Puppy News☛

Ποιες ενδείξεις φανερώνουν ψυχαναγκαστικά σύνδρομα στον σκύλο σας.

Πριν 15 χρόνια, όταν βλέπαμε το σκύλο να κυνηγάει την ουρά του με μανία ξανά και ξανά, χωρίς να μπορεί να αντισταθεί στο πειρασμό, γελούσαμε και το βρίσκαμε χαριτωμένο. Σήμερα γνωρίζουμε πως μία ανάλογη συμπεριφορά μπορεί να μην είναι τόσο “χαριτωμένη”, αλλά να είναι σημάδι ψυχαναγκαστικής διαταραχής (OCD).

Μη πανικοβάλλεστε! Το ότι ο σκύλος κυνηγάει την ουρά του δεν πάει να πει πως πάσχει απαραίτητα από OCD. Η διάγνωση δεν είναι τόσο απλή. Μία συμπεριφορά για να μπορεί να χαρακτηριστεί ως ψυχαναγκαστική διαταραχή, θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως:

  •     Επανάληψη.
  •     Μπορεί να είναι ή να φαίνεται παράξενη.
  •     Ο σκύλος μοιάζει να μην μπορεί να την ελέγξει.
  •     Δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο σκοπό/χρησιμότητα.

Η συμπεριφορά μπορεί να εκδηλώνεται προς τον εαυτό του, όπως να δαγκώνει το πόδι του, ή ως προς άψυχα αντικείμενα.

Οι αιτίες που προκαλούν OCD είναι πολλές. Οι επιστήμονες σήμερα πιστεύουν πως το στρες και τα γονίδια (βίντεο παρακάτω) παίζουν σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που σκύλοι εμφανίζουν OCD χωρίς προφανείς λόγους.

Μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα του στρες στο κατοικίδιο μας; Φυσικά και μπορούμε. Μην αφήνετε το σκυλί σας χωρίς άσκηση. Σωματική και πνευματική. Αφιερώστε του χρόνο. Ποιος ο λόγος που αποκτήσατε σκύλο; Για να τον έχετε σε ένα μαξιλάρι και να βαριέται; Εκτονώστε την ενέργειά του (και τη δική σας) με παιχνίδι ή ένα καλό περίπατο.

Είναι καλό παιχνίδια όπως αυτά που τα σκυλιά k μία δέσμη λέιζερ στο πάτωμα πρέπει να αποφεύγονται. Υπάρχουν φυλές που είναι πιο επιρρεπείς σε OCD όπως, Bull Terrier, Doberman, Golden Retriever και Γερμανικοί ποιμενικοί.

Άλλοι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη OCD είναι:

  •     Όταν το σκυλί έχει κακοποιηθεί επανειλημμένα σε μικρή ηλικία.
  •     Έχει περιοριστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολύ μικρό χώρο.
  •     Ελλιπής κοινωνικοποίηση.
  •     Έχουν απομονωθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από ανθρώπους ή σκύλους.

Εάν ο σκύλος μας πάσχει από OCD ή όχι, μπορεί να το διαγνώσει μόνο κτηνίατρος ή ειδικός συμπεριφοράς. Το ότι ένα Golden Retriever γλύφει επανειλημμένα το πόδι του μέχρι να προκαλέσει πληγή μπορεί να οφείλεται και σε άλλους λόγους. Εάν δούμε το σκύλο μας να επαναλαμβάνει μία συμπεριφορά που έχει τα χαρακτηριστικά του OCD (ή ακόμα και όχι), θα πρέπει να του αποσπάσουμε την προσοχή και να τον απασχολήσουμε με κάτι άλλο. Για παράδειγμα εάν κυνηγάει την ουρά του συνέχεια, τον φωνάζουμε και παίζουμε με το αγαπημένο του παιχνίδι. Σκοπός είναι να διακόψουμε την συμπεριφορά και να απασχολήσουμε το μυαλό του με κάτι άλλο που τον ευχαριστεί το ίδιο ή περισσότερο.

Παρακάτω θα ακούσετε έναν από τους πιο δημοφιλής κτηνιάτρους παγκοσμίως, τον Dr. Marty Becker, να μιλάει σε ένα βίντεο του 2010 σχετικά με τα OCD.




Πηγή: petsonly.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.