Puppy News☛

ΤΟ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙ ΠΕΤΥΧΕ, Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΑΠΕΒΙΩΣΕ

Τα δηλητήρια, γόνοι της τεχνολογίας ή της επινόησης «φιλάνθρωπων» χωρίζονται σε αρκετές κατηγορίες. Σε ακόμη περισσότερες χωρίζονται τα αντίδοτα τους. Τα «γιατροσόφια» δικής μας επινόησης αποτελούν μια ξεχωριστή κατηγορία που δυστυχώς μπορεί να είναι το ίδιο επικίνδυνη.

Ατύχημα ή σκοπιμότητα; Η κατάληξη είναι η ίδια. Ένας σκύλος σε άθλια κατάσταση με σπασμούς, πολλά σάλια στο στόμα και αλλά τόσα σάλια να του τρέχουν, εμετό και διάρροια. Ακολουθεί ο πανικός στο σπίτι, όπου όλοι τρέχουν να δουν τι θα κάνουν με το άτυχο ζώο και μοιραία το στρεσάρουν και από πάνω ακόμα περισσότερο. Και εκεί αρχίζει το κακό. Λίγο ότι ο κτηνίατρος δεν απαντά στο κινητό του, λίγο ότι αρκετοί διστάζουν να αντιδράσουν αναλαμβάνοντας την άμεση μεταφορά του ζώου, φοβούμενοι μην τυχόν και λερώσουν το αυτοκίνητό τους, κάτι ότι λιγοψυχούν ή πανικοβάλλονται στη θέα του σκύλου έρχεται και ο καλοθελητής που έχει μεγαλώσει πολλά σκυλιά και ρίχνει τη συμβουλή του:

«Δώσε αλατόνερο, δώσε λάδι, δώσε ξύδι, δώσε γάλα, δώσε κάρβουνο». Έτσι ο σκύλος αποδημεί «εις Κύριον», αφού πρώτα στη γλώσσα του έχει φέρει την Ευαγγελική ρήση «απελθέτω από εμού το ποτήριον τούτο». Με λίγα λόγια τις περισσότερες φορές το φόνο τον έχουμε κάνει εμείς και όχι η φόλα. Εισροφητική βρογχοπνευμονία είναι η συνήθης διάγνωση αλλά και η αιτία του θανάτου.

Η σωτηρία της ψυχής
Ας δούμε όμως μερικά σταθερά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο το δηλητηριασμένο σκύλο.

Κατ’ αρχήν τον μεταφέρουμε σε ένα σημείο που δε μπορεί να πέσει ή να χτυπήσει.

Προσπαθούμε όσο γίνεται ψύχραιμα και πάντα χωρίς φωνές και κλάματα να του δείξουμε ότι είμαστε δίπλα του. Προσοχή! Η αγωνία και το τρέμουλό του πολλαπλασιάζεται όταν μας νιώθει πανικόβλητους και ανασφαλείς.

Καθαρίζουμε τη γλώσσα του από χώματα ή υπολείμματα και τον βάζουμε σε πλάγια κατάκλιση ώστε αφενός να διευκολύνεται η αναπνοή του, αφετέρου να μη μπορεί να πνιγεί από τον εμετό ή τα σάλια του.

Όση ζέστη και αν κάνει προσπαθούμε να σκεπάσουμε το σώμα του για να προλάβουμε την υποθερμία.

Ζητάμε από κάποιον γύρω μας να ψάξει σχολαστικά το χώρο για υπολείμματα του δηλητηρίου ή του αυτοσχέδιου δολώματος, ώστε να ενημερώσουμε τον κτηνίατρο (τον οποίο όλη αυτή την ώρα προσπαθούμε να τον βρούμε στο τηλέφωνο) για το αντίδοτο που θα χρειαστεί.

Η φόλα
Υπάρχουν τοξικές ουσίες με ιδιαίτερη οσμή (πχ πικραμύγδαλο), ιδιαίτερη υφή (πχ κρυσταλλική στρυχνίνη), ιδιαίτερο χρώμα (πχ ποντικοφάρμακο ή φυτοφάρμακο).

Όλοι το πρώτο που σκέφτονται και ιδίως οι «ειδικοί» - πολλών σκύλων ιδιοκτήτες – είναι να προκαλέσουν εμετό. Τις περισσότερες φορές όμως ο εμετός όχι απλώς αντενδείκνυται αλλά εγκυμονεί κινδύνους και για τη ζωή του ζώου.

Γιατί τα παράγωγα πετρελοειδών, τα υγρά μπαταρίας, τα αιχμηρά ή μεταλλικά σώματα και το γυαλί προκαλούν εντονότατη οισοφαγίτιδα και αρκετές φορές ρήξεις του πεπτικού σωλήνα αν επιμείνουμε στο να προκαλέσουμε εμετό.

Είναι εύλογη η αγωνία σας αλλά καλύτερα είναι να συμβουλευτείτε κάποιον που μπορεί να σας βοηθήσει.

Είτε λοιπόν έχετε δείγματα της τοξικής ουσίας είτε με προσεκτική αναφορά των συμπτωμάτων, καλέστε το γιατρό σας ή το κέντρο δηλητηριάσεων και τρέχοντας προς βοήθεια εφαρμόστε τις συμβουλές τους.

Μια ποσότητα ατροπίνης αποδεικνύεται πολλές φορές σωτήρια όταν είστε μακριά από το γιατρό σας και μέχρι να αναζητήσετε βοήθεια.

Και επιτέλους μάθετε να σκέφτεστε για το σκύλο σας ότι και για τον εαυτό σας. Θα μασούσατε κάρβουνα, θα πίνατε λαδόξυδο με γάλα και αλατόνερο, ή θα αναζητούσατε επαγγελματική βοήθεια με αξιόπιστο αποτέλεσμα; Μάλλον το δεύτερο.

Tα γιατροσόφια των «ειδικών»
Ξύδι και λάδι, αλατόνερο, γάλα, κομμάτια κάρβουνο και άλλες επινοήσεις που εκτός από αηδία προκαλούν παραπάνω τοξίκωση ή εισροφυτική πνευμονία στο σκύλο.

Τη στιγμή της κρίσης και των σπασμών το πιθανότερο είναι πως ο σκύλος δε μπορεί να καταπιεί. Πιέζοντάς τον εμείς να πιει το μαντζούνι στέλνουμε τα υγρά στους πνεύμονες δίνοντας χαριστική βολή στο ζωντανό.

Έτσι ο κτηνίατρος εκτός από την τοξίκωση έχει να αντιμετωπίσει βαριά αναπνευστικά προβλήματα και φλεγμονή των αεραγωγών, γεγονός που απαιτεί μακροχρόνια – αντιβιοτική θεραπεία με αμφίβολα αποτελέσματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.