Puppy News☛

Στείρωση.

Η στείρωση του σκύλου συμβάλλει στην καλύτερη υγεία και την μακροζωϊα  καθώς και στη δική σας γαλήνη. Η πιο υπεύθυνη στάση είναι η στείρωση του, εκτός εάν υπάρχει κάποιος πολύ συγκεκριμένος λόγος που οδηγεί τον ιδιοκτήτη του να πράξει διαφορετικά. Γι΄ αυτό αγνοήστε όλες τις αντιρρήσεις που μπορεί να ακούτε και κανονίστε συνάντηση με τον κτηνίατρο σας όσο το δυνατόν πιο σύντομα!
 

Οφέλη στην υγεία

Η στείρωση στους θηλυκούς σκύλους μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού ενώ βοηθάει στην εξάλειψη της απειλής των καρκίνων της μήτρας και των ωοθηκών καθώς και της μόλυνσης της μήτρας, ασθένειες οι οποίες είναι συνηθισμένες στις μη στειρωμένες σκυλίτσες. 


Η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη μπορεί να βάλει την σκυλίτσα σας σε κίνδυνο καθώς μπορεί να ζευγαρώσει με ένα σκύλο του οποίου τα νεογνά είναι ιδιαιτέρως μεγαλόσωμα γι’ αυτήν και να μη μπορεί να γεννήσει με ασφάλεια. Ορισμένοι κτηνίατροι προτιμούν να στειρώνουν τους θηλυκούς σκύλους πριν από τον πρώτο τους οίστρο ενώ άλλοι όχι. Συζητήστε ποια είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή με τον κτηνίατρο σας.

Η στείρωση ενός αρσενικού σκύλου θα λειτουργήσει ανασταλτικά για πιθανούς όγκους όρχεων και θα μειώσει τον κίνδυνο των προβλημάτων προστάτη. Επίσης μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης περιπρωκτικών αποστημάτων  και κηλών, παθήσεις που παρατηρούνται συχνά σε ηλικιωμένα, μη στειρωμένα σκυλιά. Η στείρωση επίσης μειώνει και τις βίαιες παρορμήσεις του σκύλου σας και κατά συνέπεια και την πιθανότητα τραυματισμού εξαιτίας ενός τσακωμού.

Για τους αρσενικούς σκύλους, η εγχείρηση περιλαμβάνει αφαίρεση και των δύο όρχεων. Για τους θηλυκούς , την αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών.
 

Ένα καλύτερο κατοικίδιο για την οικογένεια σας

Φυσικά καμία οικογένεια δε θέλει να αντιμετωπίσει το ζήτημα των ανεπιθύμητων απογόνων του κατοικίδιου τους. Επίσης, το να στειρώσετε μία σκυλίτσα εξαλείφει  το πρόβλημα των αδέσποτων αρσενικών σκυλιών που κατασκηνώνουν στον κήπο σας. Οι αρσενικοί σκύλοι,  που στειρώνονται νωρίς είναι λιγότερο επιθετικοί απέναντι σε άλλους και δεν αποσπώνται από τα θηλυκά που βρίσκονται σε οίστρο. Ακόμα, είναι λιγότερο πιθανό να “μαρκάρουν” την περιοχή τους ή να επιχειρήσουν να «ζευγαρώσουν »ανεβαίνοντας σε  έπιπλα ή στα πόδια σας.
Ο υπερπληθυσμός των σκύλων αποτελεί πρόβλημα

Κάθε χρόνο, χιλιάδες ανεπιθύμητα σκυλιά καταλήγουν σε καταφύγια. Πολλά από αυτά είναι αποτέλεσμα τυχαίου ζευγαρώματος μεταξύ αδέσποτων και μη στειρωμένων ζώων. Όσες περισσότερες λοιπόν είναι οι στειρώσεις τόσο καλύτερα.
 

