Puppy News☛

Συμβουλές για την υιοθεσία ενός δεύτερου σκύλου.

Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που οι ιδιοκτήτες ενός σκύλου αποφασίζουν να υιοθετήσουν και έναν δεύτερο, θέλοντας να αυξήσουν τον... πλυθησμό του σπιτιού αλλά και να εξασφαλίσουν περισσότερη παρέα στο πρώτο τους κατοικίδιο.

Αν λοιπόν, όντας ήδη ιδιοκτήτης ενός σκύλου, σκέφτεστε και εσείς σοβαρά να του φέρετε έναν φίλο στο σπίτι πρέπει να λάβετε κάποια πράγματα υπόψη σας.

Καταρχήν, υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη πως δε θα έχετε προβλήματα εφόσον ο δεύτερος σκύλος είναι αντίθετου φύλου από τον πρώτο σας. Αν και κάποιες φορές ο παράγοντας “φύλο” παίζει το ρόλο του, δεν είναι ο μόνος - και σίγουρα δεν είναι ο σημαντικότερος!

  • Πώς να βρείτε το κατάλληλο ταίρι για τον σκύλο σας

Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η προσωπικότητα. Αν ο σκύλος σας έχει μεγάλη αυτοπεποίθηση, είναι διεκδικητικός, θέλει να έχει τον έλεγχο κλπ, προτιμήστε έναν πιο “χαλαρό” σκύλο για παρέα του. Προσπαθήστε επίσης τα επίπεδα ενεργητικότητας των δύο σκύλων να είναι παραπλήσια : ένας πολύ ζωηρός και παιχνιδιάρης σκύλος δε θα ήθελε δίπλα του έναν φοβισμένο ή ντροπαλό.

Συχνά κάποιοι ιδιοκτήτες μεγαλύτερων, ηλικιακά, σκύλων προτιμούν να υιοθετήσουν ένα κουτάβι θέλοντας να “βοηθήσουν τον σκύλο τους να ξανανιώσει”. Αποφύγετε την τακτική αυτή! Οι ηλικιωμένοι σκύλοι σπάνια θέλουν (ή αρέσκονται) την παρέα ενός κουταβιού. Αν πρέπει οπωσδήποτε να υιοθετήσετε έναν νέο σκύλο, προτιμήστε έναν ενήλικο, ήρεμο σκύλο (ή επίσης μεγάλύτερης ηλικίας!) που θα κάνει καλή παρέα στο πρώτο σας κατοικίδιο δίχως να το ταλαιπωρήσει. Διαβάστε και εδώ για την υιοθεσία ενός μεγαλύτερου, ηλικιακά, σκύλου.

Αφού, λοιπόν, καταλήξετε το τι θα ήθελε ο σκύλος σας για παρέα πρέπει να σκεφτείτε και το τι θα θέλατε εσείς.

  • Που να βρείτε το νέο σας κατοικίδιο

Όταν αρχίσετε την αναζήτηση του δεύτερου σκύλου σας, απευθυνθείτε στα κατά τόπους καταφύγια σκύλων. Πολλά σκυλάκια διαφόρων ειδών και ηλικιών περιμένουν με αγωνία τους νέους τους γονείς εκεί! Την πρώτη φορά που θα επισκεφθείτε το καταφύγιο είναι καλύτερο να είστε μόνος σας (αφήνοντας τον πρώτο σας σκύλο στο σπίτι).

Επικεντρώστε το ενδιαφέρον σας σε σκύλους που πληρούν τα όποια κριτήρια έχετε ήδη θέσει. Ζητήστε από τους υπεύθυνους να σας επιτρέψουν να περάσετε τουλάχιστο μισή ώρα με τον σκύλο που σας ενδιαφέρει σε ένα ήρεμο, ήσυχο μέρος ώστε να τον γνωρίστε κάπως καλύτερα.

Μην αποθαρρυνθείτε από τυχόν απότομα άλματα ή γαβγίσματα κάποιου σκύλου. Κάποιοι σκύλοι στα καταφύγια ενδέχεται να έχουν συσσωρευμένη ενέργεια ή να είναι φοβισμένα! Επιτρέψτε τους να εκτονωθούν και κατόπιν να σας συνηθίσουν, αποκαλύπτοντας τον πραγματικό εαυτό τους.

Όταν κατασταλάξετε σε έναν - δυο υποψήφιους, η τελική απόφαση αξίζει να είναι του δικού σας σκύλου - είτε σας αρέσει, είτε όχι. Ορίστε ένα νέο ραντεβού και επιστρέψτε με το κατοικίδιό σας. Αν ο δικός σας σκύλος φαίνεται αγχωμένος με το όλο σκηνικό του καταφυγίου, δε θα μπορέσετε να βγάλετε ασφαλές πόρισμα. Ίσως χρειαστεί να φέρετε τους δύο σκύλους σε επαφή σε μια άλλη περιοχή ή να επιστρέψετε στο καταφύγιο κάποιες φορές, ώστε το κατοικίδιό σας να συνηθίσει στο περιβάλλον του.

  • Συμβουλές για την πρώτη συνάντηση των δύο σκύλων

Ανεξάρτητα του πού λαμβάνει χώρα η πρώτη συνάντηση των δύο σκύλων, είναι καλό να δοκιμάσετε τα εξής :

  •     Φροντίστε ώστε και οι δύο σκύλοι να έχουν κάνει τις φυσικές τους ανάγκες νωρίτερα, να έχουν εξερευνήσει τον τόπο της συνάντησης και να έχουν εκτονώσει κάποια από την τυχόν συσσωρευμένη τους ενέργεια νωρίτερα.
  •     Φέρτε τους σε οπτική επαφή. Ο άνθρωπος που κρατά τον κάθε σκύλο πρέπει να τον επαινεί και ενδεχομένως να του δίνει, περιστασιακά, κάποια λιχουδιά.
  •     Φέρτε τους δύο σκύλους κοντά - αλλά σε αρκετή απόσταση ώστε να μη μπορούν να φτάσουν ή να μυρίσουν ο ένας τον άλλο. Περπατήστε κοντά τους μέχρι και οι δύο σκύλοι να θέλουν να σμίξουν. Αν κάποιος από τους δύο αποφεύγει τον άλλο ή προσπαθεί να απομακρυνθεί, μην προχωρήσετε στη μεταξύ τους γνωριμία. Δοκιμάστε μια άλλη μέρα αλλά, αν το φαινόμενο εξακολουθήσει, κατά πάσα πιθανότητα οι δύο σκύλοι δε θα ταιριάξουν μεταξύ τους.
  •     Όταν οι δύο σκύλοι δείχνουν πως μπορούν να “τα βρουν” μεταξύ τους, επιτρέψτε τους να μυρίσουν ο ένας τον άλλο. Μην αναστατωθείτε αν μυρίζονται στα γεννητικά τους όργανα - μιλάμε για σκύλους, όχι για ανθρώπους και η διαδικασία αυτή είναι σημαντική. Μην διακόψετε την παρατεταμένη όσφρηση τους. Μην τους πιέσετε για κάτι, ούτε να μαλώσετε κάποιον από τους δύο αφού κάτι τέτοιο ενδεχομένως να τον κάνει να συνδυάσει την παρουσία του άλλου σκύλου με δυσάρεστα συναισθήματα.

  •     Επαναλάβετε το προηγούμενο βήμα μέχρι και οι δύο σκύλοι να αρχίσουν να παίζουν μεταξύ τους ή να περπατούν ευχάριστα ο ένας δίπλα στον άλλο.
  •     Πλέον, μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι. Επιτρέψτε και στους δύο σκύλους να μπουν μέσα αλλά αν κάποιος θέλει να μπει πρώτος, μη τον εμποδίσετε.
  •     Φοράτε λουρί και στους δύο, όσο τους περιφέρετε μέσα στο σπίτι. Αν τα πράγματα κυλούν ομαλά, μπορείτε να τους αφήνετε να τραβούν αυτοί τα λουριά μέχρι να φάνε δίπλα - δίπλα, να συνυπάρξουν στους χώρους του σπιτιού και να παίξουν ο ένας με τα παιχνίδια του άλλου. Η διαδικασία αυτή ενδεχομένως να πάρει λεπτά, ώρες ή και μέρες. Αφήστε τους δύο σκύλους να αλληλεπιδρούν με τους δικούς τους ρυθμούς.
  •     Να θυμάστε πως τυχόν αψιμαχίες είναι μέσα στο πρόγραμμα, όσο οι δύο σκύλοι γνωρίζονται μεταξύ τους. Η πλειοψηφία των τυχόν προβλημάτων τους λύνεται γρήγορα. Μη μαλώσετε ούτε να παρηγορήσετε κάποιον από τους δύο - απλά αγνοήστε τους. Στην περίπτωση που τα προβλήματα, όμως, συνεχίζονται είναι καλό να απευθυνθείτε σε κάποιον εκπαιδευτή.
Πηγή: Pet Friends

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.