Puppy News☛

ΤΣΕΚ ΑΠ: ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ;

Μάθετε να βλέπετε από μόνοι σας ανά πάσα στιγμή τα σημάδια που δείχνουν πώς κάτι δεν πάει καλά με την υγεία του.

Ακόμα και με γυμνό μάτι μπορεί κάποιος να ξεχωρίσει αν ένα ζώο είναι υγιές ή όχι. Η πρώτη ένδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά, είναι όταν το ζώο είναι γενικώς απαθές και δεν έχει όρεξη να φάει το φαγητό του. Όταν τα συμπτώματα είναι πιο συγκεκριμένα, δηλαδή, εμετός, διάρροια, δυσκοιλιότητα και προβλήματα στην ούρηση τότε αποτελούν ένδειξη για ασθένειες του πεπτικού, δηλητηριάσεις ή ουρολοιμώξεις.

 Αν μάθετε λοιπόν να παρατηρείτε τη μύτη, τα αυτιά και τα μάτια του ζώου σας, θα «βλέπετε» πολλά για την υγεία του.  Οι πολλές τσίμπλες, που κάνουν τα μάτια να κολλάνε μεταξύ τους, ή πολύ χειρότερα το πύον είναι ένδειξη για λοίμωξη, όπως ένδειξη για την κατάσταση των δοντιών του θα σας αποκαλύψουν τα ούλα και η οσμή του στόματος του.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό σημείο στο οποίο αντανακλάται η υγεία του είναι το τρίχωμα του. Προσέξτε το. Αν έχει πιτυρίδα, είναι θαμπό ή μοιάζει «ξασμένο» δεν είναι καλό δείγμα υγείας.

Αν λοιπόν παρατηρήσετε κάτι από όλα τα παραπάνω σημαίνει πώς κάτι δεν πάει καλά οπότε θα πρέπει άμεσα να σπεύσετε στον κτηνίατρο. Στον κτηνιάτρο βεβαιώς θα πρέπει να πηγαίνετε έτσι και αλλιώς για τις λεγόμενες επισκέψεις ρουτίνας στις οποίες καλό είναι να εξετάζεται όλο το ζώο και μάλιστα και με ψηλάφηση προκειμένου να γίνει έγκαιρα η διάγνωση για κάποιο όγκο.

Το τεστ που ακολουθεί δημιουργήθηκε από το γερμανικό κτηνιατρικό σύλλογο και αφορά όλα τα ζώα (σκύλους και γάτες). Σκοπός του είναι να σας βοηθάει όποτε το χρειάζεστε να διαπιστώσετε έγκαιρα τα σημάδια μιας πιθανής πάθησης και να μπορείτε έγκαιρα να ενημερώσετε τον κτηνίατρο σας. Για αυτό το λόγο δε θα ήταν κακή ιδιέα να το κόψετε και να το κρατήσετε μαζί με το βιβλιάριο υγείας του σκύλου σας.

Γενικά
Πώς πρέπει να είναι: Το ζώο συμπεριφέρεται χωρίς να ενοχλεί, είναι «ζωντανό» και ισορροπημένο και έχει όρεξη να φάει το φαγητό του      

Κάτι δεν πάει καλά...: Το ζώο είναι άκεφο. Κοιμάται πολύ, ξαπλώνει συνέχεια και εκδηλώνει ξαφνικά νευρικότητα χωρίς εμφανή λόγο. Δεν τρώει καλά, αρνείται ίσως ακόμα και μικρές «λιχουδιές» και / ή πίνει πολύ νερό.

Μάτια
Πώς πρέπει να είναι: Λαμπερά και χωρίς δάκρυα ή τσίμπλες με ροζ βλέφαρα.   

Κάτι δεν πάει καλά...: Είναι θολά, θαμπά, «κολλημένα» από τις τσίμπλες ή ακόμα και από το πύον. Τα βλέφαρα είναι κατακόκκινα, λευκά ή ακόμα και «κίτρινα».

Αυτιά
Πώς πρέπει να είναι: Καθαρά

Κάτι δεν πάει καλά...: Η κοιλότητα των αυτιών είναι κοκκινωπή, με ξηροδερμία, ή / και υπερβολικά βρώμικη ή πυώδης και / ή αναδύει έντονη μυρωδιά. Το ζώο τινάζει το κεφάλι του συχνά και ξύνεται στα αυτιά.

Μύτη
Πώς πρέπει να είναι:  Καθαρή

Κάτι δεν πάει καλά...: Η μύτη του «κολλάει» ή έχει πύον και η αίσθηση της είναι πολύ ζεστή και στεγνή

Στόμα
Πώς πρέπει να είναι:  Τα ούλα και το δέρμα στη μέσα μεριά των «χειλιών» του είναι ροζ, τα δόντια του λευκά σαν να έχουν μόλις πλυθεί.

