Puppy News☛

Ζώα με διαφορετικό... δείκτη ευφυϊας

Κι όμως! Τα ψάρια... έχουν μυαλό. Και μνήμη. Και προσανατολισμό. Τα πουλιά... κατασκευάζουν εργαλεία! Και τα πρόβατα ξεχωρίζουν πρόσωπα...Τελικά τα ζώα έχουν νοημοσύνη; Κι αν ναι, τι είδους νοημοσύνη είναι αυτή; Μέχρι πρότινος τα ερωτήματα αυτά «ακροβατούσαν» μεταξύ διαφόρων απόψεων. Τώρα η επιστήμη μπορεί να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.



Έρευνες δεκαετιών αποκαλύπτουν εκπληκτικές ομοιότητες στην εξέλιξη του εγκεφάλου όλων των ειδών ζωής, ενώ υπάρχουν πλέον στοιχεία που δείχνουν πως κάποια είδη ζώων αναπτύσσουν συγκεκριμένες... νοητικές ικανότητες, έναντι άλλων μελών του ζωικού βασιλείου.

Πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα έρχονται να διαψεύσουν πανηγυρικά αυτούς που πίστευαν ότι τα ψάρια δεν έχουν καθόλου μυαλό, ότι η μνήμη τους δεν διαρκεί πάνω από 3 δευτερόλεπτα και ότι το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να κολυμπούν!

«Κοινωνικές σχέσεις».

Στην πραγματικότητα τα ψάρια είναι πολύ πιο έξυπνα από ό,τι...
φαίνονται.Κι ενώ η κατασκευή του εγκεφάλου τους είναι
διαφορετική,η λειτουργία του είναι αρκετά όμοια με τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου! H μνήμη τους μάλιστα είναι πιο ισχυρή από αυτήν που διαθέτουν αρκετά σπονδυλωτά ζώα, ακόμη και κάποια ανώτερα θηλαστικά: τους επιτρέπει να συλλέγουν πληροφορίες τις οποίες ανταλλάσσουν μεταξύ τους, διατηρώντας έτσι περίπλοκες «κοινωνικές σχέσεις».

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και από το Ινστιτούτο Τροπικών Ερευνών του Παναμά διαπίστωσαν (όπως αναφέρεται σε σχετικό αφιέρωμα της Επιθεώρησης «New Scientist») ότι τα ψάρια έχουν καταπληκτική ικανότητα να θυμούνται τον χώρο. Χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, φτιάχνουν «γνωστικούς χάρτες» που τα βοηθούν να προσανατολίζονται, να... κόβουν δρόμο και να μη χάνονται ποτέ!

Προσαρμογή στο... συμφέρον.

Κι ενώ το να μπορεί ένας άνθρωπος να σκέπτεται πώς θα επηρεάσει τους άλλους η συμπεριφορά του, ακούγεται τόσο φυσικό όσο και το ότι αναπνέει, η αντίστοιχη ικανότητα κάποιων ζώων δεν χαίρει της ίδιας αναγνώρισης. Κι όμως, σύμφωνα με μελέτες του Τμήματος Εξελικτικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, κάποια ανώτερα θηλαστικά - με πρωτοστάτες τους πιθήκους και τους χιμπαντζήδες - έχουν την ικανότητα να υπολογίζουν το πώς οι πράξεις τους θα επηρεάσουν τα άλλα μέλη της «παρέας». Μπορούν έτσι να προσαρμόζουν τις ενέργειές τους και προς το... συμφέρον τους, αλλά και με στόχο τη διατήρηση των καλών σχέσεων με τους άλλους.

Εργαλεία από... κουρούνες!

H ικανότητα χρήσης εργαλείων από τα ανώτερα θηλαστικά είναι κάτι που ο άνθρωπος έχει πια... αποδεχθεί. Αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν πως χρειάζεται ακόμη χρόνος για να δεχθεί η ανθρωπότητα ότι και τα πουλιά μπορούν να το κάνουν! Οι κουρούνες της Νέας Καληδονίας απέδειξαν ότι μπορούν να κατασκευάσουν εργαλεία για να πιάσουν την τροφή τους. Μακρόχρονες μελέτες για τα μαυροπούλια έδειξαν ότι ανάλογα με τις συνθήκες επιλέγουν αν θα ψάξουν τροφή στο έδαφος ή θα... ρισκάρουν κυνηγώντας έντομα στον αέρα.

Πρόβατα και πρόσωπα.

Όσο για τα πρόβατα, αυτά μπορούν να αναγνωρίζουν όχι μόνο τα άλλα πρόβατα αλλά και τους ανθρώπους! Τα διαφορετικά πρόσωπα μπορούν να τα θυμούνται για τουλάχιστον δύο χρόνια. Μάλιστα, σε τεστ του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ διαπιστώθηκε ότι μπορούν να ξεχωρίζουν δύο πρόσωπα ακόμη κι αν αυτά είναι διαφορετικά μόνο κατά 5%! Για τη διαδικασία αυτή χρησιμοποιούν τα ίδια κομμάτια του εγκεφάλου με τον άνθρωπο.

Έχουν δε την ικανότητα να εκφράζουν την προτίμησή τους για κάποια πρόσωπα. Σε τεστ στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ διαπιστώθηκε ότι τα θηλυκά πρόβατα αντιδρούσαν στη θέα μεγαλύτερων αρσενικών (οι επιστήμονες διαπίστωσαν ενεργοποίηση των νευροδιαβιβαστών ντοπαμίνης, στο μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει το αίσθημα ευχαρίστησης).

Σκύλοι και γάτες ξέρουν να μας «μιλούν»

Ζει παρέα με τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Και οι επιστήμονες έχουν πια βάσιμες ενδείξεις ότι μπορεί να έχουν μάθει τον τρόπο να μας μιλούν! Ο τρόπος με τον οποίο γαβγίζουν τα σκυλιά υποδηλώνει και το τι θέλουν να πουν.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως κάθε σκυλί γαβγίζει ανάλογα με το τι αισθάνεται. Και ο άνθρωπος μπορεί να ξεχωρίσει τα συναισθήματα ακούγοντας τους διαφορετικούς ήχους γαβγίσματος, ακόμη κι αν δεν πρόκειται για τον δικό του σκύλο!

Κάτι ανάλογο ισχύει και με το νιαούρισμα της γάτας. Μόνο που το νιαούρισμα δεν έχει την ίδια ένταση και διάρκεια με το γάβγισμα. Έτσι, ο άνθρωπος μπορεί να καταλαβαίνει τη... γλώσσα της δικής του γάτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.