Puppy News☛

Όταν ο σκύλος σας γερνάει...

Ακόμα και αν ο σκύλος σας επιβραδύνει το ρυθμό δραστηριοτήτων του όταν γερνάει, δεν υπάρχει λόγος αυτή η περίοδο της ζωής του να μην είναι μία από τις πιο ανταποδοτικές. Εξάλλου, όσο τα χρόνια περνούν, τόσο πιο σοφός γίνεται. Με τακτική κτηνιατρική επίβλεψη, καθημερινή φροντίδα και κατάλληλη διατροφή, ο υπερήλικας σκύλος σας μπορεί ακόμα να έχει μία χαρούμενη και υγιή ζωή.

Ωστόσο, δε μπορείτε να παραβλέψετε τις αλλαγές στην σωματική κατάσταση του σκύλου σας, καθώς τα χρόνια περνούν. Σημαντικές σωματικές λειτουργίες οι οποίες πρώτα θεωρούνταν δεδομένες, μπορεί να αρχίζουν να επιβραδύνουν ή να δυσλειτουργούν. Όπως ακριβώς και στους ανθρώπους, οι αισθήσεις αρχίζουν να χειροτερεύουν, οδηγώντας σε διαταραγμένη όραση, ακοή, γεύση και όσφρηση. Η όρεξη μπορεί να μειωθεί και οι πολύ ηλικιωμένοι σκύλοι συχνά αδυνατίζουν με αποτέλεσμα οι ώμοι και η σπονδυλική τους στήλη να εξέχουν περισσότερο.

Οι σκύλοι είναι συχνά ηλικιακά μεγαλύτεροι από ότι νομίζουμε, ειδικά όταν τους γνωρίζουμε από κουτάβια και έχουμε συνηθίσει στην υπερενεργητικότητα τους. Είναι δύσκολο να υπολογίσουμε την ηλικία ενός σκύλου, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στις φυλές. Γενικά, οι μικροί σκύλοι ζουν περισσότερο, ενώ μεγάλου μεγέθους φυλές έχουν σχετικά μικρή διάρκεια ζωής. Εκτός από τη ράτσα, το πόσο θα ζήσει ένας σκύλος επηρεάζουν και συγκεκριμένοι παράγοντες που καθορίζονται από τον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή, η άσκηση και το ιατρικό ιστορικό.