Δικαιολογίες…πάντα δικαιολογίες

Υπάρχει μία μακρά λίστα από δικαιολογίες που αντικρούουν την ιδέα της στείρωσης αλλά υπάρχουν μόνο αυτές. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ καλύτερο να προχωρήσετε με αυτήν τόσο για το καλό του κατοικίδιου σας όσο και για την οικογένεια σας και εσάς. Για παράδειγμα….

Ο σκύλος μου θα παχύνει και θα γίνει οκνηρός - η στείρωση μπορεί να μειώσει την φυσική τάση του σκύλου σας να περιπλανιέται αλλά δε θα επηρεάσει τα συνολικά επίπεδα δραστηριότητας του. Όταν οι σκύλοι κερδίζουν βάρος μετά την στείρωση, οφείλεται συνήθως στο συνδυασμό του υπερβολικού φαγητού και της έλλειψης σωματικής άσκησης.
  
Η προσωπικότητα του σκύλου μου θα αλλάξει - Ενδέχεται να αλλάξει, αλλά προς το καλύτερο. Μετά την στείρωση, ο σκύλος μπορεί να γίνει λιγότερο επιθετικός με άλλα ζώα, να περιπλανιέται λιγότερο και να γίνει πιο βολικός και ευχάριστος. Ο “ψεκασμός” (σημάδι με ούρα) το οποίο συμβαίνει συνήθως  για να οριοθετήσει την περιοχή του, ελαττώνεται ή παύει τελείως όταν στειρώνεται.

Μπορούμε να πουλήσουμε τα κουτάβια και να κερδίσουμε χρήματα - Ακόμα και επώνυμοι εκτροφείς νιώθουν τυχεροί όταν καταφέρνουν να αποκτήσουν καθαρόαιμα κουτάβια. Βεβαίως, αυτό εξαρτάται από το να καταφέρει κάποιος να ζευγαρώσει μία καθαρόαιμη σκυλίτσα με έναν όμοιο της προτού μείνει έγκυος από κάποιον άγνωστο “περιπλανώμενο”. Το κόστος του να αναθρέψεις ένα τέτοιο νεογνό αντισταθμίζει το μεγαλύτερο κέρδος. Το να βρει κανείς σπίτι για τέτοιου είδους κουτάβια μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο καθότι τα καταφύγια είναι γεμάτα με ανεπιθύμητα σκυλιά. Είναι καλύτερο να αφήνετε το ζευγάρωμα στα χέρια επαγγελματιών εκτροφέων.

Ανησυχώ με το ενδεχόμενο αναισθησίας του σκύλου μου - Τα ιατρικά οφέλη του να έχετε τον σκύλο σας στειρωμένο ξεπερνούν κατά πολύ το μικρό ρίσκο που ενέχει η αναισθησία. Σύγχρονες κτηνιατρικές μέθοδοι χρησιμοποιούν εξοπλισμό που καταγράφει τους ρυθμούς της καρδιάς και της αναπνοής κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, διασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό ότι ο ασθενής πηγαίνει περίφημα. Εάν εξακολουθείτε να ανησυχείτε συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας αλλά θυμηθείτε: πρόκειται για μία εγχείρηση ρουτίνας.
 

Πριν και μετά την εγχείρηση

Λογικά, ο κτηνίατρος σας θα σας συμβουλεύσει να κρατήσετε τον σκύλο σας μακριά από φαί και νερό για περίπου 12 ώρες πριν και μετά την εγχείρηση. Η πλειονότητα των σκύλων επιστρέφει σπίτι του την ίδια μέρα, αλλά μερικές φορές ο κτηνίατρος προτιμάει να κρατήσει το ζώο στο ιατρείο του λίγο παραπάνω ειδικά εάν  το τελευταίο βρίσκεται ακόμα υπό την επήρεια της νάρκωσης.

Μετά την εγχείρηση, οι σκύλοι πρέπει να περιορίζονται στο σπίτι για λίγες μέρες. Ο κτηνίατρος σας θα σας συμβουλεύσει σχετικά με την μετεγχειρητική φροντίδα καθώς και για το πότε θα αφαιρεθούν τα ράμματα.


Πηγή: purina.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.