Puppy News☛

Λίγα λόγια για: Παθογένεια – Συμπτωματολογία Ερλιχίωσης.

H μόλυνση γίνεται με δήγματα κροτώνων. Η ερλίχια πολλαπλασιάζεται μέσα στα λευκοκύτταρα και προκαλεί χρόνια λευκοπενία. Ο θάνατος όταν συμβαίνει, οφείλεται στην θρομβοκυτοπενία (αιμορραγίες ) ή στη λευκοπενία ( δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις ). Τα νεαρά ζώα θεωρούνται περισσότερο ευαίσθητα σε σύγκριση με τα ενήλικα. Η νόσος υποδιαιρείται σε τρεις φάσεις :

Α) Εμπύρετη φάση
Το πρώτο σύμπτωμα είναι πυρετός που διαρκεί από 2 ημέρες έως τρεις εβδομάδες. Ο πυρετός είναι κυματοειδής, συχνά υψηλός και συνοδεύεται από ανορεξία από απώλεια βάρους, διόγκωση λεμφογαγγλίων και σποραδικά από θολερότητα του κερατοειδούς, επιπεφυκίτιδα, διάμεση πνευμονία, οίδημα στα άκρα και στο όσχεο, εμετούς και σπάνια ελαφρές αιμορραγίες. Θα πρέπει να τονιστεί πως δεν υπάρχει συγκεκριμένη κλινική εικόνα που να χαρακτηρίζει τις διάφορες μορφές της νόσου.

Β) Υποκλινική φάση
Τα συμπτώματα υποχωρούν και το ζώο μοιάζει να έχει ιαθεί. Ο αριθμός των κυττάρων του αίματος σιγά-σιγά επανέρχεται στο φυσιολογικό, με εξαίρεση τα αιμοπετάλια. Σε αυτό το στάδιο παρατηρείται ιστολογικά και έντονη δικτυοενδοθηλιακή υπερπλασία των λεμφοποιητικών ιστών, μη πυώδης πνευμονία και μηνιγγίτιδα. Βαθμιαία γίνεται διήθηση των ιστώ από πλασμοκύτταρα ( πνεύμονες, μήνιγγες, νεφροί, σπλήνας ) και τέλος παρατηρείται υποπλασία του μυελού των οστών.

Γ) Τελική φάση
Η λευκοπενία και η θρομβοκυτοπενία φτάνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Το ζώο παρουσιάζει έντονες αιμορραγίες στους ορογόνους και στους βλεννογόνους ή υποκύπτει σε δευτερογενείς μολύνσεις. Η νόσος είναι ιδιαίτερα βαριά στα λυκόσκυλα, στα οποία τα συμπτώματα της τελικής φάσης αρχίζουν 2-4 μήνες μετά την πρώτη φάση.

Πηγή: Diagnovet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.