Puppy News☛

Τράπεζα σπέρματος για σκύλους.


Η πρώτη τράπεζα σπέρματος για σκύλους στην Ελλάδα

Μήπως η απόσταση περιορίζει το ιδανικό ζευγάρωμα του σκύλου σας, αφού το ταίρι του βρίσκεται πολύ μακριά και δεν μπορείτε να τους φέρετε σε επαφή;
Έχετε σκεφτεί να μπορούσατε να κρατήσετε την αναπαραγωγική δραστηριότητα του επιβήτορά σας για πάντα, ακόμα κι όταν αυτός δεν είναι πλέον ικανός;
Όλα αυτά μπορούν να γίνουν πραγματικότητα χάρη στην πρώτη τράπεζα σπέρματος για σκύλους που λειτουργεί στην Ελλάδα.
Μια νεαρή βιολόγος, η Αλεξάνδρα Ελ. Μποργκίνη, δημιούργησε την πρώτη τράπεζα σπέρματος για σκύλους. Η ίδια τονίζει «το πιο βασικό είναι πως το κόστος δεν είναι απαγορευτικό ακόμα και για ανθρώπους που θέλουν να καταψύξουν το σπέρμα του σκύλου τους για συναισθηματικούς και όχι για εμπορικούς λόγους».


Η διπλωματική της εργασία στο πανεπιστήμιο αφορούσε την κατάψυξη σπέρματος οικόσιτων ζώων (αγελάδες, αιγοπρόβατα κ.λπ.) που γίνεται εκτενώς στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής. Έκτοτε, η ιδέα δεν εγκαταλείφθηκε από την Αλεξάνδρα Ελ Μποργκίνη, παρότι μόλις πριν από λίγους μήνες άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά.
Κομβικό σημείο στην επαγγελματική της αναζήτηση η ιστοσελίδα Cloneusa, που όπως η ίδια μάς εξηγεί:

«Πρόκειται για ένα μεγάλο δίκτυο παγκοσμίως με περισσότερα από 30 γραφεία στην Αμερική, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Ευρώπη. Τους ζήτησα να με συμπεριλάβουν στο δίκτυό τους σαν clone Greece, πράγμα που δέχτηκαν αμέσως διότι στην Ελλάδα έχουν συσσωρευτεί πολλά σκυλιά, αλλά δεν υπάρχει ροή γονιδίων».

Μπήκαμε στα άδυτα του εργαστηρίου της και η βιολόγος που λατρεύει τα σκυλιά, έδωσε απαντήσεις σε όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για την κατάψυξη και απόψυξη σπέρματος του σκύλου σας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΤΑΨΥΞΗΣ;

Η κρυοδιατήρηση ή αλλιώς κατάψυξη σπέρματος είναι μια τεχνική που άρχισε να εφαρμόζεται από τους επιστήμονες ευρύτατα και πλέον χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει τράπεζες σπέρματος από ζώα αλλά και ανθρώπους. Πρόκειται για μια μέθοδο που χρησιμοποιείται για να συντηρήσει κάποιος τα κύτταρα, σε θερμοκρασίες τέτοιες που απενεργοποιούν τα ένζυμα, με αποτέλεσμα την αναστολή τού μεταβολισμού και της διαίρεσης των κύτταρων. Στην κατάσταση αυτή, οι κυτταρικές λειτουργίες αναστέλλονται πλήρως, χωρίς όμως να καταστρέφεται η δομή τους και να επέρχεται ο θάνατος.
Η τεχνική της κρυοδιατήρησης έχει εφαρμογές και στη διατήρηση του σπέρματος και μάλιστα είναι εξίσου αποτελεσματική σε «νωπό» σπέρμα (που παράγεται κατά τη διαδικασία της φυσικής ή τεχνητής εκσπερμάτωσης), αλλά και σε σπέρμα που προκύπτει μέσω χειρουργικών διαδικασιών (επιδιδυμικά και ορχικά δείγματα σπέρματος).

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΡΥΟΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ;

Το κύριο πλεονέκτημα της κρυοδιατήρησης είναι ότι καθιστά εφικτή τη γονιμοποίηση σε περιπτώσεις όπου το ζευγάρωμα δεν είναι εφικτό, είτε λόγω μεγάλης απόστασης είτε λόγω ανικανότητας αναπαραγωγής του αρσενικού ζώου. Εξίσου σημαντική είναι και η δυνατότητα δημιουργίας «αποθεματικού» (stock) σε περιπτώσεις που το αρσενικό είναι μεν καλός επιβήτορας, αλλά βαίνει προς το τέλος της αναπαραγωγικής του καριέρας.
Αφού επιτύχουμε την κατάψυξη του σπέρματος, αυτό μπορεί να διατηρηθεί σ’ αυτή την κατάσταση για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον για μερικές δεκαετίες), μέχρις ότου να αποψυχθεί σε μια μελλοντική ημερομηνία για να εγχυθεί σε ένα θηλυκό σκυλί προς αναπαραγωγή, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει η παρουσία του αρσενικού.
Το κατεψυγμένο σπέρμα θα εξασφαλίσει τη δυνατότητα αναπαραγωγής του για τις μελλοντικές γενεές, ακόμη και σε περίπτωση καταστροφικής ασθένειας, απροσδόκητης στειρότητας, ή θανάτου. Το κατεψυγμένο σπέρμα σάς χαρίζει μια εναλλακτική επιλογή αναπαραγωγής, μια που καθιστά το ζώο σας πάντα προσιτό.
Με αυτό τον τρόπο, είστε σε θέση να αυξήσετε κάθετα την εμπορευσιμότητα του επιβήτορά σας, καθιστώντας τον προσιτό ακόμα και σε περιοχές όπου δεν θα θέλατε ή δε μπορείτε να ταξιδέψετε. Παράλληλα, ελαχιστοποιούνται οι κίνδυνοι μεταφοράς για τη σκύλα καθώς και η πίεση του ζευγαρώματος στο θηλυκό, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει και τη δυνατότητά της να συλλάβει.