Τα σημάδια γήρανσης

  • Ο πιο πρακτικός τρόπος να διαπιστώσετε εάν ο σκύλος σας γερνάει είναι να παρατηρήσετε την συμπεριφορά και την εμφάνιση του.
  • Η ενέργεια τους αρχίζει και μειώνεται
  • Εμφανής δυσκαμψία στις αρθρώσεις τους
  • Σκληρότερο και λεπτότερο τρίχωμα, με φαλακρά σημεία και άσπρες τρίχες.
  • Κώφωση – διαπιστώνεται συχνά από την αδυναμία απόκρισης τους σε εντολές ή στο άκουσμα του ονόματος τους
  • Παθήσεις δοντιών και ούλων – προσέξτε για φαί που πέφτει καθώς τρώει ή υπερβολική έκκριση σάλιου και άγγιγμα του στόματος τους με το πόδι
  • Κονδυλώματα, εξογκώματα λίπους, ακόμα και όγκοι μπορούν να εμφανιστούν. Ελέγξετε αυτές τις περιπτώσεις με τον κτηνίατρο σας καθώς η έγκαιρη διάγνωση τους μπορεί να σώσει τη ζωή του σκύλου σας.
  • Υπερβολική δίψα και συχνή ή ανεξέλεγκτη ούρηση
  • Σύγχυση ή αδυναμία να αναγνωρίσουν το περιβάλλον τους
  • Μειωμένη όρεξη
  • Κατάθλιψη, ανυπακοή και περιστασιακή καταστροφική συμπεριφορά
  • Ο σχηματισμός μιας θολής, μπλε κηλίδας στο μάτι, ο οποίος είναι φυσιολογικός και συνήθως δεν παρεμποδίζει την όραση. Ωστόσο, στις μεγάλες ηλικίες, υπάρχει και ο κίνδυνος καταρράκτη ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση. Ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας βοηθήσει να είστε θέση να ξεχωρίζετε τη διαφορά μεταξύ τους.
  • Τάση για περισσότερο ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και λιγότερο τη νύχτα. Ορισμένα σκυλιά τριγυρίζουν μέσα στο σπίτι κατά τη διάρκεια της νύχτας είτε λόγω πόνων στις αρθρώσεις τους, άνοιας ή ακόμα και μοναξιάς.
  • Αύξηση σωματικού βάρους
  • Όταν φτάσει η μέρα όπου θα αρχίσετε να παρατηρείται τα παραπάνω σημάδια, μην ανησυχήσετε. Απλώς, θα χρειαστεί να αλλάξετε την ρουτίνα του σκύλου σας και να πάρετε ορισμένες προφυλάξεις. Μερικές συνιστώμενες ενέργειες είναι οι εξής:
  • Κατάλληλη ιατρική φροντίδα - οι τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι αποτελούν αναγκαιότητα για τους ηλικιωμένους σκύλους. Επιπρόσθετα με τους ετήσιους εμβολιασμούς και εξετάσεις, μιλήστε στον κτηνίατρο σας σχετικά με εξετάσεις αίματος ή ούρων καθώς και για παρακολούθηση του βάρους τους. Καταγράψτε πιθανά ανησυχητικά σημάδια και αναφέρετε τα στον κτηνίατρο σας.
  • Κρατήστε τον σε φόρμα – η τακτική άσκηση παραμένει σημαντική σε αυτή την ηλικία όπου η παχυσαρκία και η αρθρίτιδα αποτελούν δύο από τις πιο κοινές παθήσεις. Ωστόσο, σε περίπτωση αρθρίτιδας, συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρο σας.
  • Καθημερινή ρουτίνα - η ύπαρξη μιας συνεχούς καθημερινής ρουτίνας συμβάλλει στην φυσική, νοητική και συναισθηματική υγεία του υπερήλικα σκύλου σας.
  • Υγιές δέρμα και τρίχωμα - είναι καλό να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμα σας την περιποίηση του σκύλου σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Το να τον κάνετε μπάνιο τακτικά είναι πολύ σημαντικό ενώ αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να του δείξετε την αγάπη και φροντίδα που τόσο έχει ανάγκη.
  • Υγιή δόντια και ούλα - η τακτική στοματική φροντίδα από τον κτηνίατρο είναι πολύ σημαντική, αφού οι ηλικιωμένοι σκύλοι εμφανίζουν μεγαλύτερη προδιάθεση στις παθήσεις ούλων και στο σχηματισμό πέτρας. Επιπλέον, μπορείτε και εσείς από μόνοι σας να ελέγχετε την στοματική υγεία του σκύλου σας στο σπίτι.
  • Συναισθηματική υποστήριξη – δείξτε ευαισθησία στην φάση αυτή που περνάει ο σκύλος σας και κατανοήστε ότι η ψυχολογία του υφίσταται πολλές αλλαγές. Δείξτε περισσότερη υπομονή στην καθημερινή φροντίδα του. Η αγάπη και η δέσμευση σας είναι καθοριστικές για μία καλή ποιότητα ζωής στα γηρατειά του σκύλου σας.
  • Διατροφή για υπερήλικες – πέραν της τακτικής κτηνιατρικής φροντίδας, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις διαφορετικές πλέον διατροφικές ανάγκες του σκύλου σας. Η μειωμένη κινητική δραστηριότητα οδηγεί σε πιο αργό μεταβολισμό ο οποίος με την σειρά του απαιτεί την πρόσληψη λιγότερων θερμίδων. Από την άλλη μεριά όμως, απαιτούνται όσο ποτέ υψηλής ποιότητας και εύπεπτες πρωτεΐνες προκειμένου να διατηρηθεί η συνολική σωματική κατάσταση. Συνεπώς, συνίσταται η χορήγηση μιας δίαιτας κατάλληλης για ηλικιωμένους σκύλους.
  • Πρέπει να ταΐζετε τον σκύλο σας μία ή δύο φορές την βδομάδα. Ωστόσο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο σκύλος σας προτιμά να τρώει μικρότερες μερίδες πιο συχνά. Μην ανησυχείτε! Αυτό είναι αρκετά φυσιολογικό καθώς είναι η πέψη περισσότερων αλλά μικρότερων γευμάτων είναι ευκολότερη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.