Puppy News☛

Agility: παιχνίδια ευκινησίας για σκύλους, τώρα και στην Ελλάδα.(Β' ΜΕΡΟΣ)

Κάνει ο σκύλος μου για ατζίλιτι;

Οι σκύλοι που έχουν έφεση στο ατζίλιτι είναι αυτοί που είναι δραστήριοι, αγαπούν το τρέξιμο και θέλουν με κάθε τρόπο να εκτονώσουν την περίσσια ενέργειά τους. Γιατί, λοιπόν, να μην την εκτονώσουν με θεμιτό τρόπο αντί να βρουν διέξοδο καταστρέφοντας το σπίτι μας; Για να κάνει ένας σκύλος ατζίλιτι, είναι απαραίτητο να είναι υγιής, καθώς η άσκηση είναι απαιτητική. ∆εν θα πρέπει να είναι υπέρβαρος, τραυματισμένος ή να έχει πρόβλημα με τα ισχία, την καρδιά ή το αναπνευστικό σύστημα. Θα πρέπει να διασκεδάζει και όχι να υποφέρει. Αν δεν είστε σίγουροι για τη φυσική του κατάσταση, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

Τα κουτάβια μπορούν να ξεκινήσουν με ένα πρόγραμμα εισαγωγής στο ατζίλιτι και απευαισθητοποίησης, ώστε να εξοικειωθούν με τα εμπόδια και να μην τα φοβούνται. Μπορούν να μάθουν να περνούν κάποια εμπόδια (π.χ. το τούνελ), αλλά για τα πιο απαιτητικά θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η σωματική τους ανάπτυξη.

Φυλές που συναντάμε συχνότερα σε αγώνες ατζίλιτι είναι τα: Μπόρντερ Κόλι, Αυστραλέζικα Ποιμενικά, Ουγγρικά Μούντι, Κόργκι, Σέτλαντ, Βελγικά Ποιμενικά Τερβίρεν, Πίντσερ, Πουντλ, Λαμπραντόρ, Γκόλντεν Ριτρίβερ, Σνάουτσερ, Κόκερ Σπάνιελ, Παπιγιόν και πολλές φυλές Τεριέ, με πρώτο στη λίστα το Τζακ Ράσελ.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ένας ημίαιμος σκύλος δεν μπορεί να διασκεδάσει ή ακόμη και να διακριθεί σε αυτό το κυνάθλημα.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχετε αναπτύξει καλή επαφή και επικοινωνία με το σκύλο σας, ώστε να δέχεται καθοδήγηση όντας λυτός και να λειτουργείτε ως ομάδα. Φυσικά, είναι απαραίτητο να γνωρίζει υπακοή και κάποιες βασικές εντολές.

Ακόμη κι αν ο σκύλος σας είναι κατάλληλος για ατζίλιτι, αυτό δεν σημαίνει ότι κι εσείς θα τα καταφέρετε. Ως αγώνισμα είναι απαιτητικό και για τον χειριστή, αφού πρέπει να είναι συνεχώς σε εγρήγορση, να σκέφτεται εγκαίρως πώς θα αντιμετωπίσει το επόμενο εμπόδιο, με ποιον τρόπο θα καθοδηγήσει το σκύλο του, τι είδους αλλαγή κατεύθυνσης θα επιλέξει και σε ποιο σημείο θα πρέπει να βρίσκεται κάθε στιγμή. Το ότι, πέρα από το σκύλο, πρέπει να τρέχει κι αυτός είναι ευκόλως εννοούμενο.

Προπόνηση και αγώνες

Καλό είναι, όπως σε κάθε άθλημα, πριν από το τρέξιμο στο στίβο να γίνεται προθέρμανση. Ασκήσεις για εκγύμναση συγκεκριμένων μυών θα βοηθήσουν στην ενδυνάμωσή τους, ώστε ο σκύλος να αντεπεξέρχεται επιτυχώς. Στη χώρα μας, λόγω κλίματος, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όταν έχει ζέστη. Φροντίζουμε να παρέχουμε στο σκύλο σκιά, νερό και δροσιά στα διαλείμματα. Βρέξιμο στην κοιλιά και στις πατούσες θα τον ανακουφίσει και θα τον βοηθήσει να κατεβάσει θερμοκρασία μέχρι να ξανατρέξει.