ΠΟΣΟ ΥΨΗΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΨΥΓΜΕΝΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ;

Παγκοσμίως, το κατεψυγμένο σπέρμα χρησιμοποιείται για κολπικές σπερματεγχύσεις με ποσοστά βιωσιμότητας που αγγίζουν το 80%, ποσοστό παρόμοιο ή και μεγαλύτερο με αυτό που παρατηρείται κατά το φυσικό ζευγάρωμα. Για καλύτερα αποτελέσματα συνιστάται η ενδοτραχηλική έγχυση μια και ο τράχηλος της μήτρας αποτελεί το καταλληλότερο σημείο εναπόθεσης του σπέρματος. Με τη χρήση της ενδοτραχηλικής σπερματέγχυσης, τα ποσοστά βιωσιμότητας μπορούν να ξεπεράσουν το 85%.

ΠΟΤΕ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΛΛΕΞΟΥΜΕ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ;

Προφανώς, ο ιδανικός χρόνος να καταψυχθεί το σπέρμα του σκύλου σας είναι όταν αυτός βρίσκεται σε ακμαίες περιόδους υγείας και φυσικής κατάστασης, ακριβώς όπως συμβαίνει κι όταν πρόκειται να δοθεί για ζευγάρωμα. Συνήθως, η ηλικία μεταξύ των δύο και έξι ετών είναι η ιδανική για τα περισσότερα σκυλιά. Πέραν τούτου όμως, οποιοδήποτε σκυλί, ανεξαρτήτως ηλικίας, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση, μπορεί να προβεί σε κρυοσυντήρηση του δείγματός του.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΨΥΞΩ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑ ΤΟΥ ΣΚΥΛΟΥ ΜΟΥ;

Το σπέρμα συλλέγεται από το σκυλί με χειρωνακτική υποκίνηση από κτηνίατρο, σε ειδικό προφυλακτικό. Μέσα στα επόμενα 20 λεπτά πρέπει να γίνει η αξιολόγησή του από τον ειδικό σπερμολόγο και αμέσως μετά (αφού έχει πλέον αξιολογηθεί ως κατάλληλο) ακολουθεί η διαδικασία κατάψυξής του.
Σκοπός της αξιολόγησης και εκτίμησης του σπέρματος, είναι η διαπίστωση με διαφόρους τρόπους της γονιμοποιητικής ή μη ικανότητάς του. Η εξέταση στηρίζεται στην εκτίμηση ορισμένων χαρακτηριστικών (μακροσκοπικά αλλά και μικροσκοπικά) αναφορικά με την ποιότητά του και τη συνεπαγόμενη γονιμότητά του. Ο εξεταστής αποφαίνεται με βεβαιότητα για το αν το σπέρμα είναι κατάλληλο ή όχι για να αποθηκευτεί για μελλοντική γονιμοποίηση. Με την αξιολόγηση του σπέρματος αποφεύγονται οι περιττές προσπάθειες γονιμοποίησης από ζώα–δότες με χαμηλή γονιμότητα σπέρματος.
Η διαδικασία κατάψυξής του περιλαμβάνει τη διαδικασία αραίωσης και προετοιμασίας του σπέρματος για την κρυοσυντήρηση, και τέλος αυτή καθαυτήν την κατάψυξη του δείγματος σε δόσεις γονιμοποιητικής δράσης. Να σημειωθεί εδώ ότι όταν το δείγμα είναι αρκετό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλαπλά ζευγαρώματα, ανεξάρτητα του ότι προέρχεται από μία και μόνο σπερμοληψία.
Το κατεψυγμένο σπέρμα διατηρείται σε τράπεζες αζώτου, σε θερμοκρασία -196 οC. Αυτή η θερμοκρασία επιτρέπει στο σπέρμα να παραμείνει βιώσιμο για αόριστο χρονικό διάστημα.
Η περαιτέρω τύχη του δείγματος κρίνεται από εσάς τον ιδιοκτήτη: είτε το αποθηκεύετε σε μία από τις τράπεζες σπέρματός μας για μελλοντική χρήση, είτε το αποστέλλετε μέσα στο ειδικό δοχείο μας, σε όποιο σημείο της γης σας έχει ζητηθεί. Ο χρόνος αποστολής δεν έχει σημασία καθώς για το σπέρμα έχει πλέον σταματήσει.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟ ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΟ ΣΠΕΡΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΕΥΓΑΡΩΣΩ ΤΟ ΘΗΛΥΚΟ ΜΟΥ;

Η επαναφορά των κατεψυγμένων κυττάρων στη «νωπή» τους κατάσταση ονομάζεται αναβίωση και σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε επίσης να σας προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας. Ο ειδικευμένος σπερμολόγος μας θα ακολουθήσει την ειδική διαδικασία αναθέρμανσης του δείγματος κι επιπλέον θα αξιολογήσει τη γονιμοποιητική του ικανότητα μετά την αναβίωση. Ευθύς αμέσως θα πρέπει η θηλυκιά μας να είναι έτοιμη να δεχτεί το σπέρμα και με τη βοήθεια του κτηνιάτρου να υποστεί σπερματέγχυση.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την παρακάτω σελίδα Τράπεζα Σπέρματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Puppy Doggy®©2014-2015♥Created By Ioanna Roulis-Powered by MrSolo-Template Powered by Templateism.com Copyright © 2014-2015

Από το Blogger.