Puppy News☛

H ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΕΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ ΖΩΟΥ

Η απώλεια και ο θάνατος ενός κατοικιδίου ζώου είναι μια δύσκολη κατάσταση για κάθε ζωόφιλο. Το συναίσθημα της θλίψης είναι η άμεση και η φυσική συνέπεια της αγάπης για το κατοικίδιο ζώο σας. Είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό, ζήστε το και μην προσπαθήσετε να "πνίξετε" ή να αποβάλλετε τη θλίψη σας. Να θυμάστε ότι ο δεσμός που δημιουργήθηκε μεταξύ εσάς και του ζώου σας, είναι ένας δεσμός που δεν μπορεί να σπάσει με το θάνατο.

Δεν υπάρχει όμως κάποιος εύκολος τρόπος για να αντιμετωπίσει κανείς την απώλεια του κατοικίδιου ζώου και ασφαλώς δεν πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε τη φυσική διαδικασία του θρήνου. Όλοι εμείς που κάποια περιόδο της ζωής μας είχαμε γευτεί την αγάπη και την αφοσίωση ενός ζώου, όλοι μας έχουμε δοκιμάσει τον πόνο αυτής της απώλειας.

Είναι πραγματικά κάτι πολύ δύσκολο και σκληρό, που ενδέχεται να ανακατευτεί με τα συναισθήματα της δυσπιστίας, θλίψης, οργής, ενοχής, αμηχανίας ακόμα και κατάθλιψης. Ο χρόνος της θλίψης είναι ακαθόριστος και δεν υπάρχει λόγος να τον συντομεύσετε, ούτε βεβαίως, για κανένα λόγο δεν πρέπει να αισθάνεστε ντροπή. Ζήστε τα συναισθήματα αυτής της απώλειας γιατί είναι καθαρά ανθρώπινα και βέβαια δεν έχουν τίποτα το αφύσικο. Η αγάπη ενός κατοικίδιου ζώου είναι μια αγάπη αγνή, πραγματική και χωρίς όρια.
Έχοντας κατά νου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αισθανθεί τον πόνο της απώλειας ενός ζώου συντροφιάς, σας συμβουλεύουμε να στρέψετε τα ενδιαφέροντα σας σε άλλα θέματα κατά το χρονικό διάστημα του έντονου πόνου. Είναι ίσως η καλύτερη λύση. Αναζητείστε επίσης την υποστήριξη των φίλων και των συγγενών και άλλων ζωόφιλων που έχουν ανάλογη εμπειρία απώλειας.
Ενώ δεν πρέπει να αρνήστε τη μνήμη του αγαπημένου σας κατοικιδίου, θα πρέπει να προσπαθήσετε, όσο μπορείτε περισσότερο να θυμόμαστε τις καλές εποχές, τις στιγμές ευτυχίας, ακόμα και τη στιγμή που σας έκανε να χαμογελάσετε, τη στιγμή μιας μεγάληςς ανοησίας καθώς και ολες τις αταξίες του. Για τα παιδιά, η απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου είναι συχνά η αίσθηση της πρώτης και μόνιμης απώλειας. Γνωρίζουμε όλοι το πόσο σκληρή είναι η εμπειρία και ο πόνος της απώλειας, και είναι επίσης αλήθεια ότι τα παιδιά θα δοκιμάσουν μερικά από τα ίδια συναισθήματα με έναν ενήλικα, αλλά ασφαλώς σε μεγαλύτερη ένταση και με διαφορετικό τρόπο. Είναι πολύ πιθανό να τους προκληθεί σύγχυση και ενδεχομένως θυμός προς τους γονείς, το κτηνίατρο προς τους ίδιους τους ευατούς τους. Είναι καλύτερο, να μην επικαλεστούμε κάποιο ψέμα του τύπου, "η Γώγα το έσκασε από το σπίτι," γιατί αυτές οι εξηγήσεις ενδέχεται να βλάψουν και να προκαλέσουν μεγαλύτερη σύγχυση στο παιδί σας, καθώς το παιδί θα προσπαθήσει να υπολογίσει το κατά πόσον το κατοικίδιο ζώο επέλεξε να το εγκαταλείψει ή αναγκάστηκε να το εγκαταλείψει. Εκτός αυτού, το παιδί θα μπορεί να ζει για καιρό με τη μάταιη ελπίδα, ότι το αγαπημένο του ζώο θα επιστρέψει στο σπίτι. Ακόμη και αν είναι πολύ δύσκολο, δεν πρέπει να αποκρύψετει το γεγονός ότι το κατοικίδιο σας έχει πεθάνει. Είναι ο καλύτερος τρόπος να διδάξτε στα παιδιά το θέμα του θανάτου και της ζωής.

Οι ηλικιωμένοι αντιμετωπίζουν τη θλίψη της απώλειας του ζώου τους με έναν διαφορετικό τρόπο, που ενδέχεται να περιέχει ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία. Μην ξεχνάμε ότι πολλοί ηλικιωμένους ζουν μόνοι με τα κατοικίδια ζώα τους και αρκετοί νοιώθουν το αναπόφευκτο του θανάτου, που ενδεχομένως να αρχίζει να επιρρεάζει και τους ίδιους.
Και εάν ένα κεφάλαιο της ζωής σας τελειώνει με το θάνατο του αγαπημένου σας ζώου, ένα νέο κεφάλαιο μπορεί να ξεκινήσει, γεμάτο με νέες ευκαιρίες και ένα άλλο χαριτωμένο κατοικίδιο για να μοιράζεστε την αγάπη, τη φιλία, τη μοναξιά.

2 σχόλια:

  1. Με πήρε η γειτόνισσα τηλ και μου είπε ότι το σκυλάκι μου ήταν νεκρό στο πεζοδρόμιο του σπιτιού μου. Κάποιος το έδωσε φόλα, δεν νομίζω ότι θα το ξεπεράσω ποτέ, ότι θα ξεχάσω την εικόνα. Και δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω για να μην συμβεί ξανά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΕΥΧΟΜΑΙ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ.
    ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.