Puppy News☛

Μελέτη συνδέει καρκίνο του πνεύμονα στους σκύλους με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ερευνητές από την Ιταλία και την Ελβετία με πρόσφατη τους μελέτη συσχέτισαν πρωτοπαθή καρκίνο του πνεύμονα σε σκύλους και ατμοσφαιρική ρύπανση και ειδικά σκόνη που συσσωρεύεται στους πνεύμονες.

Η μελέτη είναι εργασία του κ. Giuliano Bettini, αναπληρωτή καθηγητή στο εργαστήριο Παθολογίας Μικρών Ζώων , Δημόσιας Υγείας και Προστασίας των Ζώων στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μπολόνια στην Ιταλία. Η εργασία δεν είναι ολόκληρη διαθέσιμη ακόμη αλλά ένα κομμάτι της δόθηκε στη δημοσιότητα στις 30 Δεκεμβρίου.

Μαζί με τους συντάκτες από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, το κτηνιατρικό ογκολογικό και διαγνωστικό κέντρο Hünenberg της Ελβετία και την κλινική μικρών ζώων της Κτηνιατρικής σχολής της Ζυρίχης, προσπάθησαν να μελετήσουν το συσχετισμό μεταξύ της συσσώρευσης της ατμοσφαιρικής σκόνη στους πνεύμονες (ανθράκωση) και του πρωτοπαθή καρκίνο του πνεύμονα στους σκύλους.

Για την αναδρομική μελέτη εξέταστηκε πνευμονικός ιστός από 35 σκυλιά με πρωτοπαθή καρκίνο του πνεύμονα και 160 υγιείς σκύλους (μάρτυρες).

Για την καλύτερη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων χρησιμοποίησαν οπτικό μικροσκόπιο για τη μέτρηση των βασικών χαρακτηριστικών, όπως η ποσότητα και η ιστολογική εμφάνιση και άλλα συμπτώματα της ανθράκωσης στον ιστό των πνευμόνων, και στη συνέχεια έγινε υπολογισμός της αναλογίας (OR) μεταξύ αυτών των μετρήσεων και της συχνότητα εμφάνισης του πρωτοπαθούς καρκίνου του πνεύμονα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

* Οι πιο συχνά διαγνωσθέντας τύπος καρκίνου ήταν το θηλοειδές αδενοκαρκίνωμα.

* το θηλοειδές αδενοκαρκίνωμα αντιπροσώπευε το 45,7 % των διαγνώσεων.

* Οι περισσότεροι από τους όγκους ήταν ιστολογικά βαθμού II.

* Ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν πιο συχνά εστιακά εντοπισμένος (κλινικό στάδιο Ι).

* Τα σκυλιά με τα υψηλότερα ποσά ανθράκωσης έδειξαν σημαντικά υψηλότερο (πάνω από το διπλάσιο) κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα .

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το τελευταίο αυτό αποτέλεσμα συνιστά "τη σύνδεση μεταξύ ανθράκωσης λόγω της εισπνοής του μολυσμένου αέρα και του καρκίνου των πνευμόνων σε σκύλους".

Για αυτούς που ενδιαφέρονται να αναζητήσουν το πλήρες άρθρο μετά τη δημοσιοποιησή του, παραθέτουμε τα στοιχεία της εργασίας

"Association between environmental dust exposure and lung cancer in dogs." Giuliano Bettini, Maria Morini, Laura Marconato, Paolo Stefano Marcato and Eric Zini. The Veterinary Journal, Article in Press, Available online 30 December 2009. DOI:10.1016/j.tvjl.2009.09.004

Πηγή: Diagnovet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.