Puppy News☛

Σκυλιά που ανιχνεύουν επιληπτικές κρίσεις



Μια νεα έρευνα δείχνει ότι αρκετά σκυλιά έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν επικείμενες επιληπτικές κρίσεις και να ειδοποιούν τους ιδιοκτήτες τους, προστατεύοντας τους έτσι από ατυχήματα που θα μπορούσαν να αποβούν επικίνδυνα, «όπως, για παράδειγμα, από μια πτώση. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη μελέτη ήταν ο Adam Kirton, νευρολόγος του Νοσοκομείου Παίδων της Αλμπέρτα στον Καναδά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι επί συνόλου εξήντα σκύλων οι εννέα (ποσοστό 15%) μπορούσαν να προβλέψουν επιληπτικές κρίσεις με ακρίβεια 80%. Αυτά τα σκυλιά ειδοποιούσαν τους κατόχους τους και ειδικά τα επιληπτικά παιδιά, γλύφοντας, κλαψουρίζοντας ή πηγαίνοντας να σταθούν δίπλα στα παιδιά. Το αξιοσημείωτο είναι ότι κανένα σκυλί δεν έδωσε λάθος συναγερμό. Επίσης, οι σκύλοι δεν εκπαιδεύτηκαν με κάποιον τρόπο αλλά απλά άρχισαν να προβλέπουν τις επιληπτικές κρίσεις περίπου μέσα σε ένα μήνα, αφότου εγκαταστάθηκαν στους ιδιοκτήτες τους. Άλλωστε, μια τέτοια εκπαίδευση αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατή, αφού οι επιστήμονες δε γνωρίζουν με ποιον τρόπο τα σκυλιά εντοπίζουν τις κρίσεις ή ακριβέστερα τι ακριβώς εντοπίζουν. Πάντως η ομάδα του Kirton αναζητά να κατανοήσει το πώς λειτουργούν σε αυτές τις περιπτώσεις τα σκυλιά, προκειμένου να δημιουργηθεί μια μέθοδος που θα τα εκπαιδεύει στην ανίχνευση των επιληπτικών κρίσεων.Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Kirton: «Το χειρότερο μέρος της ασθένειας της επιληψίας δεν είναι η κρίση, αλλά ο φόβος της επόμενης κρίσης. Γνωρίζοντας πότε θα συμβεί μια κρίση μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς να κάνουν αυτό που θέλουν δίχως αγωνία». Η έρευνα στηρίχτηκε σε οικογένειες, οι οποίες είχαν επιληπτικά μέλη και οι οποίες είχαν σκύλο. Παρατηρήθηκε ότι τα σκυλιά ειδοποιούσαν για επικείμενη κρίση από λίγα λεπτά μέχρι μερικές ώρες προτού αυτή εκδηλωθεί, ενώ η παρουσία τους εξασφάλιζε μια καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς.
Τώρα οι ερευνητές σχεδιάζουν μια νέα έρευνα, η οποία θα είναι ακριβέστερη και θα περιλαμβάνει και κλινικές μελέτες προκειμένου να διαπιστωθεί το πώς τα σκυλιά προβλέπουν τις κρίσεις. Προς το παρόν ο μηχανισμός ανίχνευσης παραμένει άγνωστος και μόνο υποθέσεις υπάρχουν για το πώς λειτουργεί. Έτσι κάποιοι υποθέτουν ότι ένα σκυλί συλλαμβάνει ανεπαίσθητες οπτικές και οσφρητικές ενδείξεις, ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι δυνατόν να ανιχνεύουν μικρές ασυνήθιστες ηλεκτρικές εκκενώσεις που συμβαίνουν στον εγκέφαλο πριν από την εκδήλωση της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.