Puppy News☛

Τα εμβόλια και η σημασία τους.

Όσες περισσότερες ημέρες καθυστερήσουμε να εμβολιάσουμε το σκύλο μας, τόσες περισσότερες είναι οι πιθανότητες μετάδοσης νόσων από τα μη εμβολιασμένα ζώα που κυκλοφορούν ανά την επικράτεια.

Τα εμβόλια και η απορρέουσα ανοσία, είναι από τις βασικές προτεραιότητες υγείας των ζώων, ανεξάρτητα αν αυτά είναι οικόσιτα ή αδέσποτα. Το εμβόλιο στην πραγματικότητα, αποτελεί ειδικά επεξεργασμένο "κομμάτι αρρώστιας", το οποίο εισέρχεται στον οργανισμό και προκαλεί συγκεκριμένη και αναμενόμενη αντίδραση αυτοπροστασίας έναντι του "παθογόνου παράγοντα". Η διαδικασία δράσης-αντίδρασης, είναι εκ των προτέρων επιστημονικά μελετημένη, ώστε να μην ενέχει κανένα κίνδυνο για το ζώο, αλλά να παρέχει την επιθυμητή ανοσία.

Μπείτε στο πρόγραμμα

Τα προγράμματα εμβολιασμών των σκύλων, ποικίλλουν ελαφρώς μεταξύ τους κι αυτό οφείλεται σε παράγοντες όπως είναι η ηλικία έναρξης εμβολιακού προγράμματος, το είδος των εμβολίων (π.χ. απλά, πολλαπλά), ο αριθμός των αναμνηστικών δόσεων και βέβαια, οι κατηγορίες των ασθενειών έναντι των οποίων τα τελευταία προσφέρουν προστασία. Ένα κλασικό πρόγραμμα εμβολιασμού ενός κουταβιού, ξεκινά σε ηλικία 2 μηνών με κατά κανόνα επαναληπτικούς εμβολιασμούς ανά 25 ημέρες μέχρις ότου το ζώο εμβολιασθεί πλήρως για όλες τις ασθένειες για τις οποίες υπάρχει δυνατότητα προστασίας. Από εκεί και πέρα, οι εμβολιασμοί είναι ετήσιοι αναμνηστικοί μέχρι το τέλος της ζωής του ζώου, εκτός αν συντρέχουν παράγοντες διακοπής του εμβολιακού προγράμματος (π.χ. προχωρημένη ηλικία ασθενούς). Το ίδιο πρόγραμμα, ακολουθείται για οποιονδήποτε σκύλο εμβολιάζεται για πρώτη φορά, έστω και αν δεν είναι στην ηλικία κουταβιού.

Ανώδυνα κι ακίνδυνα

Η διαδικασία του εμβολιασμού είναι ανώδυνη και ακίνδυνη, αρκεί πριν απ' αυτόν να διενεργηθεί κλινική εξέταση και λήψη ιστορικού από τον κτηνίατρο, ο οποίος άλλωστε είναι και ο μόνος υπεύθυνος για τη διενέργειά της. Το ζώο θα πρέπει να είναι υγιές και όχι καταπονημένο, ώστε να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός χωρίς επικινδυνότητα. Επειδή όμως, όπως αναφέρθηκε, το "υλικό" των εμβολίων δεν είναι "νεράκι", αλλά αντιγόνα ασθενειών, είναι πιθανόν να εμφανιστεί στο ζώο κάποια 24ωρη αδιαθεσία που συνήθως περιλαμβάνει ανορεξία, πυρεξία και μειωμένη δραστηριότητα, τα οποία όμως είναι τελείως παροδικά.

Πότε ο επόμενος εμβολιασμός;

Με το πέρας του κάθε εμβολιασμού, ο θεράπων κτηνίατρος καταγράφει στο ατομικό βιβλιάριο υγείας του σκύλου την επόμενη προτεινόμενη ημερομηνία εμβολιασμού. Αν αυτή αποτελεί την 25ήμερη επανάληψη, τότε πρέπει το ζώο να προσκομίζεται στο κτηνιατρείο τη συγκεκριμένη μέρα χωρίς χρονικές αποκλίσεις. Αυτό επιβάλλεται, γιατί διαφορετικά αδρανοποιείται ο κύκλος των εμβολιασμών. Αν η προτεινόμενη ημερομηνία αποτελεί τη μετά από ένα έτος αναμνηστική δόση, τότε υπάρχει δυνατότητα χρονικής ευελιξίας.


 Θα πρέπει βέβαια, οι ιδιοκτήτες να έχουν υπόψη τους ότι όσες περισσότερες μέρες καθυστερήσουν να εμβολιάσουν το σκύλο τους, τόσες περισσότερες είναι οι πιθανότητες μετάδοσης νόσων από τα μη εμβολιασμένα ζώα που κυκλοφορούν.
 

Επομένως, "άμα την εμφανίσει" ξεκινά ο κύκλος πρόληψης-φροντίδας και, αν χρειάζεται, θεραπείας του σκύλου, ο οποίος όμως θα μας αποζημιώσει για το χρόνο και την έννοια που θα "ξοδεύουμε", με τεράστια αποθέματα ενεργητικότητας, επιδόσεων, καθώς επίσης και αποδείξεις αγάπης για όλη μας τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.