Κάτι δεν πάει καλά...: Τα ούλα είναι κοκκινωπά και ματώνουν και το δέρμα είναι χλωμό έως κιτρινωπό. Το στόμα έχει πολλά σάλια, μυρίζει άσχημα και τα δόντια έχουν πέτρα

Τρίχωμα
Πώς πρέπει να είναι:  Γυαλιστερό και στρωτό (με αποκλίσεις ανάλογα τη φυλή)

Κάτι δεν πάει καλά...:Το τρίχωμα του είναι θαμπό και «κατσαρό». Επίσης παρατηρείται έντονη τριχόπτωση.

Δέρμα
Πώς πρέπει να είναι:  Λείο και χωρίς πιτυρίδα ή κοκκινίλες και ερεθισμούς

Κάτι δεν πάει καλά...: Κοκκινωπό, σαν να το έχει μόλις ξύσει, με πιτυρίδα ή ακόμα και πύον. Το ζώο γλείφεται, ξύνεται ή δαγκώνεται σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος του.

Αρθρώσεις
Πώς πρέπει να είναι:  Το ζώο δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ούτε στο τρέξιμο, ούτε στο πήδημα, ούτε όταν σηκώνεται ή ξαπλώνει       

Κάτι δεν πάει καλά...:  Υπάρχει πρόβλημα στο τρέξιμο, στο πήδημα. Αρνείται να ανέβει σκάλες και δυσκολεύεται όταν πρέπει να σηκωθεί ή να ξαπλώσει.

Πλάτη
Πώς πρέπει να είναι:  Στέκεται και τρέχει χωρίς να έχει κακή στάση ή να δείχνει «πιασμένο»

Κάτι δεν πάει καλά...: Στέκεται με «καμπουριαστή» την πλάτη και περπατάει κοφτά χωρίς κανένα ρυθμό και χάρη.

Το σώμα γενικά
Πώς πρέπει να είναι:  Να δείχνει ισορροπημένο

Κάτι δεν πάει καλά...: Έχει πρηξίματα ή πονάει όταν το αγγίζουμε σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος του.

Πεπτικό Σύστημα
Πώς πρέπει να είναι:  Χωνεύει και αφοδεύει «ρολόϊ» και δε μοιάζει σαν να πονάει στην κοιλιά

Κάτι δεν πάει καλά...: Έχει διάρροια, κάνει εμετό και παρουσιάζει συχνά αέρια. Έχει πρόβλημα στην αφόδευση. Η περιοχή εκείνη είναι βρώμικη και «κολλώδης». Ο σκύλος ξύνει την περιοχή αυτή με το να κάθεται και να σέρνεται πιέζοντας την στο πάτωμα.

Ουροδόχος κύστη
Πώς πρέπει να είναι:  Η ούρηση είναι κανονική και τα ούρα έχουν φυσιολογικό χρώμα

Κάτι δεν πάει καλά...: Αντιμετωπίζει πρόβλημα στο να ουρήσει και όταν το κάνει είναι πάντα είτε σε ελάχιστες είτε σε πολύ μεγάλες δόσεις. Ουρεί και αίμα.

Αναπνευστικό
Πώς πρέπει να είναι:  Αναπνέει ήσυχα χωρίς δυσκολία. Δε βήχει και δε φτερνίζεται

Κάτι δεν πάει καλά...: Βήχει και φτερνίζεται συχνά. Λαχανιάζει χωρίς λόγο. Όταν «ζορίζεται» λίγο λαχανιάζει και αναπνέει με δυσκολία συχνά από το στόμα

Καρδιά και κυκλοφορία
Πώς πρέπει να είναι:  Χαίρεται να κινείται (εξαρτάται από την ηλικία του) και δεν κουράζεται αμέσως

Κάτι δεν πάει καλά...: Δεν του αρέσει να κινείται, βήχει συχνά ή η γλώσσα του παρουσιάζει μια μπλε απόχρωση. Λιποθυμάει ενίοτε και παθαίνει κράμπες.

Νευρικό σύστημα
Πώς πρέπει να είναι: Το ζώο πρέπει να συμπεριφέρεται χαλαρά και ήρεμα                 

Κάτι δεν πάει καλά...: Περπατάει και κινείται κάνοντας πολύ αισθητή την παρουσία του, παθαίνει κράμπες και αγριεύει χωρίς λόγο.

1 σχόλιο:

  1. Καλημερα σας Ενα πουλί μες στο κλουβί που λεφτεριά στεράται σαν κελαηδεί, δεν κελαηδεί μόνο παραποναται!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.