συναντήσεις.
Την ίδια τακτική θα πρέπει να χρησιμοποιήσεται και για να μάθετε το σκύλο σας να μην τρώει οτιδήποτε από το έδαφος. Εδώ θα πρέπει και πάλι να προκαλέσεται εσείς το περιστατικό τοποθετώντας σε μεγάλη έκταση σε κάποιο χωράφι ή καλύτερα στο βουνό μικρά μεζεδάκια με κρέας. Αλλά και πάλι προσοχή μην τα τοποθετήσετε εσείς αφήστε να το κάνει κάποιος άλλος, διαφορετικά ο σκύλος σας θα μυρίσει στα μεζεδάκια την δική σας μυρωδιά και ενδέχεται να μην σας πλησιάζει μετά αλλά να σας αποφεύγει. Θεωρώ βέβαια περιττό να αναφέρω ότι όλα αυτά γίνονονται σε σκυλιά ενήλικα και όχι κουτάβια. Αν το κάνετε σε κουτάβια θα είναι σαν να θέλετε να πείσετε τα παιδία σας να μήν τρώνε σοκολάτες ενώ παντού αυτές θα υπάρχουν.
Βασικότατη αρχή σε όλες αυτές τις περιπτώσεις είναι η μέγιστη από μέρους σας ψυχραιμία ώστε να μήν παρασυρθείτε και προκαλέσεται άθελα σας πρόβλημα στο σκυλί αλλά και να κάνετε τον σωστό χειρισμό από το τηλεχειρηστήριο στο κολάρο. Αν όλα γίνουν με μέθοδο και όχι βιαστκά για να ξεμπερδεύετε μια ώρα γρηγορότερα να είστε βέβαιοι ότι τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά.
Αν βιαστείτε μπορεί το σκυλί σας να συνετιστεί αλλά δέν θα κυνηγά όταν θα αισθάνεται ότι γύρω υπάρχουν αιγοπρόβατα. Αυτό θα το αχρηστεύσει ώς κυνηγόσκυλο και θα σας υποχρεώσει να κυνηγάτε μόνο σε περιοχές χωρίς πειρασμούς. Βέβαια υπάρχουν και σκυλιά τόσο πεισματάρικα και σκληρά που θα χρειαστούν πάρα πολύ κόπο για να τα συνετίσεται. Ακόμα μπορεί και να χρειαστεί να μήν ξαναβγάλεται από πάνω του το κολάρο. Αλλά έστω και έτσι αν πρόκειται για καλό κυνηγόσκυλο θα έχεται το κεφάλι σας ήσυχο.
Βέβαια η καλύτερη τακτική για να μην χρειαστεί ποτέ να ανατρέξετε σε τέτοιες ακραίες μεθόδους είναι να εξοικιώσετε το κουτάβι σας από πολύ μικρό με όλα αυτά τα οποία δέν θέλετε να κάνει. Αν το κάνετε σωστά και την ώρα που πρέπει να είστε βέβαιοι ότι δέν θα χρειαστεί ποτέ να το πονέσετε.
ΗΡΘΕ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΑΦΗΣΩ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΧΗΘΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΓΕΜΑΤΟ ΧΡΩΜΑΤΑ-ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ.ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΠΑΛΙ ΝΑ ΣΑΣ ΒΡΩ ΚΑΛΑ ΟΛΟΥΣ-ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΜΟΥ ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!!!!!!
ΕΙΧΑ ΚΑΙΡΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΛΟΓΩ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ.