Puppy News☛

Έχουν stress οι σκύλοι που χρησιμοποιούνται για θεραπευτικούς λόγους στον άνθρωπο;

Η επαφή με τα ζώα ασκεί θετικές επιδράσεις στον άνθρωπο. Το γεγονός αυτό έχει αποδειχθεί επιστημονικά και εφαρμόζεται ολοένα και περισσότερο στην πράξη, συχνά για ειδικούς θεραπευτικούς σκοπούς. Υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες για τις θεραπείες με ζώα, αλλά τα αποτελέσματά τους περιορίζονται κυρίως στην μελέτη των επιδράσεών τους στον άνθρωπο. έτσι, επιστήμονες στο Κτηνιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, διερεύνησαν το πως νιώθουν οι σκύλοι θεραπείας κατά τη διάρκεια μιας θεραπευτικής συνεδρίας και πως μπορεί κανείς να δημιουργήσει ένα απαλλαγμένο από άγχος περιβάλλον για τα ζώα. 

Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι, κατά τη διάρκεια ομαδικής θεραπείας, οι σκύλοι δεν υπόκεινται σε μεγαλύτερο στρες, συγκριτικά με το πως νοιώθουν κατά το χρόνο ανάπαυσής τους. Αναγκαίες προϋποθέσεις για αυτό το σκοπό είναι η εθελοντική ενασχόληση και ο αυτοπροσδιορισμός των σκύλων. Τα αποτελέσματα της μελέτης έχουν δημοσιευθεί στο περιοδικό Journal of Veterinary Behavior.

Η αποκαλούμενη θεραπεία με ζώα (animal-assisted therapy, AAT) εφαρμόζεται ολοένα και πιο συχνά για τη θεραπεία σωματικών και πνευματικών διαταραχών του ανθρώπου. «Για τα αγχώδη άτομα, τα ζώα χρησιμεύουν ως «κοινωνικοί παγοθραύστες» και έτσι τους δίνεται το κίνητρο να ενταχθούν στη θεραπεία από την αρχή.», αναφέρει η Lisa Maria Glenk, που ήταν υπεύθυνη της έρευνας.

Η Lisa Maria Glenk διεξάγει έρευνα στο Τμήμα Συγκριτικής Ιατρικής στο Messerli Research Institute. Είναι πρωτοπόρος στην έρευνα για την προοπτική της χρήσης των σκύλων για θεραπευτικούς σκοπούς. Μαζί με συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης και άλλα ινστιτούτα, η Glenk διερεύνησε την ποιότητα ζωής των τετράποδων θεραπευτών. Χαρακτηριστικά η Glenk αναφέρει: "Μας λείπουν ευρέως ισχύοντα πρότυπα για την επαγγελματική χρήση των ζώων σε θεραπείες. Ευχόμαστε να θεσπίσουμε αυτά τα πρότυπα. Όταν τα ζώα υπόκειται σε στρες εν ώρα εργασίας, ενδεχομένως αυτό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική τους υγεία. Όταν όμως τα ζώα είναι ασφαλή, τελικά αυτό ωφελεί και τους ανθρώπους".

Οι εκπαιδευμένοι σκύλοι θεραπείας δεν υπόκεινται σε μεγαλύτερο στρες συγκριτικά με τον χρόνο εκτός εργασίας. Για το σκοπό αυτό η Glenk μελέτησε πέντε εκπαιδευμένους και έμπειρους σκύλους θεραπείας. Οι σκύλοι ήταν φυσιολογικοί κατά τη διάρκεια της ομαδικής θεραπείας με εξαρτημένα άτομα και δύο θεραπευτές. Η Glenk χρησιμοποίησε δείγμα σιέλου για να προσδιορίσει εάν οι περίοδος της θεραπείας ήταν στρεσική για τα ζώα. Στα δείγματα σιέλου που λήφθηκαν σε διάφορους χρόνους, κατά τη διάρκεια της ομαδικής θεραπείας αλλά και μετά το πέρας αυτής, καθώς και κατά τη διάρκεια του χρόνου ανάπαυσης τους, οι επιστήμονες ανίχνευσαν κορτιζόλη, που αποτελεί δείκτη του επιπέδου στρες στους σκύλους. Οι επιστήμονες κατέγραφαν επίσης τη συμπεριφορά των ζώων σε βίντεο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρέχουν σημαντικά ευρήματα, αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες οι σκύλοι θεραπείας δεν υπόκεινται σε στρες κατά τη διάρκεια των θεραπευτικών συνεδριών. Σε μια προηγούμενη μελέτη , είχαν δείξει ότι οι σκύλοι θεραπείας που εργάζονται χωρίς λουρί έχουν χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης. Επομένως, οι σκύλοι θεραπείας με λουρί που συμμετέχουν σε θεραπευτικές συνεδρίες με ψυχιατρικούς ασθενείς είναι λιγότερο χαλαροί από αυτούς που μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα ενόσω βρίσκονται σε δράση.

Έτσι, εξαρτάται από το αν οι σκύλοι μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στο χώρο, π.χ. αν δεν είναι δεμένοι με λουρί και μπορούν να αποχωρήσουν από το δωμάτιο όποτε το θελήσουν. Αυτές οι καταστάσεις υφίσταντο κατά τη διάρκεια της ομαδικής θεραπείας. Οι σκύλοι μπορούσαν επίσης να πιουν νερό όποτε το ήθελαν και να μετακινηθούν ελεύθερα στο χώρο.

Όταν οι σκύλοι θεραπείας νοιώθουν ανασφάλεια, μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα όπως απώλεια τριχώματος, αποφολίδωση του δέρματος, δαγκώνουν το λουρί, μυϊκό τρόμο, χασμουρητό, γλείψιμο των χειλέων τους, λαχάνιασμα ή διάρροια. Πιο ήπιες διαταραχές αποτελούν η άρνηση του φαγητού, η αποφυγή της οπτικής επαφής με τους ανθρώπους ή μειωμένες ικανότητες προσοχής και συγκέντρωσης. Οι ιδιοκτήτες σκύλων πρέπει να λαμβάνουν τα σημάδια του οξέος στρες κατά τη θεραπεία σοβαρά και θα πρέπει να απομακρύνουν τα ζώα τους από την αντίστοιχη κατάσταση.

Τέλος, οι ερευνητές προτείνου τακτική επίβλεψη των σκύλων θεραπείας. Άλλωστε, τα άτομα που ανήκουν στα ψυχοκοινωνικά επαγγέλματα υπόκεινται σε επίβλεψη για τη διατήρηση της πνευματικής τους υγείας κατά το χειρισμό δύσκολων περιπτώσεων. Έτσι, με την επίβλεψη των ζώων, οι ειδικευμένοι κτηνίατροι που ασχολούνται με την μελέτη της συμπεριφοράς θα μπορούν να εντοπίζουν ατομικές διαταραχές σε πρώιμο χρόνο στους σκύλους θεραπείας.


Πηγή: DIAGNOVET.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.