Οι προπονήσεις δεν πρέπει να έχουν μεγάλη διάρκεια, ούτε να είναι βαρετές και μονότονες. Οταν ο σκύλος μας κάνει κάποιο λάθος, φροντίζουμε να εντοπίσουμε τι λάθος κάναμε εμείς στην καθοδήγησή του. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται ενθάρρυνση και είναι σημαντική η ανταμοιβή όταν τα καταφέρνει.

Στο ατζίλιτι η νίκη δεν είναι αυτοσκοπός. Η προσπάθεια για επιτυχημένο πέρασμα του στίβου ως ομάδα είναι αυτό που μετράει. Ο σκύλος δεν διαβάζει χρονόμετρα και δεν μπορεί να ξέρει αν νίκησε. Το θέμα είναι να του φερθούμε εμείς μετά σαν νικητή για την προσπάθειά του να μας ικανοποιήσει, δίνοντάς του το αγαπημένο του παιχνίδι ή μεζεδάκι.

Για να συμμετάσχει ένας σκύλος σε αγώνες, απαιτούνται ταχύτητα, ακρίβεια και τουλάχιστον 6 μήνες προπόνηση. Αυτό δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι εξαντλούμε το σκύλο μας. Απλώς φροντίζουμε να τον διατηρούμε σε καλή φυσική κατάσταση.

Ατζίλιτι και τεχνολογία

Οι «προχωρημένοι» χειριστές συνηθίζουν να φτιάχνουν χάρτη του στίβου, ώστε να προετοιμάζονται πνευματικά για τη διαδρομή και να σχεδιάσουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν. Αλλωστε, πολλές φορές πριν από τον αγώνα, τους δίνεται τυπωμένος ο χάρτης της διαδρομής. Παλαιότερα, η διαδικασία αυτή γινόταν χειρόγραφα. Σήμερα υπάρχουν διάφορα εξειδικευμένα προγράμματα που δίνουν τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε στον υπολογιστή και να τυπώσουμε τη διαδρομή της κούρσας. Ακόμη και για iPhone έχει βγει εφαρμογή, ώστε να μπορεί κάποιος να έχει μαζί του το χάρτη της προπόνησης ή να τον σχεδιάσει επιτόπου.

ΕΝ∆ΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΤΖΙΛΙΤΙ;

Υπάρχουν αρκετά κλαμπ για να κάνετε Ατζίλιτι στην Ελλάδα.  Αρκεί να έχετε όρεξη για παιχνίδι και άσκηση καθώς και έναν υγιή σκύλο, με ενέργεια, που απαραίτητα να γνωρίζει βασική υπακοή και να έχει διάθεση να δουλέψει για τον χειριστή του, το παιχνίδι του ή μια λιχουδιά. Είναι δεκτά όλα τα σκυλιά ανεξαρτήτου φυλής ή μη.

Στην ΑΘΗΝΑ, μπορείτε να γίνετε μέλος των ομάδων:

1. «Agility Addicts».
Site: agilityaddicts.gr
Εmail: info@agilityaddicts.gr
FB page: AthensAgilityAddicts
Τηλ. Ομίλου: 6930-330.884

2. «Athens Dog Training Club»
FB page: Athens Dog Training Club
Τηλ. Ομίλου: 6945-960.038

Στη ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, υπάρχουν τα:

1. «Thessaloníki Agility Club», που στεγάζεται και λειτουργεί στο χώρο του Κέντρου Εκπαίδευσης Σκύλων «Drive Unlimited Canine Sports Center», στον Άγιο Βασίλειο Κορώνειας, 20 μόλις λεπτά από τη Θεσσαλονίκη.
Site: drive-unlimited.gr
Εmail: info@drive-unlimited.gr
FB group: Thessaloniki Agility Club
Τηλ. Ομίλου: 6945-363.043

2. «Kynagon Dog Training & Park», στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης.
Site: www.kynagon.gr
Εmail: info@kynagon.gr
FB page: kynagon Positive Dog Training
Τηλ. Ομίλου: 6979-986.630

Στην ΚΟΜΟΤΗΝΗ, θα βρείτε τo «Agility Dog Sport Komotini», που φιλοξενείται στο Doggy Park Sports Center, (Εθνάρχου Μακαρίου 16Γ).
FB group: Agility Dog Sport Komotini
Τηλ. Ομίλου: 6984-798.253

Πηγή: ΤΡΙΧΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.