Puppy News☛

Ώστε έχεις εκπαιδεύσει το σκύλο σου;

Είναι σύνηθες φαινόμενο της Ελληνικής πραγματικότητας ο οποιοσδήποτε έχει δει στο YouTube τέσσερα-πέντε βίντεο εκπαίδευσης σκύλου να θεωρεί τον εαυτό του εκπαιδευτή και αφού έχει μάθει στο σκύλο του να κάθετε ή να κάνει και καμία κωλοτούμπα, ονομάζει τον σκύλο του εκπαιδευμένο.

Έχουμε την απαίτηση από τα σκυλιά μας να συμπεριφέρονται όπως εμείς επιθυμούμε χωρίς όμως να τα έχουμε διδάξει πως να το κάνουν. Ο σκύλος είναι σκύλος και ζει ανάλογα με τα ένστικτά του. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Είναι καθήκον μας, από την στιγμή που αποκτήσαμε ένα σκύλο, να του κάνουμε κατανοητό τι ζητάμε από αυτόν.

Πότε όμως θεωρούμε έναν σκύλο εκπαιδευμένο; Εάν δηλαδή ο σκύλος μας κάθετε, ξαπλώνει ή δίνει το χέρι του είναι εκπαιδευμένος; Θα πω κατηγορηματικά όχι. Εκπαιδευμένος θεωρείται ο σκύλος που μπορεί και συμβιώνει αρμονικά, χωρίς προβλήματα, σε μια ανθρώπινη οργανωμένη κοινωνία. Οι πόλεις και τα διαμερίσματα δεν είναι φτιαγμένα για να ζουν οι σκύλοι μας. Σκάλες, πατώματα που γλιστρούν, περιορισμένος χώρος για παιχνίδι, αυτοκίνητα στα πεζοδρόμια που εμποδίζουν την διασκέδαση της βόλτας. Είμαι σίγουρος πως μπορεί να σκεφτείτε πολλά περισσότερα. Εδώ καλά-καλά οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για να ζούμε εμείς.

Πότε λοιπόν ο σκύλος μας ΔΕΝ θεωρείτε εκπαιδευμένος;

  • Όταν καταστρέφει πράγματα στο σπίτι.
  • Όταν πηδάει πάνω μας και στους επισκέπτες σχίζοντας ρούχα.
  • Όταν μας τραβάει σαν τσουβάλι στην βόλτα.
  • Όταν γαβγίζει όλη μέρα.
  • Όταν αποφεύγουμε να τον πάρουμε μαζί μας με το φόβο πως θα αρπαχτεί με κάποιο σκυλί ή με κάποιον από τους συμπολίτες μας.
  • Όταν τρώει το φαγητό μας από το τραπέζι ή τον πάγκο της κουζίνας.
  • Όταν τον φωνάζουμε και δεν έρχεται.

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά παραδείγματα που δυσκολεύουν την συμβίωση μαζί του. Η εκπαίδευση του σκύλου δεν είναι απλή υπόθεση. Όσα βίντεο και να δούμε στην τηλεόραση ή YouTube δεν θα μπορέσουμε ποτέ να βάλουμε τις σωστές βάσεις όπως ένας επαγγελματίας. Εμπιστευτείτε την διαπαιδαγώγηση του σκύλου σας από μικρή ηλικία σε ένα εκπαιδευτή που δεν χρησιμοποιεί ψυχολογική ή σωματική βία. Επίσης κάτι πολύ σημαντικό: η εκπαίδευση του αγαπημένου σας φίλου θα πρέπει να γίνεται πάντα με την παρουσία σας.

Αρθρογράφος - Δημήτρης Κοτάκος

Πηγή: living with dogs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.