Puppy News☛

Κοινές παθήσεις του σκύλου σας: Στόμα.

Συμπτώματα που σχετίζονται με προβλήματα του στόματος είναι σάλια, σκάλισμα του στόματος με το μπροστινό πόδι, υπερβολικές μασητικές κινήσεις, συμπτώματα ερεθισμού στο μάσημα και αναπνοή που μυρίζει.

Πρέπει να εξετάζετε τακτικά το στόμα του σκύλου σας και να καθαρίζετε τα δόντια του, μια ή δύο φορές την εβδομάδα, με μια μαλακιά οδοντόβουρτσα (ή βαμβάκι που έχετε βουτήξει σε αλατόνερο) και ειδική οδοντόκρεμα για σκύλους για να προλάβετε τη δημιουργία πέτρας.

Η πέτρα βλάπτει τις άκρες των ούλων, επιτρέπει στα βακτηρίδια να προσβάλουν τα φατνία κι έτσι να χαλαρώνουν τα δόντια, προκαλεί πάντα κάποια φλεγμονή των ούλων και συχνά κάνει την αναπνοή να μυρίζει άσχημα. Αν δίνετε στον σκύλο σας να μασάει ειδικές ‘τσίχλες’ από κατεργασμένο δέρμα θα βοηθήσετε ν διατηρηθεί η πέτρα σε παραδεκτά επίπεδα.

Αν ο σκύλος σας εμφανίζει ξαφνικά μερικά από τα συμπτώματα που περιγράφηκαν, ανοίξτε το στόμα του και κοιτάξτε μήπως έχει σφηνωθεί κάποιο ξένο σώμα ανάμεσα στα δόντια του. Με υπομονή μπορείτε να βγάλετε συνήθως το σώμα αυτό μ’ ένα κουταλάκι του γλυκού.

Ζωηρόχρωμες άκρες των ούλων στο σημείο που συναντούν τα δόντια είναι σημάδι ουλίτιδας. Χτυπήστε ελαφρά κάθε δόντι με το δάχτυλο σας ή την άκρη ενός μολυβιού. Αν υπάρχουν ενδείξεις χαλαρώματος ή μαλακώματος, πλύνετε το στόμα με ζεστό αλατόνερο και δώστε του μια ασπιρίνη.

Οι οδοντοπάθειες των σκύλων αντιμετωπίζονται φυσικά καλύτερα από τον κτηνίατρο. Χρησιμοποιώντας ηρεμιστικά ή αναισθητικά βραχείας διάρκειας, μπορεί να βγάλει την πέτρα από τα δόντια με ειδικά ξέστρα ή μηχανήματα υπερήχων. Χαλασμένα δόντια πρέπει να βγαίνουν, για να προληφθούν αποστήματα των ριζών και φλεγμονές του φατνίου, που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, όπως δηλητηρίαση του αίματος, ιγμορίτιδα, ακόμη και νεφροπάθειες. Σφραγίσματα σπάνια είναι απαραίτητα.

Έλκη του στόματος, όγκοι και αμυγδαλίτιδα προκαλούν επίσης μερικά από τα παραπάνω συμπτώματα, αλλά θα απαιτήσουν διάγνωση και θεραπεία από τον κτηνίατρο.

Πηγή: Pet Friends

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.