Puppy News☛

Μπορεί ο σκύλος σου να έχει χοληστερίνη;

Μπορεί η χοληστερίνη να είναι κάτι που απασχολεί πολλούς ανθρώπους, όμως είναι θέμα που έχει αγνοηθεί για τα κατοικίδια. Αυτό διότι είναι σπάνιο για ένα σκύλο ή μια γάτα να αναπτύξει μια καρδιακή νόσο εξαιτίας της χοληστερίνης. Η χοληστερίνη σχετίζεται όμως με άλλες σοβαρές ασθένειες όπως η παχυσαρκία, η παγκρεατίτιδα και διάφορα νευρολογικά προβλήματα. Αν και χοληστερίνη μπορούν να εμφανίσουν και οι σκύλοι και οι γάτες, είναι πιο συχνό φαινόμενο στα σκυλιά.

Ποιες είναι οι αιτίες;

Είναι φυσιολογικό να συμβεί υπερλιπιδαιμία στο σκύλο σου για μερικές ώρες μετά το φαγητό. Στη συνέχεια τα επίπεδα της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων επιστρέφουν στα φυσιολογικά τους λόγω της δράσης των ενζύμων μεταβολισμού. Αν ο σκύλος σου έχει έλλειψη ή κάποιο πρόβλημα με αυτά τα ένζυμα, ο οργανισμός του θα είναι ανίκανος να απομακρύνει το λίπος από την κυκλοφορία του αίματος, κάτι που οδηγεί σε υψηλά επίπελα λίπους. Επίσης η χοληστερίνη συνδέεται και με ορισμένες ασθένειες, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό ο σκύλος σου να παρακολουθείται συχνά από τον κτηνίατρο.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλλουν και κυμαίνονται από ασυμπτωματικά μέχρι σοβαρά επεισόδια παγκρεατίτιδας, διαταραχές της όρασης και επιληπτικές κρίσεις. Τα περισσότερα σκυλιά εμφανίζουν σημάδια εμετού, διάρροιας ή και κοιλιακής δυσφορίας.

Είναι σημαντικό να παρακολουθείς συχνά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερίνης του σκύλου σου και να ενημερωθείς από τον κτηνίατρο σχετικά με το κάθε πότε θα πρέπει να πηγαίνεις τον πιστό σου φίλο για έλεγχο. Σε περίπτωση που ο σκύλος σου έχει αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης μην αγχωθείς. Αντιμετωπίζεται με δίαιτα αρχικά, όπως και στους ανθρώπους. Το θέμα είναι η συστηματική παρακολούθηση, ώστε να υπάρχει έγκαιρη διάγνωση και γρηγορότερη αντιμετώπιση.

Πηγή: iPop

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.